Duben
ohodnotit

Příběh Modré planety

Genesis

Žánr:
Země:
Rok:
2004
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
8.9.2005
„Mezi počátkem, který si nepamatujeme a koncem, který neznáme…“
Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Modré planety
Kombinace humoru s vážností, nevinnosti s moudrostí. Africký průvodce filmem používá výpravného jazyka mýtů a bájí, aby nám představil zrození vesmíru a hvězd, výbušné začátky naší planety a vznik života na Zemi. Vypráví o čase, hmotě, zrození, lásce a smrti.

Po šesti letech usilovné práce přichází druhý opus od scénáristů-režisérů snímku Mikrokosmos.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Modré planety
Autorská dvojice Claude Nuridsany a Marie Pérennou, která ná před sedmi lety představila neobvyklý dokument ze světa hmyzu Mikrokosmos, se po delší pauze vrací s novým filmem Genesis, v němž nás tentokráte seznámí se stvořením světa.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Modré planety
Po šesti letech usilovné práce přicházejí filmaři-přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem, dokumentem Příběh Modré planety. Velký úspěch jejich oceňovaného snímku Mikrokosmos (1996, FP 6/97) spočíval v novátorském přístupu, v němž laické veřejnosti zprostředkovali zcela nový pohled na přírodu. Zaznamenali jeden den na obyčejné louce, přičemž se soustředili na život jejích „obyvatel“: hmyzu a jiných drobných živočichů. Představili však své „hrdiny“ v duchu různých žánrů hraného filmu a vybavili je různými „příběhy“. V novém díle se od mikrokosmu obracejí k makrokosmu a zkoumají základní otázky geneze světa a geneze člověka – odtud i původní název Genesis čili Stvoření. Prostředníkem mezi obrazem a slovem je černošský herec Sotigui Kouyaté (pocházející z Burkina Faso), který v roli afrického griota (vypravěče, rádce, umělce) vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. V jejich díle se tak originálním způsobem propojují obrazy velkých přírodních úkazů (vodopády, bouře, mořské vlny) s makrodetaily, jež často slouží k vysvětlení složitých jevů (rozpouštějící se vitamin C tak dokáže nahradit kosmické „vření“, žhavé uhlíky nahrazují mohutné erupce lávy atd.). Nezvyklý je i výběr živých tvorů (často velmi bizarních), na nichž se prezentují takové jevy jako jsou páření, plození či smrt. Filmaři natáčeli v různých zemích a v různých prostředích. Ve vodě, pod vodou, na mořském břehu i v pralese. Unikátní jsou záběry fází vývoje různých živých plodů. Tvůrci pracují s mnoha filmařskými postupy (např. časosběrné snímání) a s nezvyklými úhly pohledu. Vedle nesporné naučné hodnoty má film i velkou hodnotu estetickou. Některé záběry mají kvality výtvarných děl, zejména abstraktních nebo dokonce surrealistických. Zcela zásadní je vynikající proměnlivý hudební doprovod Bruna Coulaise, používající nejrůznější postupy a druhy hudby, a vůbec celý design zvuku. – Snímek sice není koncipován jako didaktický, ale jistě je vhodným doplňkem výuky. Proto jej český distributor opatřil dabingem. Výběr spíkra však bohužel nekoresponduje s projevem afrického vypravěče, který používá zvláštní jazyk. – Tvůrci snímek osobně uvedli při zahájení letošní české přehlídky Filmostrada.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

44 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

44 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10