Zari
ohodnotit

Práče

Další název:
Slinger
Žánr:
Rok:
1960
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
6.5.1960
„Český film o chlapci, který se zúčastnil bitvy u Dukly.“
Popis / Obsah / Info k filmu Práče



POZOR, SPOILER

Malý klučina je za ostnatým drátem a pozoruje projíždějící auta s vojáky. Jeden z nich pro něj dojde a odnáší jej pryč. Chlapec se tak ocitne v partě „prádelníků“, kteří pro armádu perou prádlo. Malý František Bureš se hned se všemi seznámí. Je tu obtloustlý Valda Heler, Imrich Gallo, koktající svobodník Šamonil, kuchař Josef Pekárek a velí tomu desátník Krupka, zvaný Slepejš.

Když chtějí Frantu vykoupat, všimnou si jeho zmučených zad. Frantík je malý neposeda, ale nábojnice do uhlí nehodil, spadly mu tam.

Klučina se učí střílet a další věci, které se týkají boje. I dýmovnice si sám zapaluje. A co je pro něj velká sláva, když dostane stejnokroj. Ale stejně jej to u prádla moc nebaví - počítat košile a spodky není pro něj. On je přeci voják. Takže i muži to uznají a dají mu pravou zbraň - ne jen kus klacku, se kterým jej učili začátky střelby. Ale zbraň není dřevo, a tak si František z první střelby odnáší výstavní monokl.

Když je později vyslán se zprávou, považuje to za velké ocenění. Úkol splní, ale při cestě zpět narazí na malou holčičku Marijku Kalinčukovou s krávou. Když zjistí, že přešli frontu, bere ji s sebou, skoro jako zajatce. Nu a pak v ní má malou kamarádku. Vojáci jsou také překvapeni, jak se sem dívenka dostala, a podle map zkoumají cestu.

Marijce se stýská po domově a píše dědovi dopis. Doručitel má být František. Při této misi objeví hnízdo nacistů. Když to řekne chlapům, okamžitě vyrážejí si to s nimi vyřídit.

Později už jsou na hranicích, snad se dočkají i konce války…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Práče



Československá jednotka v součinosti s Rudou armádou, stojí před Duklou. Sovětská armáda osvobodila koncentrační tábor Osvětim a malý chlapec František Bureš, který tam byl nalezen, je poslán k československé jednotce. Františka umístili hluboko do týlu mezi vojáky, kteří pracovali v polní prádelně. Byli to především tatící pokročilého věku a ti se Františka ujali se starostlivostí zcela otcovskou. A tak malý chlapec pomaličku zapomínal na koncentrační tábor a pozvolna se z něj stával bezstarostný desetiletý chlapec. Jenže náš malý František začal tropit všelijaké nezbednosti, kterými sice trápil své "tatínky", ale ti ze soucitu mu všechno odpustili.

Jednou to však mohlo vzít špatný konec. K jednotce přišla malinká Marijka Kalinčáková s krávou. Ptáte se proč? Poslal ji tam její dědeček z obavy, aby kravičku nezrekvírovali Němci, kteří se nebezpečně blížili. Nerozumný František Marijce slíbil, že přejde přes frontu a oznámí dědečkovi, že jak Marijka tak i kravička jsou v bezpečí. A tak se František vydá na nebezpečnou cestu s psaníčkem Marijky svému dědečkovi. Cestou však chlapec narazí na bunkr, který je špionážním hnízdem fašistů, kteří jsou oblečeni do uniforem rudoarmějců. Tak tak, na poslední chvíli si František uvědomí nebezpečí, které mu hrozilo. Rozumně se vráti do tábora, kde svoje odhalení do detailu vypoví. Vojáci z prádelny okamžitě zasáhnou a bleskově nepřítele zničí. Jednotka se mezitím probila dukelským průsmykem a za ní se dá do pohybu i prádelna. Konečně po dlouhých šesti letech stojí stateční českoslovenští vojáci na hranicích svojí vlasti. František spolu s Marijkou dětsky bezstarostně utíkají k blízké hrušce. Vždyť jsou přeci doma.

Tomuto půvabnému snímku, byl předlohou stejnojmenný román Jana Mareše. Ti starší si vzpomenou, že vyšel před více než padesáti lety v dětské edici "Střelka". Spisovateli se dokonale podařilo nepatetickým vyjádřováním vystihnout prostředí naší vojenské jednotky nejen v bojových akcích, ale i v týle. Vojáci jsou popisováni ne jako hrdinové nadšeně se vrhající do boje, ale jako lidé z masa a kostí, kteří válku nenávidí a nejsou nadšeni, když musí do ní musí, ale pokud je třeba, bez reptání splní vše co jim káže povinnost.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Práče



V díle Karla Kachyni zaujímají důležité místo příběhy s dětskými hrdiny, z nichž ceněný režisér dokázal dlouhodobě těžit odlišný pohled na svět dospělých. Příběh o osiřelém chlapečkovi, který našel na sklonku druhé světové války nový domov u československé jednotky, byl ovšem v roce 1960 ještě založen na tendenčních východiscích. Malý František, přezdívaný podle názvu husitských bojovníků Práče, je sice přidělen do frontové prádelny, osvědčí se však jako vojenská spojka. Přispěje dokonce ke zneškodnění nacistických špionů a tím i k vítězství u Dukelského průsmyku... Titulní roli Kachyňa svěřil Michalu Koblicovi, který se v následujících dvou letech objevil v dalších osmi filmech. V dospělých rolích herecký výkon devítiletého kolegy podporovali zkušení profesionálové, především Vladimír Menšík coby bodrý vojenský kuchař Pekárek.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Práče



Podzim 1944: Malý chlapec se dostane k české vojenské jednotce před Duklou. "Vojín-elév" je přidělen k frontové prádelně... Populární titul, o němž V. Menšík častokrát vyprávěl veselé historky z natáčení.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Malý chlapec, osvobozený z koncentračního tábora, je přidělen k oddílu polní prádelny. Vojáci si ho oblíbí a přezdívají mu Práče. On ale touží zúčastnit se bojových akcí a dokázat jim svou statečnost.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

3 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

33 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

63 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama