Duben
ohodnotit

Pozdní láska

Další název:
Belated Love
Žánr:
Rok:
1935
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
7.6.1935
„Příběh důvěřivého stárnoucího vinárníka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní láska
POZOR, SPOILER

Doktor Kosejk prochází městečkem a všichni jej uctivě zdraví. Cestou stihne s každým promluvit, a dokonce i léčit. Přichází ke Kubaštům. On zde má hostinec, obchod a vinárnu. A také má neteř Julinku, o kterou stojí nejen Láďa, ale také Miloš, syn starostových.

Doktor se snaží mladému páru pomoci, proto pohovoří s Kubaštou. Ten jej však požádá, aby se o jeho věci nestaral.

Miloš stále otravuje Julinku a Láďa zastaví jejího strýce. Je však slušně odkázán na pozdější dobu. Ale když Kubašta vidí Milošovo chování, žádá sám doktora, aby Láďu za ním přivedl k rozmluvě o svatbě.

Julinka se tedy vdala a vše se změnilo. Kubašta prodal obchod a uzavírá se do sebe. Jenže zásluhou doktora si vezme novou hospodyni Věru Náhlovskou - a opět je skoro jako dříve.

Mezitím vznikl další zamilovaný pár, totiž posluhovač Vojta a Boženka. Miloš zatím také randí, a to překvapivě právě s novou Kubaštovou družkou Věrou. Ta se staví sice odmítavě, ale jen tak, na oko a před lidmi. Jednou spolu dojdou až do lesa a pak do opuštěné chaty.

Milošův otec se však dozví, že se s Věrou stýká a řádně synovi vyčiní. Tomu je to však jedno, a ještě otce „utře“. Začíná se všeobecně proslýchat, že Věra má ráda pány, ale soustředí se na Kubaštu a jeho peníze. Proto doktor najednou Kubaštovi radí, aby ji propustil. A on souhlasí. Jenže Věra to slyšela. Vecpe se ke starci do pokoje a velmi se k němu má. Druhý den začíná paní Věra poroučet a hraje si na paní. Taktéž si oba vyjedou ven. Věra dokonce odvolává lékaře, tedy doktora Kosejka, který chce, aby jel Kubašta do lázní. Věra zadržuje poštu a poroučí si, aby ji pan Kubašta zabezpečil. A dosáhne svého.

Později má úředně povoleno provozovat noční podnik. V tomto jsou i lehká děvčata.

Kubašta se vrací z lázní a všechny z podniku vyhází. Ovšem je to jedna z posledních věcí, co za života udělal. Věra pak sice cosi nárokuje, avšak existuje závěť, ve které je dědičkou někdo zcela jiný, což Věru opravdu naštve. Ale udělat již nemůže nic. A tak se život pomaličku zas dostává do normálních kolejí. Až na Věru čekající v lovecké chatě na Miloše…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní láska
Pan Kubašta je vážený majitel útulné vinárny, v níž se s oblibou schází maloměstská honorace. Je to stárnoucí svobodný muž, jenž se s láskou a péčí stará o neteř Julinku. Ale Julinka se zamiluje a po sňatku se odstěhuje za manželem. Doktor Kosejk, častý návštěvník vinárny a rodinný přítel, doporučí Kubaštovi novou hospodyni, mladou vdovu Věru Náhlovskou. Netuší, že je to sobecká, vypočítavá a bezcitná žena, která jde tvrdě za svým cílem...

Společenské drama podle románu Karla Klostermanna o starém vinárníkovi, který se zaplete s vychytralou mladou vdovou, natočil Václav Kubásek.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní láska
Julinka žije u svého strýce, majitele útulné vinárny a obchodu, pana Kubašty. Kubašta dbá o přísnou Julinčinu výchovu a tak musí dívka svoji lásku k Láďovi Kosteckému tajit. Doktor Kosejk, častý host ve vinárně, se snaží Julince pomoci a Kubašta po jeho domluvě nakonec souhlasí s Julinčinou svatbou. Julinka se po svatbě odstěhuje a Kubašta zůstává sám. Doktor Kosejk mu doporučí jako hospodyni paní Věru Náhlovskou. Věra si zpočátku vede dobře. Stárnoucí Kubašta podlehne jejímu kouzlu natolik, že ochladne i jeho pěstounská láska k Julince. Vypočítavá Věra se tajně schází se starostovým synem Milošem. Kubašta onemocní a odjíždí do lázní. Věra využije jeho nepřítomnosti, dá výpověď příručímu i kuchařce a vinárnu a obchod změní v bar nevalné pověsti. Miloš pochopí svůj omyl a s Věrou se rozejde. Kubašta se v lázních dozví o nových událostech a vrátí se. Změny v jeho podniku jej šokují a po prudké hádce s Věrou upadne do bezvědomí. Přivolaný doktor Kosejk už může konstatovat jen jeho smrt. Věra jeho smrtí nic nezíská, neboť Kubašta ještě v lázních napsal novou závěť, v níž odkazuje svůj majetek Julince.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Pozdní láska
Maloměsto má škodolibou radost, když se starý vinárník zaplete s vychytralou vdovou.

Podle Klostermannovy předlohy natočil Václav Kubásek dojímavý příběh důvěřivého stárnoucího vinárníka, jenž včas neprohlédne úkladnou škodolibost své nové hospodyně, která se vetře do jeho přízně, doufajíc v tučné dědictví. Blanka Waleská v jedné ze svých prvních velkých rolí stvořila rozporuplnou postavu ženy, která podlehne vypočítavosti, kterou vidina zisku zažene za hranici mravního selhání.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376618
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10