Zari
ohodnotit

Poslední loupež

Heist

Další název:
Posledná lúpež (SK)
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
28.11.2002
„Měla to být obyčejná loupež, ale rozpoutala souboj dvou lupičů na odlišné úrovni.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední loupež
Stárnoucí Joe Moore je šťastný člověk. Má krásnou mladou ženu Fran, peníze a práci, kterou skutečně miluje. Málokdo přitom tuší, že Joe, který se na venek živí jako stavitel luxusních plachetnic, je vychytralý a zkušený zloděj. Život se mu značně zkomplikuje, když při loupeži v klenotnictví jeho podobu zachytí bezpečnostní kamera a vypečený překupník Bergman mu odmítne vyplatit slíbenou odměnu. Joe a jeho partneři Bobby a Pinky musejí dokonale připravit poslední společnou akci. Nemají na vybranou, prohnaný Bergman je přinutí, aby pro něj udělali ještě jednu opravdu pořádnou fušku…

Hlavní roli v kriminálním příběhu ztvárnil dnes už legendární hollywoodský herec Gene Hackman, jenž si vychutnal příběh o brilantním stárnoucím lupiči. Film podle vlastního scénáře natočil režisér David Mamet. Původně studoval angličtinu a divadlo, dnes patří mezi nejvýznamnější současné dramatiky. Napsal hry U jezera, Americký bizon, Sexuální perverze v Chicagu, Kachní variace, Život na divadle, Vodní stroj, Osamělá kanoe. Od začátku 80. let se uplatnil v Hollywoodu jako scenárista snímků Pošťák zvoní vždy dvakrát, Rozsudek, Neúplatní, Nejsme žádní andělé, Ronin a spoluscenárista filmu Vrtěti psem. Úspěšně se prosadil i jako režisér filmových titulů, k nimž si napsal vlastní scénář (Dům her, Věci se mění, Vražda, Oleanna, Labyrint lží).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední loupež
Joe Moore je šťastný člověk. Má krásnou mladou ženu, peníze a práci, kterou skutečně miluje. Joe je zloděj. Život se mu ovšem poněkud zamotá, když při jedné loupeži zachytí jeho podobu bezpečnostní kamera a vypečený překupník Bergman mu odmítne vyplatit slíbenou odměnu. Joe a jeho partneři Bobby a Pinky musejí dokonale naplánovat svou poslední loupež, protože prohnaný Bergman neváhá využít jejich finančních potíží a přinutí je, aby pro něj udělali ještě jednu opravdu velkou fušku...

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední loupež
Joe Moore (Gene Hackman) je šťastný člověk. Má krásnou mladou ženu, peníze a práci, kterou skutečně miluje. Joe Moore je zloděj.

Život se mu ovšem poněkud zamotá, když při jedné loupeži zachytí jeho podobu bezpečnostní kamera a vypečený překupník Bergman (Danny DeVito) mu odmítne vyplatit slíbenou odměnu.

Joe Mooore a jeho partneři Bobby Blane (Delroy Lindo) a Pinky Pincus (Ricky Jay) musejí dokonale naplánovat svou poslední loupež, protože prohnaný Bergman neváhá využít jejich finančních potíží a přinutí je, aby pro něj udělali ještě jednu opravdu velkou fušku …


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední loupež
Joe Moore je šťastný člověk. Má krásnou mladou ženu, peníze a práci, kterou skutečně miluje. Joe Moore je zloděj. Život se mu ovšem poněkud zamotá, když při jedné loupeži zachytí jeho podobu bezpečnostní kamera a vypečený překupník Bergman mu odmítne vyplatit slíbenou odměnu. Joe Moore a jeho partneři Bobby Blane a Pinky Pincus musejí dokonale naplánovat svou poslední loupež, protože prohnaný Bergman neváhá využít jejich finančních potíží a přinutí je, aby pro něj udělali ještě jednou opravdu velkou fušku.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Poslední loupež
Devátý režisérský počin (a první uvedený v našich kinech) známého dramatika a úspěšného scenáristy Davida Mameta (mj. Rozsudek, Neúplatní, Vrtěti psem) je další umělcovou výpravou do specifické verze filmu noir. Podobně jako ve snímku Dům her (1987, FP 7/94 - V) i tentokrát se v centru jeho pozornosti ocitl příběh, rozehraný s chladným sarkastickým odstupem a oživený charaktery, vybavenými nadstandardně kvalitními dialogy a tvářemi známých herců. To vše film poněkud odlišuje od řady obdobně vystavěných story o brilantním stárnoucím lupiči, který je těsně před odchodem na odpočinek donucen při odvážné loupeži riskovat všechno, včetně důvěry svých nejbližších. - Joe Moore se navenek živí jako stavitel luxusních jachet, ve skutečnosti je však mimořádně šikovným zlodějem, který až dosud unikal spravedlnosti. Když však při loupeži v klenotnictví, po níž Joe hodlal s nebezpečnou profesí skončit, zachytí náhodou zlodějovu tvář bezpečnostní kamera, překupník Bergman hrdinu přiměje k další nebezpečné akci. Vyloupení letadla (přepravujícího zlato do ženevské banky) těsně před odletem musí Joe provést podle rafinovaného plánu nejen ve spolupráci se stálými kumpány (manželkou Fran, černochem Bobbym Blanem a protřelým Pinkym), ale i s Bergmanovým horkokrevným a zákeřným synovcem Jimmym Silkem. Do dosud pevně sevřeného týmu vnese Jimmy chaos a klam, jež se negativně obtisknou do vzájemných, zatím bezproblémových vztahů: v sázce je totiž nejen zisk, ale i Joeova dosud oddaná manželka, kterou mladý zločinec zatouží získat pro sebe. Ve hře kdo s koho však zkušený Joe jako mistr "léček uvnitř léček" nemůže prohrát, i když také on ztrácí. - David Mamet svůj příběh o mechanismech, vedoucích ke ztrátě loajality, rozehrává s tak velkým odstupem, že na něm divák může stěží citově participovat. K odtažitosti přispívá i záměrně jemně rozmlžená doba, v níž se "nadčasově" laděné vyprávění odehrává. Hlavní zajímavostí filmu tak zůstává herecké obsazení, v němž se po krimikomedii Chyťte ho! (1995) znovu společně sešli Gene Hackman, Danny DeVito a Delroy Lindo. Roli hrdinovy svůdné ženy ztvárnila Mametova manželka, herečka a písničkářka Rebecca Pidgeonová.

Alena Prokopová Filmový přehled 2002/11

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama