Poslední loupež (2001)

Poslední loupež (Heist)
68.1 %
 
 

Heist

Další název: Posledná lúpež (SK)

    Žánr: thriller / krimi
    Země: Spojené státy americké / Kanada
    Premiéra v ČR: 28.11.2002        
    Délka: 103 min.
„Měla to být obyčejná loupež, ale rozpoutala souboj dvou lupičů na odlišné úrovni.“
Stárnoucí Joe Moore je šťastný člověk. Má krásnou mladou ženu Fran, peníze a práci, kterou skutečně miluje. Málokdo přitom tuší, že Joe, který se na venek živí jako stavitel luxusních plachetnic, je vychytralý a zkušený zloděj. Život se mu značně zkomplikuje, když při loupeži v klenotnictví jeho podobu zachytí bezpečnostní kamera a vypečený překupník Bergman mu odmítne vyplatit slíbenou odměnu. Joe a jeho partneři Bobby a Pinky musejí dokonale připravit poslední společnou akci. Nemají na vybranou, prohnaný Bergman je přinutí, aby pro něj udělali ještě jednu opravdu pořádnou fušku…

Hlavní roli v kriminálním příběhu ztvárnil dnes už legendární hollywoodský herec Gene Hackman, jenž si vychutnal příběh o brilantním stárnoucím lupiči. Film podle vlastního scénáře natočil režisér David Mamet. Původně studoval angličtinu a divadlo, dnes patří mezi nejvýznamnější současné dramatiky. Napsal hry U jezera, Americký bizon, Sexuální perverze v Chicagu, Kachní variace, Život na divadle, Vodní stroj, Osamělá kanoe. Od začátku 80. let se uplatnil v Hollywoodu jako scenárista snímků Pošťák zvoní vždy dvakrát, Rozsudek, Neúplatní, Nejsme žádní andělé, Ronin a spoluscenárista filmu Vrtěti psem. Úspěšně se prosadil i jako režisér filmových titulů, k nimž si napsal vlastní scénář (Dům her, Věci se mění, Vražda, Oleanna, Labyrint lží).

Zdroj: ČT

režie:
David Mamet
 
 
hraje:
Gene Hackman (Joe Moore), Danny DeVito (Mickey Bergman), Delroy Lindo (Bobby Blane), Sam Rockwell (Jimmy Silk), Rebecca Pidgeon (Fran Mooreová), Ricky Jay (Don Pinky Pincus), Danny Blanco (barman), Mark Camacho (hlídač v klenotnictví), Richard Zeman (pilot), Jennifer Morehouse (pokladní), Patti LuPone (Betty Croftová), Marlyne Barrett (mladá žena), Alan Bilzerian (zákazník v bistru), Robert Lussier (kuchař v bistru), Michelle Sweeney (číšnice), Elyzabeth Walling (prodavačka v klenotnictví), Jim Fraggione (Freccia), Christopher Kaldor (Laszlo), Guy Sprung (pilot), Don Jordan (pracovník v řídicí věži), Richard Robitaille (úředník), Greg Goossen (úředník), Charles S. Doucet (mechanik), Emile Cassini (Pincusova neteř), Pete White (pracovník v řídicí věži)
 
 
scénář:
David Mamet
 
 
kamera:
Robert Elswit
 
 
hudba:
Theodore Shapiro
 
 
výprava-architekt:
David Wasco
 
 
kostýmy:
Renée April
 
 
střih:
Barbara Tulliver
 
 
zvuk:
Patrick Rousseau
 
 
produkce:
Andrew Stevens, Art Linson, Elie Samaha
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
zvláštní efekty:
Louis Craig (koordinátor)
 
 
koproducent:
Cas Donovan, Scott Ferguson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jean Frenette
 
 
vizuální efekty:
Brad Kuehn (supervize), Gregory Creaser, Carol Ashley
 
 
výkonný producent:
Don Carmody, Tracee Stanley, James A. Holt
 
 
kaskadér:
Sharlene Royer, Annie Carignan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.