Zari
ohodnotit

Porotce

The Juror

Další název:
Porotkyňa (SK)
Rok:
1996
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
25.7.1996
„Stačí dvě slova - není vinen.“
Popis / Obsah / Info k filmu Porotce
Výtvarnice Annie Lairdová (Demi Moore) žije sama se svým dvanáctiletým synem Oliverem. Celkem ochotně přijme práci v porotě, aby si přivydělala, netuší však, že je vytypována jako porotce vhodný k zastrašení, neboť obžalovaným v připravovaném procesu je nebezpečný mafián. Výměnou za život svého syna má zviklat porotu při rozhodování o vině a nevině. Tím, kdo dohlíží na její „poslušnost“, je mafiánský zabiják Učitel (Alec Baldwin).
Zdánlivě slabá žena zpočátku hrubému nátlaku podlehne, postupně však dokazuje, že typicky ženské zbraně nelze nikdy podceňovat…

Snímek je postaven na fyzické přitažlivosti Demi Moore a na zajímavé herecké kreaci Aleca Baldwina v úloze uhlazeného a přitom chladnokrevného zabijáka.

Jednu ze svých mnoha vedlejších gangsterských postav tady vytvořil James Gandolfini (Učitelův parťák Eddie), který se od té doby proslavil úspěšným televizním seriálem ze zákulisí mafie Rodina Sopranů.

Zručně natočený film svým námětem (a koneckonců i názvem) připomíná drama Porota (1994; r. Heywood Gould), v němž obdobnou postavu ohrožené ženy ztělesnila Joanne Whalley-Kilmerová.

Natočeno podle stejnojmenného románu George Dawese Greena.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Porotce
Mafián Louie Boffano nařídí vraždu mafiána Riggia. Bezcitný vrah, známý pod přezdívkou Učitel, chladnokrevně zastřelí Riggia i jeho vnuka. Boffano je za to postaven před soud a díky poměrně jednoznačným důkazům se zdá, že půjde o rychlý a jasný případ. Jedním ze členů poroty se stane mladá výtvarnice Annie Lairdová, a právě ji si vybere Učitel, aby ji zastrašováním donutil pracovat proti mafiánovu odsouzení. Annie žije sama s dvanáctiletým synem Oliverem v odlehlém venkovském domě. Učitel v něm s pomocí komplice nainstaluje odposlechy a přitom ho zaujmou její díla. Právě přes její umění se s ní seznámí. Když ho však žena pozve do ateliéru, šokuje ji informací, že jí i jejímu synovi hrozí nebezpečí, kterého se mohou zbavit jedině tím, že žena bude v porotě hlasovat nevinen. Annie se pokusí promluvit se soudcem, ten s ní však může hovořit jen v přítomnosti Boffanova advokáta, a to Annie nechce. Přestože soudci nic neřekla, Učitel jí předvede, jak snadno by se Oliverovi mohlo něco stát, když ji donutí sledovat, jak chlapce málem srazí autem. Přesto se do ní zamiluje a zvráceným způsobem se stává výtvarnicí posedlý. Dá jí šperk, s jehož pomocí ji může odposlouchávat, a chce, aby přesvědčila porotu. Při jednání Annie zjistí, že mezi porotci je ještě jeden vydíraný. Výřečnou argumentací se jí podaří vnést do případu pochybnosti a zbytek poroty přesvědčit k vynesení šokujícího osvobozujícího rozsudku. Státní návladní však pochopí, co se stalo, a nabídne Annii ochranu, pokud bude svědčit. Když Učitel zabije její kamarádku Juliet, uvědomí si Annie, že nebezpečí stále trvá, a rozhodne se jednat.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Porotce
Annie je obyčejná mladá žena. Stará se sama o dospívajícího syna Olivera a po večerech sní o tom, že se začnou prodávat její originální sochy. Někdy se jí zdá, že by jejímu životu slušelo trochu víc vzrušení. Přijme funkci porotkyně z lidu, a všechno se změní. Mafiánský boss Boffano je evidentně vinen a nikdo u soudu nepochybuje o tom, jaký výrok porota nakonec vyřkne. Kdo by tušil, že zamlklá mladá porotkyně je vystavena brutálnímu nátlaku ? Buď bude Annie trvat na tom, že důkazy obžaloby ji nepřesvědčili, nebo ona i její syn zemřou ... . Oliver i přítelkyně Juliet vystrašené ženě radí, aby se bránila. Jenže mafiánský zabiják s přezdívkou Učitel si dává záležet na tom, aby zlikvidoval každý pokus o vzpouru. Mezi nenáviděným katem a jeho bezmocnou obětí vzniká zvláštní, skoro citový vztah. Největším Učitelovým pomocníkem je však strach, a v tom se nedá trvale žít.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Porotce
Psychothriller Briana Gibsona Porotce (přesnější by ovšem byl titul Porotkynč)
vychází z dobře známého motivu, v němž emancipovaná žena sama čelí smrtelnému nebezpečí. - Svobodná matka, výtvarnice Annie, se stane členkou poroty při procesu s mocným mafiánem. Seznámí se se sympatickým mužem; záhy však zjistí, že je to cynický zabiják, který ji má donutit, aby jako porotkyně působila ve prospěch obžalovaného. Kvůli ní je mafián osvobozen, ale nebezpečí, hrozící jí i jejímu synovi, přetrvává. Žena se musí proti mocnému nepříteli ubránit sama... - Jednoduchý příběh je postaven na vztahu zločince a jeho oběti. Zabiják, známý pouze pod přezdívkou Učitel, vyniká přesným myšlením a zároveň krutou bezcitností. Pochopí, že Annie je výjimečná žena, a zamiluje se do ní. Jeho láska má však zvrácenou podobu, právě tak jako jeho psychopatické jednání. - Tvůrci ozvláštnili děj jeho zasazením do zajímavého venkovského prostředí nedaleko od New Yorku a také profesí hlavní hrdinky. Tradiční sekvence ze soudní síně či z jednání poroty nejsou nijak exponovány. Větší prostor dostává hrdinčino narušené soukromí.
Drama kulminuje při slavnosti v zapadlé indiánské vesnici v Guatemale (točilo se
ovšem v Mexiku), kam Annie ukryla svého syna. - Zručně udělaný standardní
snímek poskytl vděčnou příležitost Demi Mooreové a Alecu Baldwinovi. Svým
námětem a i svým názvem připomíná film Porota (FP 11/95 - V), uvedený na
našem videotrhu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1996/6


Popis / Obsah / Info k filmu Porotce
Annie (Demi Moore) žije se svým synem Oliverem poklidným životem na venkově. Snad trocha nudy, touha po vzrušení nebo zvědavost ji přivedly k nápadu stát se členkou soudní poroty. V jednom se ale velmi zmýlila: zdaleka jen nestačí říci "vinen nebo nevinen" a jít v klidu domů. Mafián Boffano (Tony Bianco) je evidentně vinen. Všichni to vědí, ale Annie je nucena pod pohrůžkou smrti syna lhát. Ten, kdo jí vyhrožuje, je všudypřítomný, laskavý a přitom krutý učitel (Alec Baldwin). Se svým svůdným úsměvem se pohybuje na hranici pohlazení a zabití. Neustále Annie připomíná, že život jejího syna je mnohem důležitější, než anonymní výrok v porotě. Annie se chystá ke svému vpravdě životnímu rozhodnutí.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Osamělá matka (Demi Mooreová) je zatažena do nebezpečné hry, když je vybrána do poroty procesu s mocným mafiánem. Život jí samé i jejího syna závisí na jejím verdiktu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:56 - 20:10

3 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

9 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

4 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama