Zari
ohodnotit

Pohorská vesnice

Další název:
Mountain Village
Žánr:
Rok:
1928
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
2.11.1928
„Idealistický hrabě se přátelí se slovenským dráteníkem, který mu zachrání život při přepadení pašeráky, ale sám podlehne zranění.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pohorská vesnice
"Pohorská vesnice" byl film, ke kterému napsal libreto Václav Wasermann. O tomto filmu se dalo říci, že příprava a péče, s níž režisér Mirolav J. Krňanský přistoupil k natočení tohoto díla, byla mimořádná. Bohužel nebyl její výsledek tomu naprosto úměrný. První vada spočívala v libretu, jehož autor nezvládl několik románků proplétajících se dějem a předložil tenkrát režisérovi a hercům historii tak donale rozkouskovanou, že stvořit z ní celistvý útvar bylo nad lidské síly.

Druhým kamenem úrazu tehdy byly herecké výkony. Až na L. H. Strunu, který svou úlohu Pavla Srny prožil zcela poctivě a několik epizodních úložek, z nichž zvlát lze citovat hospodského v podání Josefa Rovenského, byly téměř všechny role v rukou herců, kteří jako by hráli ve filmu popvé a pohybovali se jako na dětském divadle, pohybovali-li se vůbec.

Příkladem takového nedynamického herectví by mohl být drotár Jano v podání Freda Bulína. Že nemohl za takových okolností režisér vytvořit dobré dílo, bylo evidentní. Mohl se však tenkrát aspoň vyhnout předetailisování scén a někdy až rozvláčnému líčení nálad, které neměly s filmem mnoho společného. Jedinými klady filmu bylo vedle několika hereckých výkonů kamera Josefa Bulánka a tentokrát i stavby Viléma Rittershaina.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Pohorská vesnice
Hrabě Březenský veze s sebou na svůj statek dráteníka Jana. Přenocují v hospodě, kde je ráno přepadnou lupiči. Matka hraběte žije na statku s neteří, komtesou Jelenou, která hraběte miluje. Jano se zase uchází o půvabnou Dorlu z blízké vesnice. Miluje ji však také Pavel, synovec pašeráka Sršána. Janovy námluvy zvyšují Pavlovu žárlivost.

Sršán se spolčí s jedním z banditů, kteří přepadli v hospodě hraběte, a chystají spolu novou akci. Při májové slavnosti oznámí stará hraběnka Jelenino zasnoubení s Březenským a ten požádá o Dorlinu ruku pro Pavla. Sršán chce použít slavnosti k přepadeni hraběte, je však i s kumpány Pavlem odhalen. Při zneškodnění bandy je smrtelně zraněn Jano, který bránil hraběte svým tělem. Na podzim se pak konají dvě svatby - hraběte s komtesou Jelenou a Pavla s Dorlou.

Film byl znovu uveden v roce 1933 v ozvučené verzi. Kopii sestavil v roce 1955 Miroslav J. Krňanský s J. Čermákem z dochované části negativu a jediné kopie.

Autor/Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

66 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

81 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

96 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

41 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama