Zari
ohodnotit

Počítání mrtvých

Bringing Out the Dead

Rok:
1999
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
20.4.2000
„Padlý anděl milosrdentví Nicolas Cage v pekle newyorských ulic. Nový film režiséra Martina Scorseseho.“
Popis / Obsah / Info k filmu Počítání mrtvých
Frank Pierce (Nicolas Cage) je na dně. Po pěti letech vyčerpávajících nočních služeb v sanitce záchranky se z něho stal alkoholik trpící těžkou depresí a halucinacemi - duchové desítek pacientů, které se mu nepodařilo zachránit, bloumají ulicemi Manhattanu s němou výčitkou nevyslovitelného utrpení… Záblesk naděje vnese do Frankova vyprahlého světa tajemná dívka Mary Burkeová (Patricia Arquetteová), jejíhož otce Frank vyrval z náručí smrti. Dříve než oba outsideři z okraje společnosti dojdou společného vykoupení, prožije Frank během tří dramatických nocí v ulicích New Yorku hotové peklo.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Počítání mrtvých
Podle autobiografické knihy bývalého řidiče záchranky natočil režisér Martin Scorsese (Taxikář, Zuřící býk) temný a působivý film se skvělým Nicolasem Cagem v hlavní roli. Cage tu hraje věčně nevyspalého a utahaného saniťáka Franko Pierce, jehož očima sledujeme tři perné noci za volantem záchranky. Každou noc má Frank jiného parťáka a každý
z nich je ještě větší magor než ten před ním. Ať už jde o celkem neškodného tlouštíka Larryho, náboženského fanatika Marcuse nebo absolutního šílence a sadistu Toma (výborný Tom Sizemore). Jediným světlým bodem Frankova života se tak stává nesmělá Mary (Patricia Arquette), dcera muže, kterého přivedl zpět k životu po srdeční zástavě, s níž se pravidelně setkává při svých krátkých zastávkách v nemocnici.
Počítání mrtvých není ani tak uceleným příběhem jako spíš nepřestávajícím sledem situací a epizod ze života záchranáře, spojených pouze postavou Franko Pierce. Dynamická kamera spolu s potemnělým obrazem a šíleným tempem vyprávění vytváří sugestivní atmosféru, která se vám zadře hluboko pod kůži a zůstane s vámi ještě nějaký čas poté, co vyjdete z kina s nově nabytým pocitem obdivu k mužům a ženám za volantem sanitek a úlevou, že vaše vlastní zaměstnání není ani zdaleka tak náročné.
Jan Rudovský Totalfilm 2000/9/114

Autor/Zdroj: Rudovský Jan/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Počítání mrtvých
Režisér Martin Scorsese se po letech vrátil se svým dávným scenáristou Paulem Schraderem do newyorských ulic a natočil v nich drsnou černou komedii s prvky psychologického dramatu a s překvapivými surreálnými vizemi, Počítáni mrtvých. Snímek má četné shodné momenty s legendárním Scorseseho Taxikářem z roku 1976. Protagonistou je tentokrát saniťák Frank Pierce, prožívající těžkou krizi. Je zcela vyčerpaný z náročné práce a podléhá depresím kvůli děsivému neštěstí a bídě, jež téměř denně sleduje. Nedokáže se vyrovnat s tím, že zachrání narkomana, který si záměrně ničí život, a vzápětí mu umře v náruči právě narozené dítě. Navíc se ve vzpomínkách neustále vrací k dívce, kterou našel na ulici, kterou miloval a která před půl rokem zemřela. Zdá se mu, že nočním velkoměstem se pohybují duchové zemřelých pacientů, že na každém kroku naráží na milovanou Rose. Vykoupení nachází u mladé ženy Mary, s níž se náhodou setká, když zachraňuje po infarktu jejího otce. Uklidněni však přichází až po zdánlivě absurdním činu, kdy jako člo-věk, jehož povinností je zachraňovat životy, pomůže Maryinu otci na jeho nevyslo-vené přání zemřít. - Děj se odehrává v New Yorku na počátku devadesátých let během tří nočních služeb v oblasti Hell's Kitchen. Frank má při každé směné jiného parťáka (dobráckého tlouštíka Garryho, věčně dobře naladěného černocha Marcuse a surovce Toma) a spolu s nimi se setkává s nejrůznějšími klienty, vesměs však s lidmi z velkoměstského polosvěta (narkomany, bezdomovci, drogovými dealery). Tomu odpovídá i atmosféra filmu se syrovou a hektickou kamerou častého Stoneo-va spolupracovníka Roberta Richardsona a s všudypřítomným soundtrackem. K sugestivnímu pocitu noční můry přispívají i surrealistické pasáže. - Strhující výkon podává Nicolas Cage v další roli Scorseseho typického hrdiny. - Film byl natočen podle knihy Joea Connellyho, jenž v ní zachytil vlastní zkušenosti pracovníka záchranné služby.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

16:35 - 17:05

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

77 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

7 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
The Country Girl

The Country Girl
The Country Girl

Naposled navštívené:
The Country Girl

The Country Girl
The Country Girl