Početí mého mladšího bratra (1999)

Početí mého mladšího bratra
60.2 %
 
 

Další název: The Conception of My Younger Brother

    Žánr: drama / komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 27.1.2000        
    Délka: 88 min.
„Dobří lidé nemohou dělat špatné věci.“
Na ten den nikdo z obyvatel jednopatrového domu s pavlačovými byty, kde každý každému viděl docela zblízka do talíře, nezapomene. Antonínovi se i po letech vybavují drobné detaily. Zaběhla se kočka Růžena a až do večera nebyla k nalezení. Pan Kuchař, někdejší majitel kina, si zlomil nohu a dcera domácích měla toho dne svatbu a její ženich se také jmenoval Antonín. Slavilo se doma, se všemi sousedy a s několika "exotickými květy" ulice. Jen pan Sudovský dal přednost otomanu, ale i on ten den pojal jako sváteční. Tehdy desetiletý Tonda byl od rána jako splašený. Nosil telegramy, vyřizoval vzkazy a nemohl se dočkat, kdy už konečně půjdou k domácím, protože tam byly nachystány hory obložených chlebíčků. Mamince Marii to moc a moc slušelo. Tančila, smála se a jakoby náhle celá rozkvetla. I pro ni to byl den zcela nevšení. A Tonda tenkrát poodhalil jedno z největších tajemství života.
Tvůrce autorského a autobiograficky laděného filmu POČETÍ MÉHO MLADŠÍHO BRATRA Vladimír Drha o něm řekl:"...důležitější než tento drobný příběh krátké vášně je samo prostředí, v němž se odehrává. Předměstský dvůr s kamenitým dvorkem, prosklenou pavlačí, pěti byty a jejich nájemníky. Žijí tu ve vlídné pospolitosti... Každý ví, co se kde ten den vaří, každý ví, kdy se kde budou koupat, všichni vzájemně vědí o svých trampotách a láskách, všichni jsou vždy ochotni sousedsky vypomoci". (Kinodilm - září 99)

Film POČETÍ MÉHO MLADŠÍHO BRATRA uvede jedenáctiminutový dokument O MALÉM SVĚTĚ (1967). Námět, scénář a režie: Vladimír Drha, kamera: Jan Špáta, hudba: Josef Ceremuga, komentář čte Jan Kačer.
Vzpomínka na jeden vysočanský dům a jeho obyvatele, kteří pak ožijí v celovečerním snímku.

režie:
Vladimír Drha
 
 
hraje:
Dana Vávrová (Marie), Jana Brejchová (Kuchařová), Jiří Bartoška (Josef Plachý), Antonie Hegerlíková (Rozálie Gamhrelidzeová), Jiří Hána (Antonín Němeček), Miroslav Šimůnek (Vojtěch Probošt), Jitka Ježková (Libuše Plachá), Jaroslava Obermaierová (paní Kotašková), Marie Durnová (Zdena Plachá), Vítězslav Jandák (vypravěč), František Řehák (Adolf Kuchař), Miroslav Ballek (Mariin syn Antonín mladší), Jiří Hálek (Bedřich Suldovský), Eva Tauchenová (Růžena Sulcovská), Martha Issová (Haroslava Bláhova), Lenka Termerová (Antonie Brabcová), Kateřina Burianová (Běla Brabcová), Luděk Randár (Antonín starší), Eva Matalová (Helena Charazašviliová), Filip Rajmont (Jiří Fouček), Miroslava Babůrková (Albína Čápová)
 
 
námět:
Vladimír Drha
 
 
scénář:
Vladimír Drha
 
 
kamera:
Vladimír Křepelka
 
 
hudba:
Martin Kratochvíl
 
 
výprava-architekt:
Petr Smola
 
 
kostýmy:
Jakub Kohl
 
 
střih:
Boris Machytka
 
 
zvuk:
Jindřich Stožický
 
 
produkce:
Pavel Melounek, Marek Brodský, David Prudký, Jiří Pomeje, Ondřej Šrámek, Josef Nepovím (vedoucí), Zdeněk Skaunic, Radoslav Bolek
 
 
dramaturgie:
Pavel Melounek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Čermák
 
 
pomocná režie:
Daniel Svátek
 
 
nahrál:
Vladimír "Guma" Kulhánek, Martin Kratochvíl, Luboš Andršt
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.