Zari
ohodnotit

Planeta Krull

Krull

Další název:
Dragons of Krull
Rok:
1983
Délka:
115 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Krull
Již mnoho světů skončilo ve spárech ďábelského monstra, které z tamních obyvatel učinilo své otroky. Dalším z mnoha podmaněných se zdá být planeta Krull, kam zamířila Netvorova nelítostná armáda. Proto se dvě zdejší znepřátelená království spojila a vytvořila alianci, aby odolala Netvorově nadvládě. Během svatby prince Colwyna, syna krále Turlorda, a princezny Lyssy, dcery krále Eiriga, však udeří smrtící armáda. Oba staří vladaři jsou zabiti, následník trůnu Colwyn zraněn a nešťastná Lyssa unesena na tajnou pevnost, o níž nikdo neví, kde se nachází. Aby princeznu zachránil, připojí se Colwyn k různorodému společenství dobrodruhů a uprchlých trestanců. Vyzbrojen mocnou zbraní s čarovnými účinky, vydává se na nelehkou výpravu, jejímž cílem je zažehnání Netvora, osvobození milované dívky a obnovení míru v zotročené zemi.


Autor: kali.4

Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Krull
Místo "čístokrevné" vědecké fantastiky zaujaly na počátku 80 let v anglosaské kinematografii snímky typu fantasy, kombinující zpravidla pohádkové či mýtické prvky s prvky sci-fi. Jedním z oblíbených filmů tohoto druhu se stala Planeta Krul1 Petera Yatese, do tě doby spíše spectalisty na thrillery často s kriminální zápletkou. Na rozdíl od podobných snímků "meče a kouzel", jako je např. Barbar Conan, si film uchovává stylovou čistotu a vyhýbá se jak prvkům parodie, tak krvavém.u násilí. Příběh má výběrem motivů blíže ke klasické pohádce než ke comicsu ( jako např. Hvězdné války j. Středověký ráz planety Krul1 příkře kontrastuje s dobyvatelským násilím Netvora z vesmíru a jeho androidních zabijáků. Princ Colwyn se vydává na strastiplnou cestu k Netvorově létající pevnosti, do níž byla unesena jeho nevěsta, princezna Lyssa. Pomáhají mu v tom přátelé rozmanitých schopností: jasnovidný děd, komický potulný kouzelník, smutný kyklop, udatní loupežníci a moudrý starý rádce. Princova pouť je sledem dobrodružství, která mu pomáhají nejen najít cestu, i moudrost a sílu. - Ve shodě s pohádkovou logikou mu vítězství nemá zaručit fyzická převaha, ale láska a statečnost triumfující nad zlomocným násilím Netvora. - Film má podobu napínavé pohádky, plné zvláštních efektů a barvitých dekorací, rozevlátých mohutnou symfonickou hudbou. S odstupem času lze říci, že Yates svůj film nedokázal obdařit takovou dávkou sugestivního osobního kouzla, aby obstál v konkurenci novějších snímků podobného ražení (jako je např. rovněž na videu uváděná Legenda). Přesto je jeho snímek kultivovanou zábavou, určenou nejen dětem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Mimo čas a náš prostor existuje planeta, obývaná nepřátelskými bytostmi. Pouze sňatek princezny Lyssy a prince Colwyna může být prostředkem k jednání s útočícími „Zabijáky"... Tvůrce fantastické pohádky je známý britský režisér Peter Yates, od něhož známe řadu snímků od Bullittova případu se Stevem McQueenem a John a Mary (Dustin Hoffman a Mia Farrowová) přes Hlubinu až třeba k náročnějšímu Garderobiérovi s Albertem Finneym.
Cinema 1991/5/44

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama