Zari
ohodnotit

Píseň o stromu a růži

Další název:
Баллада о дереве и розе; Balada o děreve i roze; The Song about a Tree and a Rose
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
24.4.1979
Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
POZOR SPOILER

Náš příběh začíná vlastně ve dvou městech současně, v Moskvě a v Praze. V Moskvě se chystá do Prahy starší muž, který bude velmi důležitý pro další stavbu metra. Je to přední specialista na razící štíty, inženýr Kuzněcov. V Praze je zase mladičká dívka Lenka. Ta dostane za úkol jej přivítat a také se mu věnovat. Lenka o to moc nestojí, má své zájmy, ale udělat to musí. A protože nikde nesehnala ubytování, ubytuje jej v botelu. Letadlo přistává a Kuzněcov je opět po letech v Praze. Je mile přivítán a ihned proveden po stavbě. Pak vzpomíná na léta války, kdy v Praze bojoval a byl i raněn. Lenka jej provází večerní Prahou a zavede jej i do podniku, kde mají kapelu její kamarádi. Což ovšem vzbudí žárlivost u jejího kluka Toma a ten naschvál začne tančit s jinými děvčaty. Kuzněcov se Lence svěří se svým válečným zraněním a začnou pátrat po lidech té doby. Jenže je to těžké, uběhla léta. Kuzněcov by rád viděl sestru Majku Bártovou, a to se mu podaří. Ta jej poznává a je ráda, že se vidí. Další hledání by mělo směřovat k dívce, ke které měl tehdy velmi blízký vztah. Mezitím je však také třeba pracovat a problémy na stavbě metra se vrší. Lenka pátrá na vlastní pěst a také nalézá. A to učitelku Věru Havlovou. Jenže když pak najdou její dům, je zbourán a pošťačka ji nezná. Pod zemí je třeba projevit i osobní odvahu, a té má Kuzněcov na rozdávání. Přežije velmi nebezpečný úkol nebo skončí hluboko pod vodou Vltavy?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Podnětem k filmu Píseň o stromu a růži byla skutečná událost. Při ražení tunelu pražského metra pod Vltavou se zablokoval štít. Dalším inspiračním zdrojem se stala televizní hra Jiřího Procházky o sovětském vojákovi, který hledá v Praze své přátele z květnových dnů 1945. Spojením obou motivů vytvořil Procházka nový scénář o sovětském inženýru Kuzněcovovi, který přijíždí do Prahy, aby tu pomáhal při stavbě pražského metra. Spolu se svou průvodkyní mladou sekretářkou Lenkou hledá dívku, s níž se setkal v květnových dnech 1945, kdy jako voják Rudé armády osvobozoval Prahu. Do hlavní role filmu byl obsazen sovětský herec Vjačeslav Tichonov.

Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Družba mezi Československem a Sovětským svazem se metaforicky realizovala v ideologicky zabarveném milostném dramatu sovětského inženýra Vladimira Kuzněcova, který přijíždí do Prahy poradit kolegům s budováním tunelů metra. Před třiceti lety ovšem dnešní špičkový odborník město navštívil jako příslušník Rudé armády. Byl těžce raněn při osvobozování Prahy a prožil zde vášnivé milostné vzplanutí k učitelce Věře. Průvodkyni po místech plných vzpomínek dělá sympatickému Rusovi sekretářka z Metrostavu Lenka… Hlavní roli ve filmu Ladislava Rychmana z roku 1978 ztvárnil oblíbený sovětský herec Vjačeslav Tichonov (mj. Májové hvězdy /1959/, minisérie Vojna a mír /1965–7/ nebo seriál Sedmnáct zastavení jara /1976/). Lenku si zahrála Jelena Šebestová a v retrospektivách se partu Kuzněcovovy lásky ujala Jaroslava Schallerová.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Ing. Kuzněcov Prahu navštívil dvakrát: voják osvobozenecké armády je nyní expertním poradcem na stavbě metra.
Poetický příběh o lásce, přátelství a pracovním hrdinství při budování pražského Metra. Sovětský inženýr řídící nasazení razicího štítu na ražbě prvního tunelu pod Vltavou a jeho mladičká česká průvodkyně Lenka.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

90 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Kachna na pomerančích (1975)

23:40 - 01:25

40 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:10 - 01:10

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joanne Engelsman

Engelsman Joanne

Ray

Ray
Ray

Bláznivá na zabití (Folle à tuer)

Bláznivá na zabití
Folle à tuer

600 kilo zlata (600 kg d'or pur)

600 kilo zlata
600 kg d'or pur

Judita Balghová

Balghová Judita

Ray Turner

Turner Ray

Simon Cloquet

Cloquet Simon

Peter Wekwerth

Wekwerth Peter

Naposled navštívené:
Joanne Engelsman

Engelsman Joanne

Ray

Ray
Ray

Bláznivá na zabití (Folle à tuer)

Bláznivá na zabití
Folle à tuer

600 kilo zlata (600 kg d'or pur)

600 kilo zlata
600 kg d'or pur

Judita Balghová

Balghová Judita

Ray Turner

Turner Ray

Simon Cloquet

Cloquet Simon

Peter Wekwerth

Wekwerth Peter