Zari
ohodnotit

Piráti na vlnách

Boat that Rocked

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
30.7.2009
„Vyplouváme. Vysíláme. A vy si trhněte!“
Popis / Obsah / Info k filmu Piráti na vlnách
V roce 1966 hrálo radio BBC rock`n`roll pouhé dvě hodiny týdně. Jenže pirátské rádio vyhrávalo rock a pop dvacet čtyři hodin denně každičký den… Carla právě vyhodili ze školy, a tak ho matka poslala k jeho kmotrovi, Quentinovi. Jenže Quentin není zrovna typickým mentorem, je šéfem pirátské stanice Radio Rock, jež vysílá z lodě zakotvené uprostřed Severního moře. A tak se Carl dostává do společnosti eklektických deejayů. Jenže pirátská stanice se brzy stane trnem v oku předsedy vlády Dormandyho, který dělá vše pro to, aby příval rocku ze Severního moře zastavil. Dormandy si zrušení Radia Rock stanoví jako svůj politický cíl a snaží se prosadit nový zákon o přestupcích, jež by odstranil piráty ze země jednou pro vždy. Stařičká loď neustojí mořskou bouři a Rádio Rock se pomalu potápí, naštěstí stále vysílají a jejich volání o pomoc vyslyšelo mnoho fanoušků, jež se je vydali zachránit. Některé věci sice končí, ale rock`n`roll nikdy nezemře!

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piráti na vlnách
V roce 1966 vysílala v Británii populární hudbu jen veřejnoprávní BBC a jen asi půlhodinku denně. Vzhledem k faktu, že šedesátá léta byla zlatou érou tohoto žánru, to bylo zoufale málo. Proto vznikly pirátské stanice, které hrály 24 hodin denně. Aby unikly sankcím, vysílaly z lodí v Severním moři, jež kotvily mimo vody Británie. Muži, kteří na lodích žili a nepřetržitě posílali do éteru žádanou hudbu, byli skuteční nadšenci. Jejich počínání se však nelíbilo vládě a ministr se je snažil zastavit...

Na loď přijíždí Carl, které ho tam po vyhazovu ze školy matka poslala ke kmotrovi Quentinovi na převýchovu. Nevadí jí, že jde o poněkud zvláštní prostředí, je velmi svérázná. Carl neví, kdo je jeho biologický otec. Matka tvrdí, že se s ním jen jednou vyspala a nezná ani jeho jméno. Na lodi žijí samí muži a lesbička Felicity. Každý z nich má vlastní styl, jsou nesmírně populární. V sobotu smějí na palubu lodi i ženy a posádka toho náležitě využívá. Jede styl sex, drogy a rock´n´roll. Ne všichni však žijí tímto způsobem. Například Simon si přeje poznat skutečnou lásku, a tak nevyhledává přechodné známosti. Jednoho dne se zamiluje a po čtrnáctidenní známosti se ožení. Ráno mu však novomanželka oznámí, že si ho vzala jen kvůli tomu, aby se dostala na loď a mohla si užívat s jeho kolegou. Simon je smutný, ale za pomoci přátel krizi překoná. I Carl se zamiluje. Jeho vyvolená Mary Ann se však také vyspí s kolegou.
Ministr dělá vše, aby rádio nevysílalo. Zkouší to různými způsoby...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piráti na vlnách
Píše se rok 1966 – nejlepší éra pop music a banda sešlých dýdžejů vysílá z lodi v Severním moři na vlnách pirátského rádia rock & pop 24 hodin denně. V té době se na palubě ocitá i osmnáctiletý Carl, který se tu dočká spousty legrace, ale i životních lekcí. Jeho matka si myslela, že ho pobyt na lodi srovná. Velký omyl! Film režiséra a scénáristy Richarda Curtise (Černá zmije, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Láska nebeská) Piráti na vlnách je geniální komedie, v níž zazní některé z nejlepších nahrávek pop music, a ve které se představují herecké hvězdy Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Rhys Ifans, Tom Sturridge a Kenneth Branagh.
distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piráti na vlnách
Vyplouváme. Vysíláme. A vy si trhněte!

Po Lásce nebeské přichází Plavba nebeská. Jeden z nejúspěšnějších a nejzábavnějších scenáristů současnosti Richard Curtis umístil svou režijní druhotinu na moře a obsadil do ní ty nejlepší britské komiky současnosti a ty nejlepší hudební kousky z šedesátých let minulého století. Vznikla rebelantsky drzá komedie o skupince excentrických dýdžejů, s nimiž by každý rád prožil aspoň kousek života. Pokud jde o rockovou muziku, byla šedesátá léta zlatou érou. Regulemi sešněrovaný rozhlasový trh ve Velké Británii to ale okázale ignoroval, a tak mohli tamní posluchači svou oblíbenou muziku poslouchat jen dvě hodiny týdně na vlnách veřejnoprávní BBC. Pak se však objevilo Radio Rock, které tuhle nebezpečnou hudbu šířilo 24 hodin denně a přísná nařízení obcházelo jednoduchým trikem – vysíláním z lodi plující Severním moře těsně za hranicemi britských teritoriálních vod, což byla výjimka, na kterou byli i vynalézaví zákonodárci krátcí. Posádku nejzábavnějšího plavidla v dějinách poznáváme společně s teenagerem Carlem, kterého po vyhození ze školy poslala svérázná matka na převýchovu k jeho kmotrovi Quentinovi (Bill Nighy), jenž pirátskému rádiu šéfuje. Carla čeká drsná životní lekce, vedená těmi nejlepšími pedagogy – americkým hudebním fanatikem přezdívaným The Count (Philip Seymour Hoffman), krutě zábavným moderátorem Davem (Nick Frost), playboyem na plný úvazek Gavinem (Rhys Ifans) a dalšími rozhlasáky, kteří jsou všechno, jen ne normální. Miluje je celá Británie s výjimkou ministra zodpovědného za rozhlasové vysílání (Kenneth Branagh). Ten je schopen čehokoliv, jen aby tyhle kacíře umlčel. Rocková lavina se ale zastavit nedá. „Příslušníci naší generace mají stejnou zkušenost. Po nocích jsme pod polštářem poslouchali úžasnou muziku, která se jinde slyšet nedala, a z obýváku na nás řvali rodiče, ať ten kravál vypneme. Kvůli určitému puncu ilegality jsme do ní byli možná o to víc zažraní,“ vzpomíná Curtis, který se na tenhle pubescentní prožitek rozhodl navléct příběh, který stojí a padá s otázkou: „Co všechno se může přihodit na lodi plné bláznů, kteří jsou na ní dobrovolně uvěznění 24 hodin denně?“ Odpovědí je smršť zábavných scén, kterým dávají šťávu neuvěřitelná ega jejich protagonistů. Zatímco Láska nebeská byla především pro nenaprativelné romantiky, tenhle film je pro všechny, kdo mají rádi muziku, trochu nebezpečí, vítr ve vlasech a špetičku nezávazného sexu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piráti na vlnách
Hudební komedie Piráti na vlnách je po Lásce nebeské (FP 12/2003) druhým a velmi zdařilým režijním počinem scenáristy Richarda Curtise (nar. 1956). Ten si při hledání tématu pro svůj film vzpomněl na dětství, kdy v noci poslouchal bigbít, vysílaný pirátskými rádii z lodí, pohybujících se těsně za hranicemi britského námořního prostoru. Vymyslel příběh jednoho takového plavidla, obydleného nadšenými a patřičně excentrickými, vtipnými a střelenými diskžokeji, pro něž je vysílání z Rádia Rock, jak se stanice na lodi Rock Boat jmenuje, takřka smyslem života, pochopitelně spolu se sexem, alkoholem a sem tam nějakou tou drogou. Do tohoto prostředí přichází mladý Carl, jehož sem poslala maminka s přáním, aby ho jeho kmotr Quentin, šéf stanice, přivedl k rozumu. Mladík brzy do společnosti dobře zapadne, zbaví se ostychu a cítí se tu jako ryba ve vodě. Rock Boat je však trnem v oku britské vládě a zejména ministru Dormandymu, který se snaží všemi prostředky vysílání znemožnit. – Richardu Curtisovi se podařilo natočit vtipný a chytrý film plný báječné muziky i suchého, jízlivého a bláznivého humoru. Věrohodná výprava, kostýmy a účesy dobře vystihují atmosféru doby let 1966-67. Do rolí pirátských hudebních nadšenců, kteří noc co noc těšili a svým způsobem (nejen) hudebně vzdělávali vysíláním přes polovinu britské populace, se podařilo shromáždit záviděníhodné hvězdné britsko-americké obsazení v čele s mnohotvárným Philipem Seymourem Hoffmanem a s Billem Nighym, který Rádio Rock řídí s typickou ostrovní chladnokrevností, anglickým humorem a výstižnými bonmoty.
-kat-, Filmový přehled 2009/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Peru - „tržiště“ civilizací

01:45 - 02:00

3 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcelle Praince

Praince Marcelle

Naposled navštívené:
Marcelle Praince

Praince Marcelle