Zari
ohodnotit

Percy Jackson: Zloděj blesku

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Další název:
Percy Jackson and the Lightning Thief; Percy Jackson: Zlodej blesku (SK)
Rok:
2010
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
11.2.2010
„Percy Jackson je napůl člověk a napůl bůh. Teď se ukáže, jestli je také hrdina.“
Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Zloděj blesku
Percy Jackson má ve škole věčně problémy. To je ale to nejmenší, co mu teď dělá starosti. Sice je právě začátek 21. století, ale zdá se, že antičtí bohové z bájného Olympu se rozhodli sestoupit ze svých trůnů a vstoupit do Percyho života. Percy se totiž dozví, že jeho skutečným otcem je Poseidon, bůh moří a vodního živlu. A to mimo jiné znamená, že Percy je napůl člověk, napůl bůh. Aby toho nebylo málo, nejvyšší z bohů, samotný Zeus, Percyho obviní, že ukradl jeho magickou hůl ukrývající blesky. Percy se proto musí připravit na nejnáročnější dobrodružství ve svém životě a karty pro něj nemůžou být rozdány nepříznivěji.

Nad celým světem se začnou stahovat zkázonosné mraky, a tak se Percy vypraví do Tábora napůl vyvolených (Camp Half Blood), kde se musí naučit ovládat své dosud skryté schopnosti a dovednosti, aby i díky nim dokázal zabránit hrozící zničující válce s bohy. Během výcviku se skamarádí s dalšími mladými polobohy – válečnicí Annabeth, která hledá svoji matku, a s kamarádem z dětství a svým ochráncem Groverem, což je ve skutečnosti statečný, ale značně nezkušený satyr. Percy se s kamarády vydá na transkontinentální výpravu, která je zavede nejen šest set pater nad střechy New Yorku, do výšin bájného paláce na vrcholu Olympu, ale také do pekelného podzemí ukrývajícího se ve skalách za slavným nápisem Hollywood. Na úspěchu jejich cesty závisí osud celého světa i život Percyho matky...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Zloděj blesku
Dobrodružná fantasy tvůrce hollywoodských hitů Chrise Columbuse s názvem Percy Jackson: Zloděj blesku vznikla podle prvního dílu úspěšné (zatím pětidílné) knižní série Ricka Riordana o chlapci, jehož otcem je bůh Poseidón a matkou pozemšťanka Sally Jacksonová. Dospívající Percy netuší, že je něčím výjimečný a že vlastnosti (mj. dyslexie a hyperaktivita), kvůli nimž stále střídá školy pro problémové děti, jsou důkazem božského původu. Správně by měl být v táboře „polokrevných“, ale matka ho chce mít u sebe. Jenže na Olympu se o něho začnou zajímat jako o domnělého zloděje Diova blesku. Pokud Percy (tedy vlastně Perseus), který je v celé záležitosti nevinně, blesk nenajde a neodevzdá, vládce bohů Zeus udělá s lidstvem krátký proces... - Autor předlohy se zjevně inspiroval příběhy Harryho Pottera, místo čarodějnického světa využil řecké mytologie a aplikoval ji v americkém prostředí, kam do výše šesti set pater nad Empire State Building řečtí bohové přestěhovali své sídlo. Ovšem i v moderním světě zůstávají Olympané zpupní a hašteřiví, lidé jsou pro ně jen figurkami k pobavení a k „řešení“ sporů. - Navzdory digitálním trikům, efektům a hvězdnému obsazení se příběh až příliš podobá počítačové hře, při níž musí mladý a stále neohroženější hrdina a jeho přátelé, satyr Grover a Athénina dcera Annabeth, překonávat bájné obludy. Je zdlouhavý a povrchní. Na rozdíl od překvapivě komerčně úspěšné předlohy filmu chybí ironie a suchý humor.
–kat-, Filmový přehled 2010/4


Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Zloděj blesku
Syn Poseidóna je tu opět. Tentokrát ale v delším balení a s pár novinkami, díky kterým si sahá pro čtvrtou hvězdu. Nikdo neříká, že bude Percy Jackson větší nářez než žánrově spřízněný Souboj titánů, konečně to však začíná vypadat, že by mohl bez problému zaplnit blížící se díru po brýlatém čaroději s jizvou na čele. Chris Columbus se totiž přestal upejpat a vytahuje z rukávu antické bohy v čele s charismatickým Seanem Beanem, náctiletou verzi Amy Adams a auto s rotačním kulometem na střeše. Ano, čtete dobře, Percy nebude s pekelnými stvůrami bojovat jen antickou verzí světelného meče, dojde i na těžší kalibr. A taky na výlet do podsvětí nebo bojové manévry vypůjčené odněkud z Narnie, což by únorové fantasy mohlo dát rozmach potřebný k tomu, aby uspěla tam, kde Zlatý kompas nebo Kronika rodu Spiderwicků nesklidily ovace nutné pro další díl. Revoluce žánru nás se Zlodějem blesku zřejmě nečeká, začínám mít ale pocit, že by to na příjemné dvě hodinky v kině uhrát mohl. A i to se v dnešní době počítá.
film.moviezone.cz


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)

 Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)
Percy Jackson: Moře nestvůr n
Percy Jackson & the Olympians: The Sea of Monsters
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / mytologie
Země: Spojené státy americké
Režie: Thor Freudenthal

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

51 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:55 - 15:40

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Thomas Mhelski

Mhelski Thomas

Naposled navštívené:
Thomas Mhelski

Mhelski Thomas