Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Pasák holek

Žánr:
Rok:
1929
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
2.5.1930
„Nevlastní syn pražského voraře má sklony k lehkomyslému životu. Živí se jako číšník v baru a stýká se s prostitutkami. Po návratu z vězení se však ožení s milovanou dívkou a chce začít nový život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pasák holek
"Pasák holek". Život velkoměsta vytvořil jeden z nejodpornějších typů mravní lidské spodiny, pasáky, to znamená povaleče nejhoršího kalibru, kteří se dávali živit a vydržovat prostitutkami, jsouce někdy jejich milenci, pravidelně však dohazovači, někdy dokonce jejich "rytířskými" ochránci. "Pasák holek" byl takový choulostivý námět pro film již sám o sobě. Šlo ještě o těžší věc - je-li možné nakonec i pro takový odporný zjev získat sympatie obecenstva.

Zde souběžně působí příběh románu Egona Ervína Kische a umělecká práce režiséra Hanse Tintnera. Pro Jardovo mravní klesnutí je zde pokus o omluvu v prostředí, do kterého se narodil, kde vyrůstal bez vedení a propadal stále větší mrtavní otrlosti a poznával ženy hlavně z oněch zkažených lehkomyslných typů, jejichž představitelkou byla Betka Hejlová. Ale i ve zdánlivě otupělém Jardově srdci zůstalo místo pro jiskérku opravdové lásky, která jej rozehřeje až k mravnímu přerodu.

Představitel hlavní role Werner Fuetterer dobře vystihl tento duševní vývoj nešťastného hocha a hereckou rutinou překonal obtíže role, která jej představuje v několika proměnách životních osudů, nálad i charakteru. Také Josef Rovenský se plně vžil do duše svého voraře, zcela rozvráceného nevěrou své ženy a zrozením cizího dítěte. Novým a příjemným zjevem českého filmu, byla tehdy Ly Corelli v roli Betky.

Tintnerova režie měla smysl pro tempo děje a rozmanitost dojmů: provádí diváky lokály pražského podsvětí i pozlátkovým přepychem barů a zařazuje vhodně náladové obrázky z okolí Prahy, o než, jakož i vysokou uměleckou úroveň tohoto českého filmu má bezesporu velkou zásluhu Víchova kamera.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Pasák holek
Při katastrofě parníku na Vltavě zachrání vorař Chrapot jednoho z pasažérů, Duschnitze, před utonutím a vezme ho k sobě domů. Chrapotova žena Duschnitze ošetřuje, on ji však potom svede. Chrapotové se z tohoto vztahu narodí syn Jarda. Stane se z něj povaleč. Má pletky s lehkými děvčaty a krátce pracuje jako číšník v baru. Za pomoci Betky zřídí noční podnik. Je však policií vypátrán a uvězněn. Betčina sestra Luisa Jardu miluje, ale po smrti babičky se dostává do svízelné situace a u agenta Busche, který se živí podobným způsobem jako Jarda, hledá místo. Když se Jarda po propuštění z vězení dozví, že Busch chce Luisu poslat do Bukurešti, zmaří jeho plány. Smíří se s otčímem, který ho nenáviděl, a ožení se s Luisou, aby mohli společně začít nový život.

KOLEKTIV AUTORŮ. Český hraný film I. 1898 – 1930. Praha: Národní filmový archiv, 1995. 285 s. ISBN 80-7004-082-3.


Popis / Obsah / Info k filmu Pasák holek
Román E. E. Kische, který je literární předlohou tohoto filmu, mohl lákati stejně výrobce jistou svou senzačností, jež může být zárukou obchodního úspěchu, jako uměleckého tvůrce svým nezvyklým prostředím, z něhož lze psychologicky velmi mnoho vytěžit. Těžko říci, byl-li tu popud obchodní nebo umělecký, který vedl k volbě této látky; věřme, že režisér Hans Tintner měl důvody umělecké. Je tu skutečně několik rozběhů, které se snaží o nový, filmový výraz, ale jsou to jen rozběhy, tonoucí hned v zápětí v nánosu laciné řemeslnosti a banality. Není to jen režisérova vina. Už koncepce scénáře má velmi proměnlivou hodnotu, střídající promyšleně konstruované obraty s nejvšednější a nejpohodlnější ilustrační manýrou. Poněvadž se mi chce věřit, že to zamýšlel Hans Tintner udělat opravdu poctivě a pořádně, zdá se mi, že dělal něco, co bylo nad jeho síly a umělecké schopnosti. Antonova Tonka Šibenice, jejímž podkladem je rovněž Kischovo dílo, těžené ze stejného prostředí, je po všech stránkách poctivější a umělečtější. Hans Tintner měl štěstí na herce. Josef Rovenský, Werner Fuetterer, Ly Corelli a Zdena Listová se poctivě a celkem se zdarem snaží o přiléhavý, nepřekreslený herecký výraz, jímž retušují leckterous chybu scenáristovu nebo režisérovu. Pí Nedošinská je příliš dobrosrdečná a měkká na svou kuplířku a potvrzuje tím jen starou zkušenost, že postavy tohoto druhu nejsou jejím oborem. Jako pojetí režijní, má nerovnoměrnou hodnotu i fotografie tohoto filmu. Václav Vích tu sice vytvořil několik obrazů, technicky i kompozičně velmi dokonalých, ale vedle toho natočil snímky zcela průměrné, jež jsou daleko za jeho překrásným Erotikonem.

SMRŽ, Karel. Pasák holek. Rozpravy Aventina. Týdeník pro literaturu, umění a kritiku. 1929 – 1930, roč. 5, č. 33, s. 425.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

71 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:30

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama