Zari
ohodnotit

Paní Katynka z Vaječného trhu

Další název:
Mrs. Katynka from the Egg Market
Žánr:
Rok:
1927
Premiéra v ČR:
6.12.1929
„Osudy pražské trhovkyně a rodiny jejího syna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Paní Katynka z Vaječného trhu
Trhovkyně Katynka se přátelí s trhovkyní Nanynkou a jejich děti Emil a Helenka se mají vzít. Emil však miluje něžnou Šárku a na Helenku si zase myslí cibulář Lojzík. Katynka se pohádá s Nanynkou kvůli Emilově nechuti do svatby s Helenkou. Emil odejde z domu, vezme si Klárku za ženu a odstěhuje se s ní do Brna. Dostane sice místo v úřadě, trápí ho však, že nedostudoval. Klárka napíše po čase tchyni dopis na usmířenou. Katynka za synem přijede, omluví se Klárce a pozve celou rodinu i s osiřelou Floriškou, která nalezla u Stárky útočiště, k sobě do Prahy. Na podzim Emil složí poslední zkoušku. Katynka s Nanynkou se usmíří. Floriška se sblíží na tržišti se sirotkem Iškariotem, a když paní Katynka zemře, ujmou se společně jejího stánku.

KOLEKTIV AUTORŮ. Český hraný film I. 1898 – 1930. Praha: Národní filmový archiv, 1995. 285 s. ISBN 80-7004-082-3.


Popis / Obsah / Info k filmu Paní Katynka z Vaječného trhu
Podle stejnojmenného románu Popelky BILIÁNOVÉ. Jiří VOSKOVEC hrál ve filmu pod jménem Petr Dolan. V roce 1960 sestavil Bohumil Veselý střihový film ve kterém je možno vidět pracovní snímky z natáčení tohoto filmu.

Autor/Zdroj: Březina Václav/noticka


Popis / Obsah / Info k filmu Paní Katynka z Vaječného trhu
PANÍ KATYNKA Z VAJEČNÉHO TRHU. Ani dobrému filmu neprospěje, leží-li téměř tři roky, než se dostane na plátno. Tím spíše to neprospělo tomuto filmu režiséra Kubáska, natáčenému podle námětu Popelky Biliánové. Dovedeme-li se však dívati na tento prostý obrázek jako na věc, jež vznikla před třemi lety, jsme značně shovívavější a uznáme rádi, že je tu dobrá snaha, vytvořiti slušný film a že Antonie Nedošínská, Betty Kysilková, Antonín Marek a Věra Hlavatá vykreslili živé, zábavné a lidsky blízké postavy. Po druhé – a zároveň naposledy se objeví v úloze Floryšky na bílé projekční stěně Jarmila Horáková a je to nejen bolestná vzpomínka na mladičkou umělkyni, jež tak záhy navždy odešla, ale i na pronikavý talent, který v ni ztratilo nejen české divadlo, ale i domácí film. Kopřivova fotografie je dobře technicky i obrazově vyvážena v exteriérech i interiérech.

SMRŽ, Karel. Paní Katynka z Vaječného trhu. Rozpravy Aventina. Týdeník pro literaturu, umění a kritiku. 1929 – 1930, č. 15, s. 178


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Utrpení mladého Boháčka

Utrpení mladého Boháčka
Utrpení mladého Boháčka

Naposled navštívené:
Utrpení mladého Boháčka

Utrpení mladého Boháčka
Utrpení mladého Boháčka