Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Otčina
Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů.
Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Otčina
Televizní snímek málo známého režiséra Christophera Menaula Otčina je politickou fikcí vycházející z už několikrát použitého motivu "změny historie". Děj se odehrává v roce 1964, dvacet let po válce, v níž zvítězili nacisté. Evropa se změnila v říši Germanii, kde vládne tuhý policejní režim. Hrdiny příběhu jsou major SS Xavier March, vyšetřující záhadné smrti bývalých vysokých stranických funkcionářů, a americká novinářka Charlie Magueirová, která přijíždí do Berlína na oslavu vůdcových narozenin. Oběma se na konec dostanou do ruky dokumenty o vyhlazení Židů, o němž neměl dosud nikdo ani potuchy. Jejich objev znamená novou kapitolu ve světové historii, jim osobně však přinese neštěstí. - Snímek je pojednán jako tradiční detektivka a opírá se především o zvláštní atmosféru prostředí. Natáčel se téměř celý v Praze, která poskytla věrohodné reály a exteriéry pro vystižení totalitního státu. Samotný příběh včak místy postrádá logiku i věrohodnost a jeho ztvárnění je občas až naivní. Atrakcí průměrného dílka je účast známých herců Rutgera Hauera a Mirandy Richardsonové.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Losování Sportky a Šance

20:05 - 20:10

0 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Strach nad městem (1975)

20:00 - 22:10

5 minut již uběhlo
125 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bruce Hanifan

Hanifan Bruce

Naposled navštívené:
Bruce Hanifan

Hanifan Bruce