Zari
ohodnotit

Ostrov hrdlořezů

Cutthroat Island

Další název:
Ostrov hrdlorezov (SK)
Rok:
1995
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
18.4.1996
„Temperamentní velitelka pirátské lodi bojuje o největší poklad Nového světa!“
Popis / Obsah / Info k filmu Ostrov hrdlořezů
POZOR SPOILER

Mladá dcera piráta Adamse Morgan se blíží na pomoc svému otci, který se stal zajatcem Dawga Brauna. Ten po něm chce třetí díl mapy k pokladu. Adams jej zapírá a hupne do moře. Zde jej vyloví jeho dcera, ale otec je raněn. Před smrtí chce, aby jej dcera skalpovala.

V královském paláci se pořádá ples, na kterém se objevuje i zloděj jménem William Shaw. Okrade jednu paničku a je polapen. Končí jako otrok.

Morgan má kůži z otcovy hlavy, kde je část mapy. Jenže je latinsky a na lodi nikdo latinu neumí. Proto plují do Port Royalu na Jamajce. Zde v dražbě Morgan získá právě Shawa. Po divoké honičce se jim povede z města utéci. Morgan jde pak navštívit kapitána Mordachaie. Má druhý díl mapy. Objevuje se tu však i jeho bratr Dawg a dochází opět k bitvě. Kus mapy však stihne Shaw ukořistit. Když pak ošetří Morganě zranění, zjistí, co znamená nápis na jeho části mapy. Ale pak vypukne vzpoura. V prudké bouři je Morgan vysazena do záchranného člunu s několika svými věrnými. Shaw skáče za nimi dobrovolně, ale do člunu se nedostane. Piráti se po bouři ocitají u ostrova hrdlořezů. I Shaw je zde, povedlo se mu uloupit Dawgovu část mapy. Setkají se s Morgan zrovna, když se Shaw topí v bahně. Vzájemná pomoc je pak prospěšná - a nalézají vchod do jeskyně, ve které pak objeví i kýžený poklad. Jenže to je zde již i Dawg, který se spolčil s vojáky a jejich veliteli. Poklad je zabaven a naložen na loď. Shaw se stává Dawgovým zajatcem a ten, aby průběh věcí urychlil, dává až okatě najevo, že jej chce pověsit na ráhně. Jenže Morgan mu to nespolkne. Zato jiný z pirátů se unáhlí a vystřelí. Závěrečná seč začíná.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ostrov hrdlořezů
Doba oblíbených pirátských snímků bohužel už asi pominula. Přesto se filmaři čas od času pokoušejí oživit zájem o tento vděčný dobrodružný žánr (naposledy před deseti lety Roman Polanski filmem Piráti). Zkušený režisér akčních filmů Renny Harlin natočil Ostrov hrdlořezů jako barvitou podívanou, která má všechny atributy vyprávění o bukanýrech. Scenáristé vytvořili jednoduchý příběh o honbě za pokladem na neznámém ostrově. Přidali do něj všechno, co má takový přiběh mít, a ozvláštnili ho tím, že na místo romantického hrdiny dosadili odvážnou náladou ženu. - Pirátka Morgan Adamsová zdědí po otci první část mapy, vedoucí k Ostrovu hrdlořezů. Posléze získá i další části plánku. Než se však může z nalezeného zlata radovat, musí podstoupit četná nebezpečí a musí svést mnoho bojů proti proradným nepřátelům. Ty představuje její strýc Dawg, guvernér Ainslee a muž z její posádky Scully. Bukanýrka má však oporu v několika věrných námořnících a především v šarmantním podvodníkovi Willym Shawovi, jehož vykoupila z otroctví.. - Děj se odehrává v roce 1668 na Jamajce a v jejím okolí (natáčelo se ovšem na Maltě a v Thajsku). Podle zavedených pravidel se v něm objevuji divoké útěky, šermířské souboje, výbuchy střelného prachu či ztroskotáni v bouři; nechybí ani námořní bitva. Režisér příliš vsadil na efektnost akčních scén, jež jsou misty samoúčelné. Navzdory jisté snaze filmu chybí humor a romantismus, Hlavní roli si překvapivě zahrála Harlinova manželka Geena Davisová, známá dosud ze zcela jiných rolí současných žen.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama