Zari
ohodnotit

Oko jehly

Eye of the Needle

Další název:
Ucho ihly (SK)
Rok:
1981
Délka:
112 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Oko jehly
Ve filmové adaptaci bestselleru Kena Foletta nalezl svoji životní roli Donald Sutherland. Představuje zde Henryho Fabera - krycí jméno Jehla - Hitlerova nejobávanějšího agenta v Británii. V roce 1944 odhalila německá špionážní služba velké soustředění vojsk v jižní Anglii - kasárna, letiště, i flotily lodí, očividně se připravující na invazi do Francie přes Pas de Calais. To všechno však byl pouhý trik s cílem zajistit, aby invaze spojenců do Normandie přišla jako blesk z čistého nebe. Je to armáda bez vojáků, kasárna jsou makety a lodi atrapy z gumy a dřeva. Pouze Jehla ví o tomto podvodu. Vydá se za Hitlerem, aby ho informoval. Potká však bohyni pomsty, která na sebe překvapivě vzala podobu krásné a křehké ženy.

"Eye of the Needle" je mimořádně působivý film s nádhernou kamerou, který vám nedovolí odtrhnout oči od obrazovky.


Popis / Obsah / Info k filmu Oko jehly
Z předčasně uzavřené tvorby Richarda Marquanda jsme u nás viděli jen thriller Zubaté ostří. Režisér je známý především díky realizaci třetího dílu Hvězdných válek pod názvem Návrat Jediů. Jinak působil v televizi. Styl televizní práce se ostatně odráží i v jeho špionážním snímku Oko jehly z roku 1981.
Hlavním hrdinou je tu špičkový německý agent s krycím jménem Jehla, působící za II. Světové války v Británii. Podaří se mu odhalit přísně střežené tajemství, týkající se kamufláže v souvislosti s vyloděním Spojenců v Normandii. Mezi pronásledovaným špiónem, neštítícím se vražd, a britskou tajnou službou se odehrává rozhodující bitva o čas. Do rozuzlení zasáhne mladá žena, která na pustém ostrově zločince zastřelí. V té době už tuší, jaký význam její akt pomsty za zradu a za zavražděného manžela má…
Snímek vznikl podle bestselleru Kena Folletta a paralelně spojuje příběh špióna, epizody z jeho sledování a osud nešťastné Lucy Roseové. Vše vrcholí na skotském ostrově Storm Island, kde se špionážní drama proměňuje v klasický thriller. Bohužel v zájmu vyprávění je občas obětována logika, děj má poněkud nevyrovnaný spád s filmová hudba je až příliš doslovná. Hlavní roli zákeřného zlosyna s důvěryhodnou tváří ztělesnil Donald Sutherland, jeho partnerkou je výborná Kate Nelliganová.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

44 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

54 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama