Zari
ohodnotit

Ohnivá sedla

Blazing Saddles

Další název:
Žhavá sedla
Žánr:
Rok:
1974
Délka:
89 minut
„A pak že na Divokém západě nemůže být zábava. Stačí jen vpustit do něj Mela Brookse.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivá sedla
Píše se rok 1874 a na Divokém Západě probíhá stavba železnice. Když při průzkumu terénu narazí na tekuté písky, tak musí trasu změnit. Jedinou možností je, že povede Rock Ridgem - pohraničním městem, kde se každý jmenuje "Johnson". Intrikán a generální prokurátor státu Hedley Lamarr chce koupit pozemky podél nové železniční trasy co nejlevněji, a tak se rozhodne vyhnat obyvatele městečka. Posílá na ně gang desperátů pod vedením svého asistenta Taggarta. Zaskočení obyvatelé městečka požadují, aby byl jmenován nový šerif, protože již několik let ve městě žádný není. Na radu Lamarra je vybrán Bart - černoch pracující na stavbě železnice. Ten měl být původně oběšen za to, že udeřil Taggarta do hlavy lopatou. Lamarr se domnívá, že Bart pohorší obyvatele města natolik, že dobrovolně opustí Rock Ridge a on pak převezme "neposlušné" město. Jenže šerif je důvtipný, a když v městském vězení narazí na opilce a bývalého pistolníka Jima, známého jako "The Kid Waco", začne pracovat na překonání nevraživosti vůči své osobě. Lamarr zuří, že se mu nedaří zbavit se Barta, a tak se rozhodne zničit Rock Ridge s pomocí armády kriminálníků. Bart má 24 hodin na to, aby vymyslel, jak město ušetřit.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivá sedla
Legenda amerických bláznivých komedií a parodií Mel Brooks si s tématy hlavu nikdy příliš nelámal. Respektive v legraci dokázal přetavit cokoli, co se mu dostalo pod ruku. A v roce 1974 to byl i westernový žánr. Děj jeho snímku se odehrává v roce 1874 v příhraničním zapadákově Rock Ridge, kde byl právě zastřelen šerif a kam přichází Bart, z nějž se má na této neklidné půdě, o kterou se perou gangy spekulantů s železničními pozemky, stát první muž zákona černé pleti. Avšak popravdě, tahle zápletka je v podstatě nedůležitá, protože stejně jako v případě slavného Němého filmu či Mladého Frankensteina, i Ohnivá sedla stojí především na neustávající lavině, pro Brookse tolik příznačných, gagů plných absurdity, které na Divokém západě nenechají nit suchou. V hlavních rolích ve snímku nominovaném na tři Oscary vystupují klasici zámořské komedie Gene Wilder, Cleavon Little, sám Mel Brooks a mnozí další.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 06.03.1996 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivá sedla
Slavný excentrik mezi režiséry, Mel Brooks, se tentokrát vydal na divoký Západ roku 1874, který je až nebezpečně podobný Hollywoodu roku 1974 se vší jeho legrací a nekonečným proudem zábavy. Esa jako Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens, Harvey Corman, Madeline Kahn vám ukážou, že u Ohnivých sedel je naprosto na místě, smát se... jako koně. Jistě tedy není náhodou, že se Ohnivá sedla v hlasování Amerického filmového institutu o sto nejlepších komedií umístila na šesté příčce.


Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivá sedla
Známý americký režisér Mel Brooks natočil westernovou parodii Ohnivá sedla v roce 1974 jako svůj třetí celovečerní film. V mnoha svých snímcích si Brooks vybírá za předmět zesměšnění nejznámější dílo z daného žánru sci-fi parodie Války hvězd naruby (vycházela ze slavné trilogie Hvězdných válek Bláznivý příběh Robina Hooda vtipně kopíroval děj Reynoldsova Krále zbojníků Robina Hooda), černobílá hororová parodie Mladý Frankenstein zase navazovala na frankensteinovskou sérii s Borisem Karloffem, natočenou ve třicátých letech. VOhnivých sedlech Brooks nezvolil jako východisko jedno konkrétní dílo - bohatá tradice westernového žánru mu však poskytla dostatek vyprávěcích stereotypů, které jsou pro parodii nejvděčnějším materiálem.

Zástupce guvernéra Hedley Lamarr chce vyhnat obyvatele města Rock Ridge z domovů a zbohatnout na jejich pozemcích. Aby zlomil vzrůstající odpor, dá šerifem města jmenovat mladého černocha Barta. Mazaný mladík se však dovede vypořádat jak s rasistickou nevolí vůči své osobě, tak s bizarními útoky Lamarrových přisluhovačů.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

35 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

45 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ned a Stacey (Ned and Stacey)

Ned a Stacey
Ned and Stacey

Naposled navštívené:
Ned a Stacey (Ned and Stacey)

Ned a Stacey
Ned and Stacey