Zari
ohodnotit

Noc na Karlštejně

Žánr:
Rok:
1919
Délka:
45 minut
Premiéra v ČR:
2.1.1920
„Mladá dvojice je nucena přenocovat na hradě - ve snu se přenesou do doby císaře Karla IV.“
Popis / Obsah / Info k filmu Noc na Karlštejně
Snímek Olafa Laruse-Racka z roku 1919 vyniká svým surreálně snovým vyprávěním, časovými skoky a míšením fantastických a historických prvků. V Noci na Karlštejně hraje největší roli práce se subjektivním vyprávěním, kterého je dosaženo pomocí mnoha formálních a optických efektů. I přes filmařovu lehkou nejistotu, s níž se snaží budovat komické momenty, jde o pozoruhodný snímek, tvořící základy československé žánrové tradice.


Zamilovaní Jaroslav a Růženka jdou v doprovodu Růženčiny matky na Karlštejn. Marně se snaží matce utéct, až nakonec Jaroslav koupí poslední lístky na prohlídku hradu. Když matka doběhne, je hrad zavřený a probíhá už prohlídka. Jaroslav s Růženkou se při prohlídce opozdí a jsou nuceni na hradě přenocovat. Zdá se jim, že se ocitli ve
14. století a byli zatčeni hradní stráží. Když Petr Cyperskýobjevil, že na Karlštejně přenocovala žena, předvedl ji Karlu IV.Král rozhodl, že milence naoko potrestá a pak je nechá uprchnout. Při útěku je však Petr Cyperský dostihne a odveze k sobě. Stanou se jeho otroky Jaroslav pracuje na poli, Růženka je v harému. Protože se oba protiví příkazům, dá je Petr svázat a v pytli hodit do vody. Milenci se probudí ze strašného snu, ale právem se obávají, že setkání s matkou bude horší než celý sen. Za rok se na Karlštejn znovu vracejí, už po svatbě a s miminkem.

Zdroj: Národní filmový archiv / Český hraný film I.


S historickou komedií Jaroslava VRCHLICKÉHO má film společný prakticky jen název.

Zdroj: Březina Václav/noticka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Menachem Lang

Lang Menachem

Naposled navštívené:
Menachem Lang

Lang Menachem