Nevěsta (1985/1) [TV inscenace]

Nevěsta
74.1 %
 
 
    Žánr: příběh
    Země: Československo
    Délka: 58 min.
„Televizní hra o neobvyklém vztahu snachy a tchýně.“
Sympatická vychovatelka Zdeňka (M. Fišerová) se musí vdávat velice mladá, její manžel Petr (V. Beneš) je však neskutečně nevyzrálý. Brzy po svatbě se novomanželům narodí syn Péťa a Zdeňka se snaží vycházet s rodiči (u kterých mladí bydlí), zejména s tchánem (V. Brodský) co nejpřátelštěji. Jenže zde vládne tvrdý patriarchát, který si zcela přisvojí i mladý muž.

Svou manželku ponižuje, zakazuje jí stýkat se s kamarády i mladými svěřenci, které Zdeňka učí hrát na kytaru, vykáže z domu i jejich společnou kamarádku ze studií Lucku (Z. Adamovská). Jen na krátký čas pomůže Zdeňce tchýně (V. Galatíková), která si uvědomuje její zoufalou situaci - zvláště, když se k ní úplně stejně chová i její manžel.

Ve svém vztahu už nemá sílu bojovat, ale chce zachránit alespoň manželství svého syna. Bohužel tento rozmazlený mládenec svou intelektuálně i lidsky daleko převyšující partnerku jednou uhodí a potom ji dokonce i znásilní - Zdeňka se sbalí a odejde i s malým synem ke svému spolužákovi Láďovi (M. Vladyka). Počáteční chvíle jsou pro ni balzámem na bolavou duši - laskavý, hodný a tolerantní Láďa má rád ji i malého Péťu, ale po několikaměsíčním soužití Zdeňka zjistí, že i nový partner není muž, na kterého by se mohla spolehnout - když totiž otěhotní, Láďa se nového závazku zalekne a opustí ji.  Autor: Angelika2808

režie:
Marcel Dekanovský
 
 
hraje:
Věra Galatíková (Marie), Markéta Fišerová (Zdeňka), Vladislav Beneš (Petr), Vlastimil Brodský (děda), Miroslav Vladyka (Láďa), Zlata Adamovská (Lucie), Eva Horká (Jarmila), Nela Boudová (Jitka), Petr Loužecký (Péťa)
 
 
scénář:
Markéta Zinnerová
 
 
kamera:
Petr Polák
 
 
hudba:
Petr Hapka
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Dagmar Březinová
 
 
střih:
Marie Pačajová, Václav Kubale (střihové pracoviště A1), Eva Šťáhlavská (střihové pracoviště A1)
 
 
zvuk:
Hugo Markes
 
 
II. kamera:
Vladimír Dousek, Michal Schauer, Jan Novák
 
 
masky:
Květa Holasová, René Stejskal
 
 
dramaturgie:
Marietta Němcová
 
 
asistent režie:
Dagmar Svozilová
 
 
pomocná režie:
Zuzana Fialová
 
 
vedoucí výroby:
Jiřina Pokorná-Makoszová
 
 
skript:
Zdena Francová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.