Zari
ohodnotit

Neúplatní

The Untouchables

Další název:
Nepodplatiteľní (SK); Nedotknutelní; Die Unbestechlichen
Žánr:
Rok:
1987
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1990
„Nelítostný boj proti zločineckému gangu Al Capona.“
Popis / Obsah / Info k filmu Neúplatní
Píše se rok 1930 a zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness dostane za úkol překazit s pomocí místní policie ilegální obchod s alkoholem v Chicagu, který ovládá především banda nelítostného gangstera Al Capona. První akce, zátah na velkou zásilku whisky z Kanady, skončí naprostým fiaskem, protože někdo z podplacených policistů vše prozradil. Ness pochopí, že musí zcela změnit taktiku a s pomocí zkušeného irského pochůzkáře Malona dá dohromady malou skupinu mužů odhodlaných zlikvidovat Al Capona. Její jádro tvoří vedle Nesse a Malona ještě účetní Oscar Wallace a elitní střelec George Stone. Jejich první akce, odhalení a likvidace jedné z Al Caponových tajných palíren, je úspěšná. Ness odmítne úplatek a otevřeně gangsterovi vyhlásí válku. Aby uchránil svou rodinu, pošle dceru a těhotnou manželku do bezpečí a začne s Malonem pracovat na další akci.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Neúplatní
Nelítostná válka s gangstery na motivy skutečných událostí. V roce 1920 vstoupil ve Spojených státech v platnost tzv. Volstedův zákon, který zakazoval prodej, výrobu a distribuci alkoholických nápojů. Začala éra tzv. prohibice, která trvala až do roku 1933 a kterou si dodnes spojujeme především s rozmachem zločineckých gangů, jež si z dobře míněného zákazu udělaly výnosný obchod. Asi nejznámější kapitolou amerických dějin té doby je úspěšný boj zvláštního zmocněnce ministerstva financí Eliota Nesse, který ve spolupráci s chicagskou policií učinil přítrž nezákonnému obchodu lihovinami, jenž byl v rukou Al Caponeovy organizace. Známý chicagský dramatik a držitel Pulitzerovy ceny (za drama Konkurenti, známé i u nás) David Mamet (nar. 1947) se nechal inspirovat skutečnými událostmi a také populárním televizním seriálem Neúplatní (1959-63), který se před lety objevil i na našich obrazovkách, a napsal scénář ke stejnojmennému filmu. Jeho režie se ujal Brian De Palma (nar. 1940), jenž svoji zálibu v gangsterské tematice ventiloval předtím např. remakem klasického snímku Zjizvená tvář (1983). De Palma, proslulý okázalým režijním rukopisem a častými odkazy na klasiky světové kinematografie (tady parafrázuje proslulou scénu na oděských schodech z Ejzenštejnova Křižníku Potěmkin), vytvořil kvalitní podívanou s dobře vystiženým prostředím i dobou. V čele zajímavého hereckého obsazení najdeme tehdy teprve vycházející hvězdu Kevina Costnera (Eliot Ness), ale větší pozornost na sebe poprávu strhává bývalý představitel agenta 007 Sean Connery ve vděčné roli mazaného irského policajta Malonea, za niž byl oceněn Oscarem. Snímek dostal od Americké akademie ještě tři další nominace, za nejlepší výpravu, kostýmy a hudbu (jejím autorem byl Ennio Morricone), ale v přímém oscarovém souboji prohrál v těchto kategoriích s celkovým vítězem roku 1987, Bertolucciho historickým eposem Poslední císař.
Kino Aero 2011/1


Popis / Obsah / Info k filmu Neúplatní
Kritici i diváci souhlasí... Film Briana De Palmy Neúplatní je opravdu mistrovský akční thriller - odehrává se v době prohibice v Chicagu, kde vládne absolutní mocí král podsvětí AI Capone. Nikdo ho už nemůže zastavit. Až do chvíle...než Eliot Ness a skupina mužů složí přísahu, že ho dostanou. V klasickém příběhu vyprávějícím o konfrontaci dobra a zla předvádí skvělé výkony Kevin Costner jako federální agent Eliot Ness, Robert De Niro jak AI Capone a Sean Connery jako Malone, policejní veterán, který učí Nesse jak se nenechat zabít: střílet rychle a střílet jako první.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Neúplatní
Kriminální drama známého režiséra Briana De Palmy Neúplatní je inspirováno stejnojmenným TV seriálem z let 1959 až 1963, který s notnou dávkou realismu sledoval činnost zvláštní skupiny federálních agentů určených k boji se zločinecký• mi organizacemi v Chicagu na počátku 30. let. Zvláštní agent ministerstva financí Ness a jeho spolupracovníci opravdu dokázali paralyzovat chicagské podsvětí, ale řada událostí zobórazených v De Palmově snímku je fikcí. Přední dramatik Da= vid Mamet (nar. v Chicagu!), který je autorem scénáře, nakládal s historickými fakty velmi volně (např. Ness se s Al Caponem nikdy nesetkal tváří v tvář, a co je nejdů-ležitější, neměl ve skutečnosti nic společného s opatřováním důkazů, jež vedly k odsouzení pověstného gangstera). Brian De Palma je známý svým okázalým režij-ním rukopisem a častými odkazy na klasiky světově kinematografie (zde mj. para-fráze slavné scény na oděských schodech z Ejzenštejnova filmu Křižník Potěmkin). - Pokud se nebudeme vyžívat v hledání historických nepřesností, dokážou nám Neúplatní poskytnout dvě hodiny kvalitní podívané i nefalšovaného napětí. Roli Eliota Nesse vytváří Kevin Costner ale jeho výkon je zastíněn přitomností Seana Conneryho, který za plnokrevné ztvárnění postavy ostříleného irského policajta získal poprávu Oscara.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama