Zari
ohodnotit

Návrat do Modré laguny

Return to the Blue Lagoon

Další název:
Návrat do Modrej lagúny (SK)
Rok:
1991
Délka:
98 minut
„Romantický příběh lásky uprostřed rajské přírody tropického ostrova“
Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Modré laguny
Konec 19. století. Na lodi, jíž cestuje mladá vdova Sarah se svojí roční dcerkou Lilli, vypukne cholera. Sarah s Lilli a s dvouletým chlapečkem, kterého námořníci našli v bárce na širém moři, jsou vysazeni se zásobami do malé loďky. Vítr je zanese na opuštěný tichomořský ostrov. Sarah vychovává Lilli a chlapečka, kterému dá jméno Richard, v duchu viktoriánské morálky. Ale obě děti jsou s postupujícím věkem stále více fascinovány rozdíly ve své fyziognomii. Když Sarah zemře na zápal plic, Lillia a Richard jsou odkázáni jeden na druhého. Daří se jim utajit svou přítomnost na ostrově před kanibaly, kteří sem pravidelně připlouvají provádět své krvavé rituály. Na prahu dospělosti se Lilli a Richard do sebe zamilují a začnou spolu žít jako muž a žena. Jejich idylu přeruší příjezd americké lodi. Oba mladí lidé se za dramatických okolností musí rozhodnout, zda se vrátí do civilizace či nikoli ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Modré laguny
Na opuštěném ostrově zápasí chlapec a dívka o holé přežití. Jak vyrůstají, získávají první zkušenosti o lásce a sexu. Ale ve chvíli, kdy se vrací loď, která je má zachránit, jsou jejich láska a život ohroženy.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Modré laguny
V roce 1980 natočil Randall Kleiser již druhou adaptaci románu Henryho de Verea Stacpoolea Modrá laguna. Snímek se tehdy stal velkým hitem a proslavil především herečku Brooke Shieldsovou.U nás je právě uváděn na videu. V roli produkčního se R. Kleiser spolu s několika členy štábu po jedenácti letech vrátil k lákavému robinsonovskému tématu. Režie Návratu do Modré laguny se ujal zkušený televizní tvůrce William A. Graham, který do hlavních rolí obsadil patnáctiletou modelku Millu Jovovichovou a Briana Krauseho. Vznikla zajímavá situace: spíše než o pokračování příběhu jde vlastně o remake. Syn mladičkých rodičů, kteří zahynuli na moři, prožívá téměř identické příhody jako oni. Vyrůstá na ostrově v jejich obydlí s dívkou Llli a spolu s ní obdivuje krásu divoké přírody a později i krásu lásky. Podobně jako rodiče i on odmítne vrátit se do civilizace. Z téměř idylického svazku se na konci narodí dcerka (tvůrci si tak možná otvírají cestu k dalšímu pokračování). - Ve srovnání s Modrou lagunou nový snímek příliš neobstojí. Schází mu romantické napětí, erotický podtext a konec konců i dovednost kameramana světového formátu Nestora Almendrose. Vznikl tak velmi průměrný romantický snímek, v němž největší kvalitou je nádherné prostředí ostrova Taveuni v souostroví Fidži, kde štáb v náročných podmínkách překvapivě deštivého počasí natáčel.Autor/Zdroj: /Filmový přehledKdysi dávno ztroskotali na ostrově v jižním Pacifiku. Vyrostli a objevili kouzlo lásky o to větší, že ji prožili ve ztraceném ráji úchvatné exotické přírody pod tropickým sluncem. Zplodili dítě – a zemřeli. To vyl film Modrá laguna režiséra Randala Kleisera a rok 1980. Ovšem pohádce )nebo zlému snu kritika?) ještě zdaleka není konec.
Tehdejší scenárista Douglas Day Stewart totiž mazaně ukončil svůj příběh tak, že přímo žadonil o pokračování. A už je tu. Návrrat do Modré laguny v režii Williama A. Grahama. Opuštěné robě je „shodou okolností" na širém moři zachráněno a svěřeno do péče půvabné vdovy, která už jedno dítko má - holčičku Lilli. Záchrana je to ovšem pouze dočasná, neboť na lodi vypukne cholera a vdova Sarah je s oběma dětmi vysazena v malém člunu a - jak jinak - milosrdné vlny pohánějí loďku (čirou náhodou ke známému opuštěnému ostrůvku. Potomstvo utěšeně roste, matinka příhodně skoná na zápal plic a už se v tom zase vezeme. Oni dva, mladí a krásní, nevinní a zamilovaní. Nad nimi šumí palmy, okolo se vlní moře a idyla je skoro dokonalá. Je tu pravda hrstka kanibalů, ale ti se filmem jen mihnou, aniž by zkrátili divákovo utrpení a alespoň jednoho (když už ne oba) protagonisty snědli. Romantiku rajského ostrova nedokáže zlikvidovat ani dočasný vpád civilizace v té nejhorší podobě. Loď plná hrubých mužů s puškami a jednou podezřele ochotnou dívenkou jen utvrdí Lilli v přesvědčení, že její dítě se narodí zde a žádný návrat k civilizaci se konat nebude. Ovšem pokud se nemýlím, tohle už ru jednou bylo. Až z toho člověka jímá děs, když si uvědomí, že i potomek těchto dvou šťastných dětí možná jednou ztroskotá a nás čeká třetí díl.
Návrat do Modré laguny by mohl být nejkouzelnějším cestopisným snímkem, neboť příroda ostrůvku u Fidži je opravdu úchvatná. To by ale předpokládalo vystřižení všech dějových scén.
Smůlou nás diváků ovšem je, že tvůrci měli zřetelně vyšší aspirace. Vytvořili však příběh, který ze všeho nejvíc připomíná ilustraci příručky Děvčátka na slovíčko, neboť velmi podrobně (byť pouze slovně) odhaluje onen základní a propastný rozdíl mezi holčičkou a chlapečkem a značně dětinsky dokumentuje postupné tělesné dospívání obou hrdinů a probouzení jejich touhy. Každému co jeho jest. ale nejsem si jistá, jak starý (lépe řečeno mladý) by měl být divák tohoto filmu, aby mu zhlédnutí díla vyloudilo na tváři něco víc než jen shovívavý úsměv.
hej Cinema 1991/8/12Autor/Zdroj: hej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Modrá laguna (1980)

 Modrá laguna (1980)
Modrá laguna n
The Blue Lagoon
Žánr: romantický / dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Randal Kleiser

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

6 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:15 - 05:45

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

51 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama