Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Na Žižkově válečném voze

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.10.2011
Pouze v tomto snímku můžete   vidět jak budoucí moderátor   Jan Kraus mlátí budoucího   režiséra Karla Smyczka.
Jinak je to další   Vošmikův dětský film, u   kterého musím ocenit právě   zmíněného moderátora v   jinošském věku, který na   rozdíl od hlavní postavy   mladšího souputníka, nebyl   supermanem, který se noc po   postřelení šípem do zad,   zvedne a uhání na koni   pomoci bránit s mečem v ruce   zajatého otce.
Pak   také musím ocenit dialogy,   což v kontrastu s nedávno   viděným Jménem krále, byl   nebetyčný rozdíl. Slyšet   mluvit jednu z postav:   "Panici, prchni!",   může způsobit úsměv na   rtech, ale když se dívám na   historický film, tak to i   očekávám a nechci slyšet   mluvit historickou postavu   pražským dialektem:"Ten   byl ale hroznej!"
U filmu mi však vadila   hudba, beatovo-rocková kytara   zněla dost nepatřičně.   Celkově je titul slušným   dětským snímkem v   historickém prostředí bez   nějakého politického   kontextu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.2.2022
V šedesátých letech vzniklo   docela hodně českých   historických filmů, i když   je fakt, že převážně   zasahovali spíše do poetiky.   Režisér Milan Vošmik sáhl   po knize Josefa Františka   Karase a natočil dětský   dobrodružný historický film   z husitské doby, který se   svým způsobem od jiných   zase až tak moc neodlišuje.   Dva chlapci s jistým úmyslem   zasáhnou do husitského   válečného dění a to je   celé. Scénář pro film   napsal samotný literární   autor, takže jeho myšlenka   byla zachována. Příběh je   vlivem cílení diváků tedy   značně jednoduchý, avšak   na své výjimečnosti   kupodivu neztrácí ani dnes.   O bitevní scény diváci   ochuzeni nejsou, jen nelze   počítat s tím, že budou   vypadat jako u husitské   trilogie Otakara Vávry. Za   pozornost však především   stojí samotný Jan Žižka,   který v takovém příběhu   samozřejmě chybět nesměl.   Zahrál si ho Ilja Prachař a   maskéři na něm tak   výtečně zapracovali, že je   poznat jen podle hlasu. Navíc   je impozantní první scéna s   ním, kde sedí na koni. Jak   vystřižený z jezdecké   sochy v Praze na Vítkově. V   tom byl snad i jistojistě   tvůrčí úmysl. Dětských   historických snímků   skutečně není moc a tak lze   bez skrupulí tento, ještě   černobílý, považovat jako   filmovou raritu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10