Zari
ohodnotit

Mys hrůzy

Cape Fear

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
9.4.1992
„O rafinované odvetě zákeřného psychopata.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mys hrůzy
Max Cady opouští vězení, kam byl před čtrnácti lety odsouzen za znásilnění. Je odhodlán pomstít se svému tehdejšímu obhájci Samu Bowdenovi, který ve snaze potrestat zločin zatajil soudu důležitý důkaz svědčící v Maxův prospěch. Jeho plán je nelítostný a promyšlený. Nejprve Samovi, jeho ženě Leigh a patnáctileté dceři Danielle znepříjemní návštěvu kina, potom za ně zaplatí v cukrárně a teprve na druhý den Sama osloví a připomene mu minulost. S každým dalším Maxovým objevením atmosféra nejistoty stále více přerůstá v napětí a strach. Sam sice nechá Maxe zatknout, protože jim otrávil psa, policejní komisař však nemá důvod držet muže ve vazbě a propustí jej. A Max pokračuje v naplánované pomstě, zraní Samovu milenku Lori a začne svádět Danielle. Samem najaté násilníky zmlátí a pak si zaplatí nejlepšího právníka ve městě a obžaluje Sama za ublížení na zdraví. Jeho útoky se stupňují. Když vnikne do Samova domu, kde zabije služebnou a soukromého detektiva Kerseka, kterého si Sam najal, uprchne rodina z města a na své obytné lodi se vydá na Cape Fear. Max je však pronásleduje i sem, odhodlán znásilnit Samovi ženu i dceru a jeho samotného zabít.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mys hrůzy
Hollywoodské legendy Robert Mitchum a Gregory Peck se na plátně setkaly jen dvakrát, ve dvou rozdílných verzích Mysu hrůzy. V původním filmu z roku 1962 hraje Peck (podobně jako v legendárním Jako zabít ptáčka z téhož roku) právníka z amerického jihu, kterého začne terorizovat propuštěný trestanec v Mitchumově nezaměnitelném ztvárnění. Snímek skvěle využívá hvězdné identity obou herců jakožto kvintesenciálních představitelů klaďase (Peck) a záporáka (Mitchum), i když pozornější pohled může v konstrukci jejich postav odhalit jisté trhliny. Režisér J. Lee Thompson neskrýval vliv Alfreda Hitchcocka a toto spojení ještě zesiluje angažování hudebního skladatele Bernarda Herrmanna. Martin Scorsese svůj o třicet let mladší remake pojal jako svéráznou poctu jak původní verzi (mj. skrze cameo role pro Pecka a Mitchuma), tak právě filmovému odkazu Mistra napětí.

Noir Film Festival


Popis / Obsah / Info k filmu Mys hrůzy
Po dlouhých čtrnácti letech se Max Cady opět podíval na svět, aniž by mu ve výhledu bránily bytelné mříže. Víc než na užívání svobody však myslí na pomstu. Obhájce Sam Bowden, zhnusený nevypočítatelností a nezkrotnou násilností svého klienta, totiž před soudem zatajil důležitou okolnost, která by mohla Maxovi výši trestu podstatně snížit. Cady svou pomstu promyslel opravdu důkladně a ctihodný pan Bowden, jeho žena i jejich dcera by se měli připravit na nejhorší.
Mys hrůzy je remakem stejnojmenného filmu z roku 1961, ve kterém zazářili Gregory Peck a Robert Mitchum. V nové verzi na sebe upozorňují především výborný Robert De Niro jako Cady a skvělá Juliette Lewisová v roli Bowdenovy dcery.

Autor/Zdroj: /Popis


Popis / Obsah / Info k filmu Mys hrůzy
Ztráta duševní stability, oprávněnost jedné osoby rozhodovat o životě či dokonce smrti druhé osoby, provinění (justiční i lidské) a pomsta - to jsou témata sedmého společného filmu režiséra Martina Seorsese a herce Roberta De Nira Mys hrůzy. Právě od něj vyšla myšlenka na remake stejnojmenného filmu režiséra Jacka Lee Thompsona z roku 1962. Max Cady se po čtrnácti Ietech vrací z vězení s jedinou myšlenkou - pomstít se advokátovi Samu Bowdenovi, který při jeho procesu zatajil důležitou informaci svědčící v jeho prospěch. Sam Bowden má všechno existenční jistotu, společenské postavení; rodinné zázemí i milenku. Na to všechno zaútočí Max, který nemá nic než svou vězeňskou zkušenost, pěstěnou muskulaturu posetou tetováním a utkvělou myšlenku na odvetu. Sam Bowden, jeho žena Leigh a dcera Daniélle se ocitají ve stavu ohrožení a boje o život. - Martin Scorsese inscenuje své drama napětí, nejistoty a očekávání pozvolna a racionálně od úvodního akordu Iegendy přes scény civilizované každodennosti protkávané psychologickým ohrožením až po závěrečný boj o život v rozpoutaných přírodních živlech. I v tomto žánru se Scorsese zaměřuje na zobrazení postav a jejich vztahů (zejména Maxovo využívání Danielliných zmatků dospívání) a použití výtvarných hodnot obrazu ve stylovém cvičení, které díky své střídmé preciznosti působí poněkud nevzrušivě. - Tehdejší představitelé hlavních rolí - Gregory Peck, Robert Mitchum a Martin Balsam jsou zde symbolicky obsazeni do vedlejších rolí. Robert De Niro s jistotou vyhmátl v postavě Maxe Cadyho pole pro uplatnění své herecké metody. Hlavní devizou, filmu je hvězdné obsazení.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

59 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

19 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama