Zari
ohodnotit

Můj bratr Tom

My Brother Tom

Rok:
2001
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2002
„Nic ti neublíží, když se nedáš.“
Popis / Obsah / Info k filmu Můj bratr Tom
Intimní drama o dívce zjišťující, že láska i neštěstí mohou být na dosah. Jessica je dospívající dívka z dobře situované rodiny. Ráda podniká výpravy do lesa a občas zachraňuje zraněná zvířata. V lese také tráví hodně času neklidný a uzavřený Tom, který Jessicu silně přitahuje. V sousedství Jessicy bydlí její učitel Jack. Jedné noci, při "nevinné návštěvě", ji znásilní. Zhroucená a šokovaná Jessica utíká do lesa, kde se potkává s Tomem. Není schopná o incidentu s kýmkoliv mluvit. Společná snaha skrýt své tajemství mezi nimi vytváří zvláštní pouto, začíná se mezi nimi vyvíjet váhavý a něžný milostný vztah. Jednou Jessica Toma tajně sleduje domů. Oknem vidí, jak ho otec ponižuje. Vyčítá mu, že se narodil, protože při porodu zemřela Tomova matka. Tom pozná, že Jessica odhalila jeho tajemství a začne se jí vyhýbat. Ale ona, v naději že budou společně sdílet své ponížení a hanbu, se mu svěří o svém znásilnění. Tom zareaguje s nečekanou prudkostí. Vydává se za pomstou a vlastní záchranou…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Můj bratr Tom
Tento snímek je syrový, ale intimně až něžně laděný příběh o zrodu intenzivní lásky mezi dvěma dospívajícími lidmi, kteří chtěli uniknout problémům svého života doma. Jde o celovečerní režijní debut Doma Rotheroea, vyznamenaného za dokumentární film "A Sarajevo Diary". Hlavní role neobyčejně přesvědčivě ztvárnili začínající filmové hvězdy Jenna Harrisonová a Ben Whishaw. Kameramanem byl renomovaný Robby Müller, známý spolupracovník Wima Wenderse, Jima Jarmusche a Larse von Triera. Původní příběh filmu byl inspirován dlouhodobou prací spisovatelky a scenáristky Alison Beeton-Hilderové s problémovými lidmi, žijícími mimo společnost, většinou v důsledku drog a alkoholu. Režisér Dom Rotheroe o tématu svého prvního hraného snímku říká: "Byl to milostný příběh, který mne okamžitě zaujal. Nechtěl jsem vniknout do reálné společenské vrstvy – chtěl jsem se soustředit na kouzlo, které přimělo ty dva hrdiny překonat svá trápení, na extrémnost, s níž se potýkali, a především na jejich obsesi. Posedlost a extrémnost byly vždy tématem mých krátkých filmů a do určité míry i mých dokumentů a najednou to tady bylo v příběhu, který byl mnohem realističtější a srdceryvnější, i když svým způsobem také povznášející. Krása sdílených pocitů člověka povznáší a v tomto případě to bylo dokonalé".

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Školačka Jessica se seznámí s podivínským mladíkem, který utíká do lesa, aby se vymanil z křivd a civilizačních stresů. Dokumentárně nasnímané drama o očistných rituálech a mladických vzpourách se odehrává na britském venkově. Jeho kameramanem byl Robby Muller proslulý svou spoluprací s Lanem von Trierem.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Můj bratr Tom
Nevšední příběh prvního milostného vzplanutí dvou dospívajících mladých lidí Můj bratr Tom natočil jako svůj celovečerní hraný debut britský režisér Dom Rotheroe, který získal renomé díky válečným dokumentům z Bosny, Východního Timoru a Papuy-Nové Guiney. Mladý filmař se inspiroval krátkometrážním (super 8) snímkem své kolegyně z filmové školy Alison Beeton-Hilderové, která s ním spolupracovala na scénáři a která má zkušenosti z práce s narušenou mládeží. – Děj se odehrává na malém městě v Hertfordshiru. Středoškolačka Jessica se seznámí s podivínským vrstevníkem Tomem, který tráví všechen svůj volný čas v lese. Mladí lidé se postupně sbližují a nacházejí oporu jeden ve druhém. V lesním úkrytu u jezírka se cítí svobodní a bezpeční. Oddávají se tu různým hrám a rituálům, jež mají samozřejmě i erotický podtext. Původně jen „bratrská“ láska, spjatá s extrémním pocitem sounáležitosti, se tak proměňuje. Jessica a Tom (který se ovšem ve skutečnosti jmenuje David) jsou spjati i tragickým tajemstvím. Dívku zneužil rodinný přítel, učitel Jack, zatímco chlapce od dětství zneužívá jeho ovdovělý otec. Odhalení vzájemného tajemství vyústí v neodvratnou tragédii... – Snímek natočil uznávaný kameraman Robby Müller digitální kamerou: vervní hrubozrnný obraz dodává příběhu zvláštní syrovost, ale zároveň i svébytnou poetičnost. Tvůrci pracují zejména s kontrastem mezi „dobrým“ lesem a „zlým“ světem mimo něj a také s kontrastem realistického (místy až naturalistického) ztvárnění a symbolické roviny. Tu zastupují úryvky z Shakespearova Snu noci svatojánské, korespondující s pocity mladých lidí, ukrývajících se v „tajuplném“ lese, i poněkud nejasný závěr. Samotná kostra příběhu je ovšem až příliš tezovitá a na škodu je i nadbytečná délka. Ocenění naopak zaslouží pozoruhodné obětavé výkony obou začínajících herců v hlavních rolích. – Na filmu, uvedeném ve Fóru nezávislých na 36. MFF v Karlových Varech 2001, se podílel jako střihač David Charap, který stříhal i některé české filmy (mj. Mňága-Happy End a Knoflíkáři).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/2

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole, Týden v regionech

01:20 - 01:50

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Magické hlubiny (2018) [TV cyk...

01:25 - 01:50

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:25 - 02:45

6 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:10 - 02:10

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Záhrada plná plienok

Záhrada plná plienok
Záhrada plná plienok

Naposled navštívené:
Záhrada plná plienok

Záhrada plná plienok
Záhrada plná plienok