Zari
ohodnotit

Mstitel

Žánr:
Rok:
1959
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1960
„Filmové drama podle románu Karla Matěje Čapka-Choda "Kašpar Lén mstitel"“
Popis / Obsah / Info k filmu Mstitel
Čestný mladík Kašpar Lén se vrací po letech válečných útrap do svého rodiště, kde jej čeká kruté překvapení - jeho přítel zedník Kryštof je po smrti a Márinka, jeho dcera, se prodává v místním nevěstinci. Setkání obou mladých lidí je nevyhnutelné, mladá dívka před Kašparem sice ze studu uteče, ale posléze se mu vyznává, jak její otec chtěl ze zoufalství ukrást jídlo bohatému sousedovi Konopníkovi, ten ho však chytil. Prosby nešťastného Kryštofa lakomého kupce neobměkčily, zato se mu velmi zalíbila Márinka a tak výměnou za chvilku potěšení s ní ho neudal. Zdrcený otec tuto dvojí pohanu neunesl a vrhl se do řeky, jeho dcera skončila v hampejzu. Dojatý a zároveň pomstou zaslepený slibuje Márince, že ji z nevěstince dostane a přísáhá spravedlivou odplatu vilnému lakomci.

Nastoupí u zednické party, která staví velký dům právě pro kupce Konopníka, svou dovedností a přímostí si získá nejen kolegy, ale i náklonnost maltařky Růženy, on však myslí jen na svou Márinku a slib, který jí dal. A právě nejlepší kamarád , zedník Bráborec, který se stará o slepého vnuka, mu nevědomky vtiskne plán, jak se pomstít Konopníkovi. Ten totiž chodí pravidelně ve stejnou dobu a na stejné místo obdivovat svoje, téměř dokončené sídlo, je tedy jen otázkou šikovnosti zasáhnout ho padajícím předmětem. Na stavbě se mezitím stane neštěstí, při kterém zahyne právě Bráborec a když jdou jeho kamarádi - zedníci požádat kupce o přispění na důstojný pohřeb, se zlou se potáží.

Lén se ještě více utvrdí v tom, že zprovodit ze světa takového necitu není zločin a jde se svěřit své milé. V nevěstinci je však svědkem její nedústojné potupy a rytířsky se jí zastane - pro oba to však má nedozírné následky - Márinka je násilím odvážena do jiného města, aby se skandál ututlal. Po cestě se jí podaří utéci z vlaku, dohazovačka, která ji měla na starosti, ji však nařkne z krádeže zlatého šperku a nešťastnice je zatčena. Dům kupce Konopníka je postaven, zedníci oslavují dokončenou, Lén spěchá za ušetřené peníze vykoupit Márinku, která je sice propuštěna, avšak sledována. Chce Kašparovi jeho vražedný úmysl v poslední chvíli vymluvit, osud si stejně svou daň vybere - lakomý držgrešle Konopník je zabit padající cihlou, která spadla opravdu jen nešťastnou náhodou. Četník oba mladé lidi zahlédne nahoře bezprostředně po události, Lén je zatčen, ale Márinka mu slibuje, že na něj počká.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Mstitel
POZOR SPOILER

 Jsme na tržišti, kde si mladý muž kupuje nový klobouk.
Je to zedník Kašpar Lén, který se po třech letech vojny vrací do civilu. Vrací se tam co bydlel, ale nedostává se mu dobrých zpráv. Zedník Kryštof zde již nebydlí. Jeho dcera je prý v Praze. A právě tu si Lén najde. Ve vykřičeném domě. A ona mu vypráví svůj osud.  
Její otec byl načapán domácím Oldřichem Konopíkem, když mu kradl věci ze spíže. Domácí chtěl jeho dceru Márinku za mlčení, ta však odmítla. Tatík putuje do krimu, dcera do polepšovny.  
Kašpar jí slibuje vysvobození.  
Zatím bere místo u Konopíka na stavbě. A protože dělat umí, nemá žádný problém. A když tak jednou pozoruje Konopíka, kde se každý den zastaví a kouká…
Lén pak vyhledá znovu Márinku a chce, aby odešla. Ona odmítá, prý kvůli tomu, že zde má dluh. Pak ovšem Lén napadne jednoho zákazníka a hned je zde veselo. On však musí utéci. Zato Márinka je ztrestána.  
Další problém je, když spadne jeden zedník z lešení. To bylo stavitelem šizeno a když přicházejí dělníci za Konopíkem žádat o příspěvek, nedostanou nic.  
Márinka je převážena jinam, ale uteče. Jenže baba, která ji měla hlídat ji udá za krádež, které se ovšem Márinka nedopustila. Ta je pak nalezena u Léna a ihned také zatčena.
Na stavbě se slaví její dokončení. Márinka je z policie propuštěna a protože ví, co Lén chystá, běží za ním na stavbu. Ten začíná s přípravou na vraždu, tedy na trest pro Konopíka… 
 
 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Mstitel
Dramatický děj filmu, natočeného podle románu Karla Matěje Čapka-Choda "Kašpar Lén mstitel", se odehrává v Praze před první světovou válkou. Mladý zedník Kašpar se po třech letech vojny vrací do civilu. Chce se ubytovat u přítele Kryštofa, sklepní byt je ale prázdný. Přítel je po smrti a z jeho dcery Márynky, na niž Kašpar celou vojnu myslel, se stala lehká holka. Lén zjistí, že příčinou všeho zla je bohatý kupec Konopík. Po dlouhém a marném hledání spravedlnosti se mladý muž rozhodne vzít zákon do vlastních rukou...

Silnou stránkou poměrně neznámého snímku, který v roce 1959 natočil Karel Steklý, jsou výborné herecké výkony představitelů hlavních postav. V titulní roli zazářil Radoslav Brzobohatý: role Kašpara Léna byla jeho filmovým debutem. V roli kupce Konopíka uvidíme skvělého Jana Pivce a nešťastnou Kašparovu lásku Márynku hrála Ivanka Devátá. K přesnému a sugestivnímu vylíčení doby a prostředí přispěla i výborná kamera Jana Stallicha.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama