Duben
ohodnotit

Moskva na Hudsonu

Moscow On The Hudson

Žánr:
Rok:
1984
Délka:
112 minut
„Robin Williams coby sovětský saxofonista uprostřed New Yorku začíná chápat, kde chce vlastně žít. Otázka ale zní, zda to i dokáže...“
Popis / Obsah / Info k filmu Moskva na Hudsonu
Cirkusový saxofonista Vladimír Ivanoff je se svým souborem na americkém turné a v newyorském obchodním domě se rozhodne emigrovat. Na útěku před KGB se mu podaří získat azyl a nastěhuje se k členovi ochranky Lionelovi Witherspoonovi do přelidněného Harlemu. Pak se pokouší sehnat práci a vystřídá všechno možné - myje nádobí, prodává párky a dělá taxíkáře. Poté si pořídí vlastní byt a začne chodit s prodavačkou z parfumerie. Vladimír začne poznávat svobodný život i z druhé strany a není vůbec šťastný. Ke všemu mu rodinný přítel přiváží dopis ze Sovětského svazu, kde se píše, že jeho dědeček zemřel. Vladimír jde truchlit do ruského nočního klubu, a když se vrací, je přepaden. Vše ohlásí na policii a tam se setká s emigrantem z Leningradu. S ním se pohádá o tom, co je to vlastně svoboda a zda je štěstí žít v Americe. Přes mnoho pochybností však Vladimír uznává, že svobodná volba je opravdové štěstí.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Moskva na Hudsonu
Moskevský cirkusový saxofonista Vladimir Ivanoff původně snad ani nechtěl emigrovat. Možná se jen těšil, že konečně uvidí Ameriku a pochopí, proč je ta země tak špatná, jak mu všichni komunističtí mocipáni doma tak urputně tvrdí. Ale pak se během turné jejich ansámblu dostal do „chrámu západní dekadence“, do obchodního domu Bloomingdale. Tam rázem pochopil, že zpět za železnou oponu se už prostě vrátit nemůže, a že ho v zažádání o azyl nezastaví ani agenti KGB všude kolem. Prostě se rozhodl... a zmizel. Jenže jedna věc je udělat první krok směrem ke svobodě a druhá pak naučit se žít v systému, o kterém vlastně vůbec nic neví a který ho dokáže během chvilky srazit na kolena. V nevelkém apartmánu v Harlemu, v podnájmu u strážného Lionela Witherspoona, s pomocí půvabné italské přítelkyně Lucie a vychytralého kubánského právníka Ramireze, začíná postupně poznávat krásy, ale i zápory svého nového domova, který umí být sladký stejně jako hořký.

V hlavní roli komediálního dramatu z roku 1984 zazářil budoucí držitel Oscara Robin Williams.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Moskva na Hudsonu
Cirkusový saxofonista Vladimir Ivanoff je se svým souborem na americkém turné a rozhodne se emigrovat. Na útěku před KGB se mu podaří získat azyl a nastěhuje se do přelidněného Harlemu. Brzy si najde smyslnou italskou milenku. Poznává ale, že život v Americe může být chladný a dokonce i bolestný, ale zamiluje se do zvláštního kouzla své adoptivní vlasti.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Cirkusovy saxofonista Vladimir Ivanov unikne behem turne po zapadnich zemi. Pronasledovan KGB Vladimir ziskava asyl a je prestehovan do preplneneho bytu v Harlemu straznika Lionela Witherspoona (Cleavant Derricks). Zde se setkava s vasnivou milenkou Lucii Lombardo (Maria Conchita Alfonso) a chytrym kubanskym pravnikem Orlando Ramirezem. (Alejandro Rey)
Vladimir zahy poznava, ze zivot v Americe muze byt stejne studeny a bolestivy jako v jeho rodne zemi. Presto se vsak svuj novy domov nauci milovat.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Moskva na Hudsonu
Snímek Paula Mazurského Moskva na Hudsonu zřejmě vychází z autentických imigrantských zážitků. Jednoduchý životní příběh ruského emigranta v New Yorku je prostým a lidským poděkováním Americe za to, že existuje a že se k ní člověk může uchýlit před nesvobodou svojí vlastní země. Kritik časopisu Variety film označil jako příjemnou, skvěle zahranou komedii, která bohužel může zaujmou jen minoritní část publika. Zdá se, že film je opravdu určen především imigrantům či obyvatelům těch zemí, z nichž se utíká či donedávna utíkávalo. Občana z kterékoliv země bývalého východního bloku jistě potěší vylíčení poměrů v bolševickém státě na americké poměry nebývale věrné a zasvěcené. Zejména v tomto smyslu by film Moskva na Hudsonu mohl být poučný i pro americké publikum, stejně jako by mu mohl věrně přiblížit psychiku i způsob uvažování mnoha imigrantů. Výraznou oporou filmu jsou herecké výkony. Robin Williams v roli ruského emigranta Vladimíra se dokázal velmi Iidsky, dojemně, a přitom autenticky vcítit do postavy, jejíž psychologické i společenské zázemí mu mohlo říkat jen velmi málo.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

31 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

12:10 - 13:05

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:40

41 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:30

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10