Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Moře, náš osud
Noel Coward bol asi poslednou postavou v Anglicku, od ktorej sa dalo čakať, že natočí vzrušujúcu a inšpirujúcu vojnovú drámu (známy bol jemnejším ladením svojich filmov). Napriek tomu ju vytvoril vo filme More, náš osud.
V roku 1942 nečakane vytvoril perfektne realistický film o torpédoborci zasiahnutým torpédom a o jeho posádke, ktorá spomína na dobu svojej služby na lodi.
A nielenže napísal scénar, režíroval (spolu s Davidom Leanom) a hral veliteľa, ale dokonca zložil aj hudbu. Príbeh a postava, ktorú tak nezabudnuteľne Coward vykreslil, bola založená na príbehu lorda Luisa Mountbattena, ktorého loď Kelly mu potopily pod nohamy. Coward rozpráva celý príbeh torpédoborca od chvíle, kedy sa vydal do stredomoria do bitvy s Nemeckom , v ktorej je nakoniec potopený. Osobné príbehy námorníkov sú predstavené dôverne a pôsobivo.
Film bol vytvorený v spolupráci s britským ministerstvom informácií a kráľovským námorníctvom. Coward udáva tón filmu už v úvodnom prológu: „Toto je príbeh jednej lode. Ale je to niečo viac. Je to príbeh hrdinskej ľudskej duše a nesobeckého a nezkrotného ducha, ktorý pomáha prežiť celému národu.“
Medzi najzaujímavejšie scény patria tie, keď sa loď potopí, a tý, ktorý prežijú, zostanú odkázaný na hladine sa držať nafukovacích člnov.
„Hlavu hore„ je mierny popis statočných hereckých výkonov v tomto filme. Film si získal svojho času veľký obdiv u Winstona Churchilla a Eleanor Rooseveltovej, neskôr získal aj nomináciu na Oscara za scénar .


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Moře, náš osud
Ve vzpomínkách ožívají dramatické okamžiky druhé světové války. V roce 1941 hlídkuje britský torpédoborec Torrin ve středozemním moři. Při jedné z akcí je poblíž Kréty potopen a začíná se odvíjet drama vedoucí k záchraně přeživších námořníků. Ve vzpomínkách je zobrazena i evakuace britských vojsk u Dunkirku v roce 1940. Loď je ve filmu především symbolem jednoty národa, kapitán zobrazuje ideál britského důstojník a chování posádky je podáno jako ideální model chování celé společnosti v době války.


Autor: Hugin

Popis / Obsah / Info k filmu Moře, náš osud
Moře, náš osud je válečný film v pravém smyslu toho slova. Nejen proto, že se odehrává na druhé světové války a vypráví o jedné její skutečné události, ale i proto, že vznikl bezprostředně po ní. Britský torpédoborec Torrin, který se účastnil bitvy o Krétu, byl potopen v roce 1941, film byl do kin uveden jen o rok později. Přesto tento spěch nepoznamenal kvality díla, ba možná právě naopak. Film se stal jedním z nejlepších válečných snímků (byl nominován na Oscara) a dodnes patří do zlatého fondu britské kinematografie. Je to film autorský. Noel Coward napsal scénář a hudbu, spolu s Davidem Leanem snímek režíroval a zahrál si v něm hlavní roli kapitána. Pro Leana dílo znamenalo úspěšné vykročení na režijní dráhu a pro mnoho dnes slavných herců první velkou příležitost.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole, Týden v regionech

01:20 - 01:50

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Magické hlubiny (2018) [TV cyk...

01:25 - 01:50

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:25 - 02:45

6 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:10 - 02:10

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alicia Vikander

Vikander Alicia

Zdeněk Srstka

Srstka Zdeněk

Zlatý sen

Zlatý sen

Naposled navštívené:
Alicia Vikander

Vikander Alicia

Zdeněk Srstka

Srstka Zdeněk

Zlatý sen

Zlatý sen