Zari
ohodnotit

Místo v houfu

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
8.5.1964
„Povídkový film ze života současné mládeže“
Popis / Obsah / Info k filmu Místo v houfu
POZOR SPOILER!

Jak se kalí ocel

Mladík Milan Petráň se potuluje po městě. Ocitá se i u vody odkud je nečekaně odvolán. Pak je mu poručeno roznášet agitační letáky, což on svědomitě činí. Také vyvolává rozhlasem z jedoucího auta agitační řečičky.


Místo

Na chmelové brigádě je mladík jménem František Skála. Ten není spolužáky moc uznáván. Práce mu taky nijak nejde od ruky. A večer se u kolotočů seznámí s dívkou, do které se zamiluje. Tím přichází pozdě po večerce a je mu učitelem, zvaným Tenisák, vynadáno. S tou dívkou se schází dál…


Optimista

Do vesnice přijíždí nový mládenec na brigádu. Seznamuje se zde s dívkou, ke které pocítí náklonnost. Pracuje u samovazu s Jéňou, drsným, ale dobráckým chlapíkem. Jednou se v hospodě málem servou, ale nedojde k tomu. Pak se všichni spřátelí a na dožínkách se čeká, kdo bude mít letos sólo…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Místo v houfu
Ve třech povídkách se debutující scenárista Antonín Máša se ctí vyrovnal se zadáním zobrazit téma "současná mládež a její vztah ke společnosti". Satirická povídka Jak se kalí ocel ukazuje, jak se na práci tzv. svazáků podepsala všudypřítomná agitace: Šestnáctiletý student je pověřen kampaní za včasné dokončení zemědělských prací, avšak ani svazáčtí funkcionáři jej neberou vážně. Lyricky laděný příběh Místo představuje mladé pražské studenty na chmelové brigádě, jejich setkání s první láskou a snahu zařadit se do party. Poslední povídka, nazvaná Optimista, vypráví o nesmělém a nešikovném chlapci, který na zemědělské brigádě trpí posměchem a neporozuměním ze strany ostatních, nakonec však pozná, že jeho spolupracovníci jej mají rádi.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Místo v houfu
1. Šestnáctiletý student je pověřen agitační kampaní za včasné dokončení zemědělských akcí. Tuto naplánovanou akci neberou vážně ani profesionální svazáčtí funkcionáři.
2. Pražští studenti na chmelu - první láska a místo v partě.
3. Rozporuplné zážitky a zkušenosti nesmělého a nešikovného studenta na žňové brigádě.

Autor/Zdroj: /Popis


Povídkový snímek o různých podobách mládeže: o mládeži nešikovně agitující, o studentech na chmelu a na žňové brigádě. Výrazné jsou výchovné tendence, přístup ploše popisný.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:56 - 20:10

5 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Karel III., monarcha a člověk

20:00 - 21:05

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
La curiosa

La curiosa

Naposled navštívené:
La curiosa

La curiosa