Duben
ohodnotit

Miláček pluku

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
31.8.1931
Popis / Obsah / Info k filmu Miláček pluku
Longenův film "Miláček pluku" hned při své premiéře sklidil mimořádný úspěch u diváků, kteří odcházeli z biografů spokojeni a usměvaví. Film je zaujal svým vojenským humorem, ačkoliv nebyl v tehdejší produkci novinkou, upoutal obecenstvo svým rázovitým českým podáním. O karikaturní zabarvení dvou hlavních postav soutěžili v širokých lidových vrstvách oblíbení pražští komici - Jára Kohout a Ferenc Futurista, kteří rozveselovali celé hlediště a splnili tak své filmové poslání. Kohout jako správce jakéhosi velkostatku stal se ve službách svého zaměstnavatele vojenským hrdinou a dokonce byl i vyznamenán, což při jeho figuře bylo obzvlášť zábavné, naproti svému příteli Ferencovi, který po celou dobu svého pobytu v kasárnách nedosáhl vůbec ničeho, snad jen toho, že se měl dobře z protekce pana velitele.

Do toho veselého příběhu byly vplétány trošku zbytečně scény, které se snažily děj vystupňovat, aby byl následně usnadněn konečný oddech. Film "Miláček pluku" nebyl samozřejmě žádné umělecké dílo a nezdálo se ani, že by byl o to scénárista a režisér Longen vůbec nějak usiloval. Dá se předpokládat, že jeho přáním bylo zřejmě zařadit jej do seznamu českých filmů jako dílo jen zábavné, pro milovníky levné legrace - a toho dosáhl za přispění kamery, hudby a hereckých předností.

Jeho dva hrdinové - Kohout a Futurista, zahráli svoje úlohy s kabaretní rutinou i vkusem. Ostatní, včetně Pištěka, Ženíškové, Rovenského a dalších, posloužili jen jako postavy pro vyplnění děje.

"Miláček pluku", ačkoliv byl jen průměrným filmem v porovnání s cizími filmy tohoto žánru (a že jich bylo), byl přesto pro český film dobrým příkladem, poněvadž byl vedený zkušenou rukou, která využila přirozené české komiky k dobrému výkonu a nepostupovala cestou jiných českých filmů, které stavěly svoje pointy na tragice a většinou také na nich ztroskotaly, a tak nepochodily ani u kritiky a ani u diváků.

Pozn. aut.: Je dobré míti CS film, což není míněno jako reklama, je to jen pouhé konstatování, že tuhle filmovou perličku bylo možné v rámci jeho nabídky vidět, i když místy se zvuk míjel s obrazem.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Miláček pluku
POZOR, SPOILER
Je vesnická zábava a legrace plno. Starosta bude vdávat v Praze dceru Ninu za zdejšího statkáře Tregla. Holič Ferenc čeká přírůstek v rodině. Ten se také narodí a hned je o důvod více být veselý.

Druhý den už tak veselo není. Pošťák roznáší svolávací lístky od císaře pána. Ten „zve“ všechny „starší pány“ na vojenské cvičení. Jakou tím působí „radost“ je jasné. Ale přece jen se najdou takoví, kteří by chtěli, ale nejsou k potřebě. A tak si dva mužové povídají a velkostatkář Tregl, c.k. nadporučík v záloze, dá správci velkostatku Kohoutovi svůj svolávací lístek. Aby tedy šel místo něj, když si myslí, že tam bude jen legrace a odpočinek. A také aby utekl manželce.

A jsme u kasáren, kde se již scházejí záložáci. Novopečený Tregl si počíná vskutku zajímavě. Jeho nadřízený odejde hledat kojnou a jemu předá velení jednotky. Záměnu své osoby sdělí nadporučík jen svému sluhovi. Tím není nikdo jiný než holič Futurista. Ten to ostatně poznal. Ke kasárnám přichází paní Ferencová i s dítětem a zrovna se setká s jeho nadřízeným, který hledá kojnou.

Vojáci se veselí v hospodě a dělají vylomeniny. Tregl vrhne se s nadřízenými do hry v karty a prohrává obrovské částky. Píše si o ně domů, pravému Tréglovi. Ten však myslí na svatbu s Ninou.

Ančí se konečně potkává s Futuristou. Zrovna je na vycházce. A je zde i pan hejtman, který se nejprve zlobí, že má Ferenc obě děti, tedy svoje i jeho v náručí, ale pak se uklidní a je zase veselo.

A jsme opět v hospodě, kde se zpívá o závod. Jenže dojde ke sporu kvůli dámě a pánové si vymění navštívenky. Nakonec se stejně pere celá hospoda. Falešný Tregl samozřejmě netuší, že ten, s kým se v hospodě nepohodl, je nastávající švagr pravého Tregla. A proto dostává pravý Tregl hned dva telegramy. V jednom chce Kohout třicet tisíc, a ve druhém jej Nina žádá, aby již nikdy nepřekročil práh jejich domu. A navíc vyjde najevo, že obě mimina jsou zaměněna a nikdo neví, které je které. Jak z téhle polízanice ven, to nikdo netuší...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Miláček pluku
Na vojenské cvičení je z obce Hnidovrky povolán statkář Tregl, který má před svatbou, a holič Ferenc, kterému se právě narodil syn. Tregl přemluví správce Kohouta, který se doma hádá se svou ženou Fínou, aby se za něho vydával a místo něho se zúčastnil vojenského cvičení. Setník Fábera Kohouta pověří vedením kumpanie, protože jako Tregl má výborné reference. Kohout si zvolí za svého sluhu Ference. Do města přijede i Ferencova žena Anči s dítětem a nastoupí jako kojná u Fáberů. Kohout užívá svobody vojenského života. V důstojnickém kasinu prohraje velké peníze, které musí zaplatit Tregl, aby se jejich podvod neprozradil. Jednou v noci překvapí opilý Kohout dva kasaře, kteří chtěli vyloupit pokladnu pluku. Křikem přivolá stráž a je za to vyznamenán. Tregl se dočká kladného vyřízení své žádosti o odklad a šťasten se připravuje na svatbu. I Kohoutova žena přijede na kontrolu do kasáren, ale její muž se už nebojí a směle ji začne komandovat.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Miláček pluku
Lidová fraška o c. a k. záložácích na vojenském svičení: Nevoják Kohout se musí vydávat za důstojníka, protože zastupuje svého "zaneprázdněného" zaměstnavatele.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

06:00 - 06:50

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Denver - Poslední dinosaurus (...

06:20 - 07:10

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:55

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10