Zari
ohodnotit

Maratónec

Marathon Man

Rok:
1976
Délka:
125 minut
„Dustin Hoffman a Laurence Olivier jsou protivníci na život a na smrt.“

Počet zajímavostí k filmu Maratónec: 2


fred.appl
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.4.2009
Dlouhé roky se traduje historka, jak se na ranní natáčení scény, kde jej měl Sir Laurence Olivier mučit vyčerpaného hlavního hrdinu, Dustin Hoffman skutečně dostavil zničený, vyčerpaný a nemytý. Na Olivierův dotaz, proč je v takovém stavu, prý Hoffman odpověděl, že v rámci herecké metody "prožívání" se připravoval na natáčení a předchozí noc v bdění intenzivně "prožíval." Na to Sir Laurence údajně odpověděl: ""Why not try acting? It's much easier." ("A proč to nezkusíte zahrát? To je jednodušší.").
Coby anekdota je to samozřejmě skvělé (a kupříkladu Václav Postránecký to rád vypráví dodnes), zajímavé je to jistě i jako ilustrace slepé aplikace herecké metody "prožívání" (známé v Americe coby typický produkt Strasbergovy školy, v Evropě coby "metoda Stanislavského").
Skutečnost je ale, jak už to bývá, poněkud odlišná, a jak to bylo doopravdy, prozradil v roce 2004 sám Hoffman: "Když jsme natáčeli Maratónce, rozváděl jsem se právě se svou první ženou, a na mne z toho nějak padla taková deprese, že jsem dva dny a dvě noci před tím natáčením prochlastal. To, jak jsem vypadal, tedy vypovídalo spíš než o mém životním stylu, než o stylu herectví."
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.8.2014
Oscar 1 nominace: Herec VR - Laurence Olivier.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mezi zrcadly (Între oglinzi paralele)

Mezi zrcadly
Între oglinzi paralele

Naposled navštívené:
Mezi zrcadly (Între oglinzi paralele)

Mezi zrcadly
Între oglinzi paralele