Duben
ohodnotit

Maratónec

Marathon Man

Rok:
1976
Délka:
125 minut
„Dustin Hoffman a Laurence Olivier jsou protivníci na život a na smrt.“

Komentáře k filmu Maratónec

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2020
Výborný a skvěle obsazený   film pohybující se někde na   hranici mezi špionážním   dramatem a politickým   thrillerem. Poprvé jsem to   viděl jako teenager v kině   raději už nevzpomínám kdy!   Místy je to opravdu mrazivá   podívaná ale také pastva   pro milovníky mimořádného   herectví které vrchovatou   měrou nabízejí Dustin   Hoffman, Roy Scheider a sir   Olivier. Všechno to ještë   umocňuje precizní práce   kamery. Dodnes si pamatuji jak   jsem v kině tajil dech při   opakované otázce "JE TO   BEZPEČNÉ?". Podle mě   jde zcela jednoznačně o   nejlepší film režiséra   Johna Schlesingera.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Nikdy nezapomenu na scénu   mučení mladého Dustina   Hoffmana v zubařském křesle   zločinného Laurence   Oliviera. Velice sugestivní   záběry si vždy připomenu,   když sedím v čekárně u   zubaře a "těším"   se na nějakou plombu. Dnes   již legendární thriller si   nenechám ujít při žádné   repríze v TV.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2013
Velice zajímavý, napínavý   film s naším známým a   populárním americkým   hercem, Dustinem Hoffmanem,   který upadne do soukolí   moci, kdy mu je zavražděn   bratr a umírají další   lidé kolem něj, aniž by   věděl proč. Začal řádit   bývalý nacista, dr. Szell,   který si chce vyzvednout   diamanty,ke kterým přišel   za války. Nepříjemná   scéna škrcení lankem nebo   vrtání zubů, ale když si   dr Szell( vynikající výkon   Laurence Oliviera)myslí, že   má vyhráno, tak nemá pravdu   a za všechno musí   zaplatit...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2011
V mládí jsem na tento byl   mockrát. Jak jsem již jinde   zmínil, podle tehdejších   měřítek šlo o krvák a   drasťák, jak se tomu tehdy   ještě krásně česky   říkalo. Nyní, po   letechbychjiž asi tak vysoko   nehodnotil, ale přesto jde o   velmi dobrý film s dobrými   herci. Akce zde, pravda,   trochu chybí, což je škoda,   ale přesto se na film dívat   dá. Proto jej hodnotím jako   nadprůměrný snímek. CI   29122010 1180712013
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Silný,nestárnoucí   svým"poselstvím"   thriller s hodně dobrým   Dustinem Hoffmanem(kde on je   špatnej,že?)a dalšímy   např.Roy Scheider   .Napětí,strašidelné   chvění,zvraty.Prostě hodně   slušné!
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.11.2021
“Život může být tak   jednoduchý. Úleva -   nepříjemnost. A rozhodnutí,   co z toho použiji příště,   záleží na Vás. Takže…   Přemýšlejte! Řekněte   mi… Je to bezpečné?”

Při dnešním   pohledu se to může zdát   již podivné, ale tento   snímek jednou určitou   scénou v době uvedení tak   vyděsil diváky, že se   mnozí báli jít k zubaři.   Filmová adaptace románu   literárního autora Williama   Goldmana ´Marathon Man´   vypráví o studentovi   historie neustále   trénujícího na maraton,   který je jednoho dne náhle   zapleten do nebezpečné hry   mezi nacistickými a   americkými agenty. Jedná se   o napínavý příběh plný   překvapujících zvratů se   sympatickým hrdinou, kterému   se jednoho dne naprosto   obrátí život naruby a   donutí ho dělat věci,   kterých by jinak v životě   snad ani nebyl schopen.   Filmové zpracování slibuje   přímočarou jednoduchost ve   vývoji děje a to bez   zbytečných vedlejších   motivů. Svým způsobem se   celý koncept příběhu jeví   jako zadostiučinění s   nacistickými pohlaváry   uprchlých do jihoamerických   zemí. První polovina snímku   je pomalejší a v dnešní   rychlé době může od   sledování odradit, ale byla   by to škoda nemalá. V druhé   půlce se to patřičně   rozjede a to až do skutečně   napínavého finále. Jsou tu   sice některé scény krapet   křečovité, ale to lze   mimořádně přehlédnout.   Zásadní je hrozivá scéna   mučení, ve které   nacistický zubař vrtá   hlavního hrdinu do zdravých   zubů, neboť je to více   bolestivé, za stále   opakující otázky: ´Je to   bezpečné?´ Tohle se do   paměti prostě vryje. I když   pravda, v dnešní době jak u   koho. Každopádně při   cestě k zubaři nechť si   každý zkusí si tu otázku   neustále opakovat. Následně   se ukáže jestli na té   hrůze něco je. Onen nacista   se každopádně tímto stal   na dlouhou dobu   nejděsivějším záporákem   filmového plátna. Hlavně   nezapomenout, na bolesti zubů   jedině hřebíčkový olej.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Od tohoto kousku jsem už   podle názvu očekával ryze   sportovní film.Docela milé   překvápko pro mně bylo, že   se z toho vyklubal   špionážní film.
Přiznám se, že mi to   připadalo dost zdlouhavé,   ale ve finále to nevadilo.Je   zde poměrně velmi kvalitní   herecké obsazení.Dustin   Hoffman nepotřebuje další   komentář.

Ovšem to mučení s těma   zubama -fuuuuuuuuj, to by   každý přiznal cokoliv - já   stoprocentně ( v životě   jsem se ničeho nebál, ale   jakmile mám jít k zubařce   ...darmo mluvit:-) ).To bylo   morbidní.Otázka : Je to   bezpečné ?, mi hučela v   hlavě ještě dlouho potom.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2011
MARATÓNEC

Vynikající výkon   Dustina Hoffmana ve filmu,   který mi ale moc nesedí.   Nemám ráda filmy s   politickým podtextem, kterým   člověk příliš nerozumí,   už třeba proto, že se   odkazují na události z   dějin země, kterou neznáme   (sebevražda otce). Hon na   válečného zločince byl   zřejmě aktuální v době   vzniku filmu, což mu   dodávalo na atraktivnosti.   Dnes už některé momenty   působí přece jen poněkud   zastarale. Scéna s mučením   na zubařském křesle je ale   hodně silná a stala se velmi   známou. Herecký výkon   D.Hoffmana je vynikající. V   té době byl opravdu na   vrcholu svých tvůrčích sil   a točil jeden dobrý film za   druhým. Skutečně je to   velmi dobrý herec a film   Maratónec patří k těm   nejlepším v jeho   filmografii. Obdivuji jak   dokázal vystihnout svou   „obyčejnost“ v boji proti   silným protivníkům. I když   od natočení tohoto filmu   (1976) už uběhla řádka   let, přesto stojí za to   tento film vidět.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.3.2016
Podle názvu to vypadá jako   sportovní podívaná a ono   nic takového sice tam   párkrát D.Hofmann bude   běhat ale je to jen pár   momentů,jinak je to trochu   politická,krimi drama   podívaná,úvodní scéna kdy   se dva dědové strkají   autama až se nakonec zabijou   byla docela vtipná,pak se   objeví R.Schneider v roli   jakého si špiona a začíná   to být napínavější.Dobré   herecké výkony.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2009
tak ten to film je naprostá   senzace už hodně dlouho   jsem ho neviděl.Ale přesto   naprostá senzace a obsazení   je skvělé všem doporučuji   většina herců již známá   startovala svou cestu k   hvězdnému nebi filmu
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2011
Typický představitel vlny   sociálně a politicky   kritických filmů, která se   v Americe vzedmula v 70.letech   a do které Angličan   Schlesinger dobře zapadl.   Osvojil si sice hollywoodský   styl, ale zůstal nesmlouvavě   angažovaný. Jako thriller   film funguje dokonale,   napětí neopadá a skvělé   je, že vlastně až do scény   mučení se závoj   porozumění souvislostem   odhaluje pomalu a po   troškách. Na tu politickou   strunu se podle mě někdy moc   tlačí - pasáž, v níž   Szell o vlásek unikne   odhalení v židovské   čtvrti, je silná, ale trochu   moc názorná, podobně ve   finálním účtování se   mohlo ubrat na patosu. Na   druhou stranu základní   myšlenka - nezavírat oči   před bolavou minulostí,   postavit se čelem a bez   anestetik dávným křivdám -   je pěkně ilustrovaná   rozbitím lahvičky s   tišícím prostředkem.   Velkých momentů je tu ale   samozřejmě víc a moje   drobné šťouralské   poznámky nemění nic na tom,   že jako celek je Maratónec   strhující drama ozdobené   Dustinem Hoffmanem v   nejlepší formě.
Palat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2006
Zdarily snimek, ktery   doporucuji. Dustin Hoffman   jako zidovsky student a   nehrdinny hrdina je ve skvele   forme ze 70. let (v teto dobe   natocil sve nejlepsi filmy:   Absolventa, Pulnocniho   kovboje, Motylka, Maleho   velkeho muze a Maratonce).   Hoffmann zustava dal skvelym   hercem, ale kvalita   hollywoodskych filmu vseobecne   se bohuzel stale   zhorsuje...Maratonec je ovsem   natoceny v klasickem stylu 70.   let, je plny akce, ale   hrdinove nejsou svalnati   chlapi, ale vystraseny   student, film take poukazuje   na politicke perzekuce v   Americe v 50. letech vedene   senatorem McCarthym a   zamerenym proti zidum a   levicakum v USA a spojeni   byvalych nacistu s americkym   rezimem v 50. letech...skvely   je take vykon Lawrence   Oliviera, ktery ac zasazen   rakovinou pri nataceni, pry   diky snimku zil dalsich 13 let

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih58567minih58567Výnosné místo (1972) [TV film] 
n
minih47870minih47870Sex Drive (2008) 
Sex Drive n
minih21266minih21266Veronika, prostě Nika (1980) [TV film] 
n
minih12675minih12675Mléčná dráha (1936) 
The Milky Way n
minih167013minih167013Tichá země, dobrá země (2018) 
Quiet Land Good People n
minih132917minih132917Druhá míza (2015) 
Danny Collins n
minih79496minih79496Hana to hebi 3 (2010) 
Hana to hebi 3 n
minih42756minih42756Tvoje, moje a naše (2005) 
Yours, Mine and Ours n
minih102676minih102676Godzilla (2014) [2k digital] 
Godzilla n
minih152057minih152057Čaroděj ze země lží (2017) [TV film] 
The Wizard of Lies n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

71 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

12:50 - 13:45

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190561
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376588
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10