Zari
ohodnotit

Manderlay

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2005
„Toto je zvláštní a znepokojující příběh z plantážní osady Manderlay, kdesi hluboko na jihu USA…“
Popis / Obsah / Info k filmu Manderlay
Snímek Manderlay je po Dogville (FP 5/2004) druhou částí plánované „americké trilogie“ Larse von Triera. Stejně jako v Dogville, i zde si režisér vystačí s prací v ateliéru, kde s rozmyslem používá divadelní kulisy a rekvizity. I zde je děj rozdělen do kapitol a odehrává se v třicátých letech dvacátého století v bohem zapomenuté osadě. Ta se tentokrát jmenuje Manderlay a nachází se v jižanském státě Alabama. Původní představitelku hlavní hrdinky Grace, Nicole Kidmanovou, však vystřídala o poznání mladší Bryce Dallas Howardová, což se projevilo i v charakteru postavy. Její Grace je více nekompromisní, bojovnější a také tvrdohlavější. Zatímco v Dogville se Lars von Trier inspiroval Brechtovou Žebráckou operou, snímek Manderlay je ovlivněn předmluvou literárního kritika Jeana Paulhana Štěstí v otroctví ke knize Pauline Réageové Příběh O. Ta popisuje událost z roku 1838, kdy se na Barbadosu skupina bývalých otroků obrátila na svého pána s žádostí, aby si je vzal zpět… - Když Grace náhodou zjistí, že na plantáži Manderlay nebylo zrušeno otroctví, rozhodne se využít moc, kterou jí otec slíbil už v Dogville, a hodlá naučit bývalé otroky svobodnému životu v demokracii. Používá k tomu však zbraně a služby otcových gangsterů. Ovšem ve chvíli, kdy se domnívá, že dokázala takřka nemožné, vyjde najevo, jak hluboce se mýlila. Osvobozeným otrokům totiž život, řízený zákonem plantáže, vyhovoval a chtějí se k němu vrátit. K tomu ovšem potřebují přísnou a důslednou paní... - Důmyslně vystavěnému a precizně natočenému příběhu nechybí překvapivý závěr. Postavení černochů v Americe dokumentují i fotografie pod závěrečnými titulky.
-kat-, Filmový přehled 2005/11


Popis / Obsah / Info k filmu Manderlay
V druhé části trilogie založené na motivu USA jako země neomezených možností uvádí Lars von Trier na scénu opět postavu Grace (tentokrát nikoli Nicole Kidmanová, ale Bryce Dallas Howardová). Ta se se svým otcem přesouvá do Alabamy, na starou plantáž jménem Manderlay, kde jsou konfrontováni s děsivou krutostí a nespravedlností otroctví. Grace musí zasáhnout. Ovšem s jakým výsledkem? Pořádky udržované celá desetiletí se hroutí, ale osvědčí se výuka otroků demokracii?
Film se nese v tomtéž scénografickém, inscenačním i interpretačním duchu.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Manderlay
„V druhé části plánované „americké“ trilogie, založené na motivu USA jako země neomezených možností, představí dánský režisér Lars von Trier znovu svoji hrdinku Grace —(Nicole Kidmanovou však vystřídala Bryce Dallas Howardová, známá z Vesnice M. Nighta Shyamalana). Grace a její otec se z Colorada počátku 30. let přesouvají do Alabamy, na starou plantáž jménem Manderlay, kde jsou konfrontováni s děsivou krutostí a nespravedlností otroctví. Není divu, že Grace nemůže zůstat stranou a rozhodne se zasáhnout. Ovšem s jakým výsledkem — pořádky udržované celá desetiletí se hroutí, ale osvědčí se výuka otroků demokracii?“
Oficiální text 40. ročníku MFFKV


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama