Duben
ohodnotit

Manderlay

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2005
„Toto je zvláštní a znepokojující příběh z plantážní osady Manderlay, kdesi hluboko na jihu USA…“

Obsah filmu Manderlay

 
Snímek Manderlay je po Dogville (FP 5/2004) druhou částí plánované „americké trilogie“ Larse von Triera. Stejně jako v Dogville, i zde si režisér vystačí s prací v ateliéru, kde s rozmyslem používá divadelní kulisy a rekvizity. I zde je děj rozdělen do kapitol a odehrává se v třicátých letech dvacátého století v bohem zapomenuté osadě. Ta se tentokrát jmenuje Manderlay a nachází se v jižanském státě Alabama. Původní představitelku hlavní hrdinky Grace, Nicole Kidmanovou, však vystřídala o poznání mladší Bryce Dallas Howardová, což se projevilo i v charakteru postavy. Její Grace je více nekompromisní, bojovnější a také tvrdohlavější. Zatímco...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Lars von TrierLars von Trier  
hraje:
Willem DafoeWillem Dafoe.....otec Grace [49]   
Bryce Dallas HowardBryce Dallas Howard.....Grace [24]   
Danny GloverDanny Glover.....Wilhelm [58]   
Rik LaunspachRik Launspach.....Stanley Mays [46]   
Isaach De BankoléIsaach De Bankolé.....Timothy [47]   
Michäel AbiteboulMichäel Abiteboul.....Thomas   
Lauren BacallLauren Bacall.....Paní [80]   
Jean-Marc BarrJean-Marc Barr.....Robinson [44]   
Geoffrey BatemanGeoffrey Bateman.....Bertie   
Virgile BramlyVirgile Bramly.....Edvard   
Ruben BrinkmanRuben Brinkman.....Bingo   
Dona CrollDona Croll.....Venus [51]   
Jeremy DaviesJeremy Davies.....Niels [35]   
Llewella GideonLlewella Gideon.....Victoria [37]   
Mona HammondMona Hammond.....stará Wilma [74]   
Ginny HolderGinny Holder.....Elisabeth   
scénář:
Lars von TrierLars von Trier  
kamera:
Anthony Dod MantleAnthony Dod Mantle  
střih:
Molly Malene StensgaardMolly Malene Stensgaard  
trailer
Oficiální stránky:
www.artcam.cz
www.manderlaythefilm.c...
 
 
Distributor v ČR:
Artcam
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
24.11.2022
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Manderlay >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.3.2021
Keď k vám zavíta demokrat
Áá, môj obľúbený režisér, najlepší na   svete ako to raz v skromnosti o sebe povedal.   Manderlay je druhá časť divadla o tom, ako   veľmi Lars von Trier nenávidí Ameriku. Film   samozrejme totálny odpad, neuveriteľne   manipulatívny snímok, i keď za stvorenie Hydry   a feministky Grace, demokratky vďaka, ktorým sa   devastuje podstata civilizácie, by možno mohol   byť odmenený príspevkom na dokončenie   trilógie "Ako veľmi nenávidím   Ameriku", som zvedavý ako by ten   "Washington" dopadol. Ostuda, že som   zasa nepochopil to jeho filmové umenie, ja   kultúrny barbar
uodevr
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.2.2014
Byla asi velká chyba se na to koukat tak krátce   po Dogville, ale co nadělám. Manderlay   postrádá tu osobitost, tu sílu, tu   scénáristickou dokonalost a hereckou excelenci,   jimiž předchozí díl suverénně přímo   přetékal. O krok dál šel akorát s nudistickou   odvážností, která je ale nakonec úplně   samoúčelná. Ostatně jako skoro vždy. A ta   minimalistická forma tomuto příběhu nesluší   ani zdaleka tak dobře, jako tomu v Dogville.   Škoda.
Omnibus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.11.2012
Po Dogville jsem byl na druhou část natěšenej   jak chudé černé děcko na bonbónek... Chvíli   sice trvalo, než jsem zkousnul, že Grace už   není famózní Nicole Kidman, pak jsem vzal   Howardku na milost, abych si v klidu užíval to   dost zajímavé setrvačné otrokaření   svobodných černoušků, ale při stěžejní   scéně prkenného ležení, s rouškou na   ksichtíku, pod prolhaným machonegrem by mi zase   daleko víc seděla Nicole (tedy seděla –   ležela:-). Ale to bičování zřejmě asi bylo   dost fyzicky namáhavé, tak na to holt Lars vzal   mladší holku s větší párou a   entuziasmem...
P.S. Pardon jak sviňa, ale   nemůžu odolat, je to silnější než já:   „Víte, paní, v Plzni jsme my otroci šukali   každou středu... Který den v týdnu se šuká,   když je člověk svobodný (rozvedený) ?“ ...   Rozhodně tím ale nechci říct, že by i Plzeň   byla místem, bez něhož by světu bylo lépe...   :-)
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2012
Dogville 2? Ano i ne. Každopádně se de hodnotí   to samé. Rasismus, přetrvávající pomoc,   která nebude oceněna. Natáhni prst urvou ti   ruku. Ale pokud si mám vybrat mezi Manderlay či   Dogville, tak beru Dogville.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Asi první von Trierův film, který mě nedostal   do kolen. Což samozřejmě ještě neznamená   žádný průšvih. Oproti Dogville je Manderlay   tezovitější, nestaví tolik na emocionálním   tlaku na diváka, což je jinak mistrův   osvědčený trademark. Spíš sděluje než   citově vydírá, i když pořád svým   nezaměnitelně sarkastickým způsobem. To platí   hlavně o vypravěčově komentáři. To sdělení   je jako vždycky víceznačnější, ale   vyčnívá z něj hlavně snaha o demaskování   různých idealistických mýtů o svobodě a   demokracii (stanovení času podle hlasování),   což je potřebné a mě sympatické. Změnila se   postava Grace, tady je najednou naivnější a   plná iluzí, naopak zůstávají náznakové   kulisy, které ale v tomhle případě jsou   malinko opakovaným vtipem. Dogville rozhodně   zůstává nepřekonáno, ale zklamání by bylo   přece jen moc silné slovo.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.2.2010
Manderlay
Celkově mě předchozí film Dogville přišel   lepší, zajímavější, ale Manderley se mi zase   líbilo víc - ale to mi přece nedává smysl...   A však na to už jsem si u Lars von Trierových   filmů zvykl. Zatím všechno co jsem viděl, byla   dokonalost sama (Království, Idioti,... výjimku   tvoří neumělecká úchylárna Antikrist, nikdy   víc).
Ale zpět k Manderley - škoda že se   nepodařilo do hlavní role obsadit opět Nikole   Kidman, ta mi tu docela chyběla, Grace byla v   prvním díle jiná, taková trochu více   flegmatická vůči běhu věcí. S čím jsem ale   spokojen je délka, kdy zkrácení oproti minulým   třem hodinám na dvě neubralo působnosti a   naopak nabralo ději větší spád (což se   místy u Dogville opravdu říct nedalo). Takže   teď už mi zbývá shlédnout jen třetí díl   (doufám že tedy vůbec existuje, ale snad ano) a   budu jedním z nejspokojenějších diváků na   světě:)
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.10.2008
Kvalitní pokračování Dogville, už to není   originál ale baví díky opět sinému příběhu   a překvapujícímu závěru...
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.5.2007
„Roku 1933 Grace směřovala s otcem a jeho   armádou gangsterů na jih. Poté, co odjeli z   Dogvillu.“. „Dogville“ mě svého času   doslova zdecimovalo a srovnání s druhou částí   plánované trilogie se prostě neubráním. Opět   je názvem místo na mapě, plantáž v Alabamě,   kam informace o zrušení otroctví ještě   nedorazila a je potřeba to napravit . „To co   jsme udělali, holčičko, bylo celé moc   vznešené, ale když to vezmeš kolem a kolem,   udělala jsi všechno jen mnohem horší.“   Režisér si pohrál, a opět velmi osobitě a s   působivým závěrem, s pojmem svoboda. Která,   jak se ukazuje, má pro každého zcela jinou   důležitost. Protože otroctví mělo, oproti   svobodě, svůj uvyklý řád, svoji spolehlivou   rutinu. . „Bojím se toho, co se teď stane.   Nemyslím, že bychom byli připravení na úplně   nový způsob života. V Manderlay, jsme my otroci   měli v sedm večeři. Kdy se večeří, když   jsou lidé svobodní? Nic z toho nevíme.“   Tentokrát není prostor rozkreslený křídou,   zato přibyly rekvizity. Ale především, Grace   nyní o pomoc nežádá, ale naopak ji nabízí.   Jenže „I Manderlay bylo místo, bez něhož by   světu bylo lépe.“ Podobně nepříjemné a   deprimující jako Dogville, které mě, ale   omráčilo mnohem víc. Možná jsem byla na to co   mě čeká už připravená. Možná mi chyběla   Nicole Kidman v roli Grace.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47467minih47467René (2008) [DVD] 
René n
minih46296minih46296Městečko Twin Peaks (1990) [TV seriál] 
Twin Peaks n
minih164148minih164148Láska na druhý pohled (2019) 
Mon inconnue n
minih28954minih28954Bratříčku, kde jsi? (2000) 
O Brother, Where Art Thou? n
minih30583minih30583Velký šéf (1969) 
Le Cerveau n
minih94498minih94498Bungaku Shoujo Memoir I - Yume-Miru Shoujo no Prelude (2010) [Video] 
Bungaku Shoujo Memoir I - Yume-Miru Shoujo no Prelude n
minih43522minih43522O princezně, která ráčkovala (1986) [TV inscenace] 
O princezně, která ráčkovala n
minih16569minih16569Poslední Mohykán (1992) 
The Last of the Mohicans n
minih12847minih12847Monstrum z galaxie Arkana (1981) 
Monstrum z galaxie Arkana n
minih14578minih14578O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) 
O princezně Jasněnce a létajícím ševci n


Hodnocení:n12345678910
Manderlay (2005)Manderlay (2005)Manderlay (2005)Manderlay (2005)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10