Zari
ohodnotit

Mackennovo zlato

Mackenna's Gold

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
14.1.1972
„Šerif Mackenna je jediný, kdo zná cestu k prokletému pokladu v Zlatém údolí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mackennovo zlato
Šerif MacKenna se při svých kontrolách mezi skalami stává snadným terčem pro opuštěného starého Apače, který po něm hned střílí z pušky. Ani to sám nečeká, ale dostane se k plánku, který ukazuje, jak se dostat do kaňonu plného zlata u Chvějících se skal. Po zlatě baží mladí indiáni ale i zločinci, kteří jdou přes mrtvoly. A protože MacKennovi už dávno nejde o zlato, když zjistí, že zraněný Apač zemřel, mapu spálí v plamenech. Bandité vedení Coloradem, dají brzy o sobě vědět. Zabijí rančera - soudce Bergmanna, který jim musel nabídnout pohostinnost, ale ve chvíli, kdy si chtěli vzít jako rukojmí jeho dceru Ingu, vytáhl pistoli. Velice krátká chvíli psancům stačí na to, aby překvapili šerifa MacKenna při kopání hrobu pro indiánského náčelníka. Zjistí, že plánek shořel na ohníčku, počítají s tím, že šerif má fotografickou paměť a ten je pod hrozbou smrti dovede k bájnému pokladu, který již stál mnoho lidských životů. K psancům se přidali spořádaní obchodníci, soudce i Adams, jenž jako jediný kdysi zlato viděl, dříve než jej Apačové oslepili. Každý vidí svůj díl pokladu, ale když je překvapí armáda, mnozí padnou pod sprškou střel. Této situace využije MacKenna a s Ingou se pokoušejí na koních uniknout. Ale zlata se nechce Colorado vůbec ani v myšlenkách vzdát, štve svého koně za uprchlíky, což se jemu a těm jeho nejvěrnějším podaří, jsou dostiženi. Zlato pobláznilo tolik seržanta Tibbse, že zastřelil dva vlastní vojáky, aby se mohl přidat k Coloradovým psancům. MacKenna se jednoho dne zastaví u skal, všem prozradí, že zítra budou v kaňonu, ale že tam žádné zlato není. Je jich celkem šest a nikdo neví, co je druhý den čeká.

Nový český dabing vznikl v roce 2010, Jan Šťastný (Gregory Peck) - MacKenna, Otakar Brousek ml. (Omar Sharif) - Colorado...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Mackennovo zlato
POZOR SPOILER!!!

Po savaně jede starý indián a také běloch s šerifskou hvězdou. Indián na něj začne střílet, ale se zlou se potáže. Běloch jej zraní a když k raněnému přijde, ukáže se, že jej indián zná. Běloch se jmenuje MacKenna. Ten u indiána nalezne starou mapu s cestou ke zlatu. MacKenna byl kdysi zlatokopem, nyní jej již zlato nezajímá a tak mapu hodí do ohně. A pak je přepaden zločineckou bandou, totiž třemi bělochy a třemi indiány. Jejich šéf si říká Colorado a MacKenna jej již kdysi z kraje vyhnal. Colorado má úkryt v údolíčku, ze kterého se mají vypravit na cestu za zlatem. MacKenna totiž slíbil, ovšem pod nátlakem, že ji bandě ukáže. Už kvůli tomu, že banda má zajatkyni, totiž dceru místního soudce, kterého zabili, aniž tušili, kdo to je. I když MacKenna mapu spálil, cestu má uloženu v hlavě. Ještě než vyjedou, přichází do údolíčka Coloradův bývalý kamarád Ben. Také se chce vydat za zlatem. A před údolíčkem se usídlila kavalerie. Nu, konečně se skupina vydává na cestu. Nejprve musí oblafnout kavaleristy. Lest v podstatě nevyjde, protože je velká skupina lidí kavaleristy napadena a spousty lidí jimi zabito. Celou krvavou řež přežije jen osm lidí - MacKenna, zajatkyně, indiánka Hesh-ke, indián a Colorado. Ti utvořili jednu skupinku a další tři jinou. Na další cestě za zlatem se při koupání Hesh-ke pokusí zajatkyni utopit, což se jí nepovede. Posléze jsou svědky toho, jak indiáni pronásledují tři lidi, tedy tu jinou skupinu zachráněných, kteří před kavaleristy unikli. Colorado indiánům „pomůže“ a putují dále. Zajatkyně je poslána ke kavaleristům, avšak jejich velitel, seržant Hicks, zabije své dva muže a přidává se k těm čtyřem cestovatelům za zlatem. Tak je jich opět šest. Na prámu se dostanou přes řeku, obtěžováni houfem apačů. Pak se ocitají skoro u cíle. Za úsvitu se řídí stínem špičaté skály. Ten je dovede k vjezdu do kaňonu se zlatem. A toho je tam opravdu hodně. Ovšem – není všechno zlato, co se třpytí a zde půjde hlavně o život.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Mackennovo zlato
Šerif MacKenna při obchůzce postřelí v sebeobraně starého indiánského náčelníka, který mu před smrtí prozradí, že kaňon plný zlata, který viděl jen jednou starý Adams, skutečně existuje, ale pro vetřelce je osudný. Strážce zákona mu nevěří a starou mapu, vedoucí k pokladu, dokonce spálí. Při kopání hrobu jej překvapí desperát Colorado se svou bandou vrahů, zlodějů i Apačů, který unesl dceru místního zavražděného soudce. Donutí šerifa, aby je výměnou za krásnou Ingu dovedl ke kaňonu.

To se však vůbec nelíbí Indiánce Hesh-Ke, která sice šerifa nenávidí, protože jí kdysi zatknul bratra, ale zároveň ho miluje pro jeho spravedlnost. V půli cesty je potkává početnější skupina chamtivců, dobrodruhů i snílků - kazatel, obchodník, redaktor a dokonce i sám slepý pamětník Adams - ti všichni jsou zlákáni vidinou zlata, Colorado jen nerad svolí ke společnému putování za pokladem. Zanedlouho spatří bandu desperátů vojenská kavalerie, vedená seržantem Tibbsem a téměř všechny, včetně ostatních postřílí. Šerif chce využít příležitosti a s Ingou uprchnout, dohoní je však uprchnuvší Colorado se svými kumpány a také početná skupina potulujících se Apačů. Vede je tedy dál, v noci hlídá vyděšenou soudcovu dceru před žárlivou Indiánkou a konečně všichni - MacKenna, Inga, Colorado, Apač, Hesh-Ke i Tibbs, který zradil armádu, dorazí ke kaňonu.

Nastává vytoužený úsvit, před jejich užaslými zraky se otevírá bájný poklad - kaňon samé zlato! Při zběsilé jízdě se snaží zákeřná Hesh-Ke shodit Ingu z koně, sama však padá do propasti, ostatní dojedou ke zlaté žíle. Apač zabije seržanta Tibbse, který zastřelil své vojáky a kvůli mamonu plivl na uniformu a chce zabít také Colorada, ač mu do té doby sloužil - ví, že zlato patří Apačům. Desperát je však rychlejší a Indiána odstraní. Přesto, že spravedlivý šerif chce jen odjet s Ingou, pokusí se je Colorado také zabít, v nastálém zmatku, kdy pukají skály a padají obrovské balvany, však MacKenna se zlatem obalenou Ingou ujíždějí. Nenasytný a téměř šílený Colorado zůstává navždy ve svém zlatém vězení...


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Mackennovo zlato
Jeden z klasických westernů konce šedesátých let, natočený ve stylu velkolepé podívané s řadou hvězd, které se vydávají po stopách bájného pokladu.

Šerif MacKenna vlastní mapu legendárního Zlatého údolí. Náhle se mapa stává středem pozornosti nejen banditů, ale i lidí z města. Spojeni chamtivostí a strachem z Apačů se vydávají hledat Zlaté údolí. Příběhy mužů a žen posedlých zlatem se završují v divokém a krvavém vyvrcholení tohoto filmu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

105 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:55 - 15:35

25 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Erast Garin

Garin Erast

Beneficio de Gaona

Beneficio de Gaona

Gun Law

Gun Law
Gun Law

Naposled navštívené:
Erast Garin

Garin Erast

Beneficio de Gaona

Beneficio de Gaona

Gun Law

Gun Law
Gun Law