Zari
ohodnotit

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Další název:
The Voyage of the Dawn Treader; Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik; Die Chroniken von Narnia - Die Reise auf der
Rok:
2010
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
9.12.2010
„Kouzelný svět Narnie se vrací!“
Popis / Obsah / Info k filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
Lucinka a Edmund se vrací do Narnie potřetí, tentokrát spolu s jejich darebným bratrancem Eustancem. Opět se setkávají s Princem Kaspianem a vydávají se na cestu přes moře na lodí zvané Jitřní poutník. Během jejich plavby na konec světa se potkávají s draky, trpaslíky a skupinou ztracených bojovníků.


Autor: salte

Popis / Obsah / Info k filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
Edmund a Lucinka, dvě nejmladší z dětí Pevensieových tráví prázdniny u svých příbuzných společně se svým nesnesitelným bratrancem Eustacem. Často tu vzpomínají na Narnii a na dobrodužství, které tam zažili, když jednoho dne z ničeho nic ožije obraz lodi, který visí v Lucinčině pokoji a oni se skrz něj dostávají zpátky do Narnie. Bohužel i s bratrancem Eustacem. Z moře, kam se pomocí obrazu přenesly, je zachraňuje král Kaspian desátý, kterému děti v předchozím díle, společně se sourozenci Petrem a Zuzanou, pomohly ke královskému trůnu. Nyní se mladý král na své lodi s podivným názvem Jitřní Poutník vydává splnit svou přísahu a najít sedm ztracených lordů z Narnie, kteří se kdysi dávno ztratili během nebezpečné výpravy. Pevensieovi si samozřejmě takové dobrodružství nemohou nechat ujít, jsou štastni, že jsou zpět v kouzelném království a tak opět stanou po Kaspianově boku a plují s ním podél nebezpečných ostrovů, ale také přátelskými vodami a všude zažívají veliká dobrodužství. Na konci své cesty stanou až na samém konci světa…

Film Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka je filmovou adaptací třetího dílu slavné knižní série spisovatele C. S. Lewise. Letopisy Narnie se řadí mezi klasiku v oblasti dětské literatury a jsou autorovým nejznámějším dílem. Přeloženy byly do více než 47 jazyků a po celém světě se prodalo přes 100 milionů výtisků. Filmové adaptace prvních dvou dílů – Lev, čarodějnice a skříň a Princ Kaspian byly uvedeny v letech 2005 a 2008, přičemž celosvětové tržby za oba díly přesáhly 1,1 miliardy dolarů. Ve filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka se kouzelné království poprvé představí ve 3D.

CinemArt


Popis / Obsah / Info k filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
Lucka a Edmund tráví prázdniny na venkově u svých příbuzných s nepříjemným a věčně nerudným bratrancem Eustacem. Jednoho dne se pohádají před obrazem s plachetnicí na moři. V tu chvíli se stane malé kouzlo – voda z obrazu zaplní pokoj a děti se rázem ocitnou v Narnii. Tady je z moře vyloví sám král Kaspian a naloží je na svou plachetnici, Jitřního poutníka. Děti se s ním vydávají hledat sedm ztracených lordů Narnie. Cestou proplouvají různými zákoutími kouzelné země, až připlují na ostrov, kde jsou napadeni piráty a jsou svědky obětování místních obyvatel podivné zelené mlze. Ve vězení najdou jednoho ze ztracených lordů. Od něj se dozvědí, že mlha je zosobněné zlo. Když se z pirátského zajetí osvobodí, slíbí místním obyvatelům, že najdou jejich obětované druhy. Na dalším ostrově se setkávají s jednonohými skřítky a se zdejším kouzelníkem. Od toho zjistí, že zlo sídlí na Temném ostrově a že jediný způsob, jak ho porazit, je najít všech sedm kouzelných mečů ztracených lordů a dát je na jeden stůl. Jedině pak mají možnost zlo porazit. Tuto informaci hrdinům potvrdí i víla Modrá hvězda. Cesta pokračuje a přivede posádku Jitřního poutníka na sopečný ostrov, kde narazí na velký poklad. Všichni vábení zla a jeho léčce se zlatem odolají až na Eustace. Ten se kvůli své touze po zlatě promění ve velkého draka. Posádka lodi s ním bojuje, ale Eustace se zmocní Edmunda a pomocí ohnivého nápisu všem ukáže, že pro ně není jako drak nebezpečný a že je to proměněný chlapec. Vyjde najevo, že dračí podoba Eustace je pro všechny přínosem. Eustace v podobě draka totiž táhne v bezvětří loď k ostrovům poblíž sídla zla. Právě tady objeví stůl a další ztracené lordy. Výprava získala šest mečů, chybí už jen jeden. Víla Modrá hvězda králi Kaspianovi ukáže, že poslední meč musejí hledat právě na Temném ostrově. Členové výpravy se tam tedy vydají…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
Lucka se kdysi osvědčila jako královna pohádkové Narnie a její bratr Edmund tam vykonal nezapomenutelné hrdinské kousky, jenže se píše rok 1943, je druhá světová válka a oba mladší sourozenci Pevensieovi musejí pobývat u příbuzných v Cambridgi, kde jim jejich zpovykaný bratranec Eustác znepříjemňuje život. To platí jen do okamžiku, kdy obraz moře s krásným korábem na zdi dětského pokoje ožije, voda se vyvalí do místnosti a Edmund s Luckou se ke své radosti ocitnou už potřetí v Narnii, z čehož Eustác, jehož vlny spláchly také, radost nemá. Trojici vytáhnou námořníci na palubu korábu Jitřní poutník, kde se setká s narnijskými přáteli Kaspianem, z něhož je nyní král, a se statečným mluvícím myšákem Rípčípem, kteří se plaví pro sedm mečů sedmi zmizelých lordů Telmarínů... Třetího dílu podle pohádkové fantasy spisovatele C.S. Lewise Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka se po Studiu Walta Disneyho ujala společnost Twentieth Century Fox a režiséra předcházejících dílů Andrewa Adamsona vystřídal Michael Apted, ale ani to moc nepomohlo. Didaktická, anachronická a naivní předloha hýří klišé a moudry typu „abyste zdolali temnotu v dáli, je třeba zdolat temnotu v sobě“, hrdinové se často chovají nerozumně a nelogicky. Nakonec s pomocí lva Aslana a s podporou anglických přátel Kaspian svou náročnou misi splní. - Oproti minulým dvěma dílům, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005, FP 1/2006) a nepodařenému pokračování Letopisy Narnie: Princ Kaspian (FP 7/2008) je třetí část o něco hravější, dobrodružnější a přes trhliny v příběhu a nezastírané poučování dokonce i vtipnější. I tak však zůstává jen průměrnou žánrovou podívanou s nevýraznými hereckými výkony a s pomotanou směsicí postav z mytologie a pohádek.

-kat-, Filmový přehled 2011/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)

 Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)
Letopisy Narnie: Princ Kaspian n
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Žánr: dobrodružný / fantasy / rodinný
Země: Spojené státy americké / Polsko / Slovinsko / Česká republika
Režie: Andrew Adamson

(pokračování)

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005)

 Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005)
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň n
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch the Wardrobe
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Andrew Adamson

(pokračování)

The Chronicles of Narnia: The Silver Chair (?)

 The Chronicles of Narnia: The Silver Chair (?)
The Chronicles of Narnia: The Silver Chair n
 
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Spojené státy americké


(pokračování)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

86 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

13:15 - 14:00

41 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama