Zari
ohodnotit

Legenda o vášni

Legends of the Fall

Další název:
Legenden der Leidenschaft; Wichry namietnosci
Rok:
1994
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
25.5.1995
„Do mužského světa tří bratrů vstupuje krásná a inteligentní žena, která vyvolá vášeň a rivalitu a navždy změní jejich osudy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o vášni
Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o vášni
POZOR SPOILER!!

Starý indián vypráví o vojákovi, který už nechtěl boj. Tento plukovník má tři syny - Tristana, Samuela a Alfréda. Právě Samuel přiveze z města představit svou snoubenku Suzan. Ta se všem zamlouvá a na statku, kde žijí, panuje naprostá idyla. Až do chvíle, kdy dva bratři prohlásí, že chtějí narukovat do války bránit Anglii. Proto 14. října 1914 oba opouštějí domov. A odjíždí s nimi i Tristan. Válka je hrozná a Samuel je zabit. Tristan se z toho trochu zcvokne a nastupuje indiánskou cestu pomsty. Začež je z armády propuštěn. Není však zatím doma na rozdíl od bratra Alfonse. Suzan měla jít domů, ale zima a plukovník ji zdrží. To je osudová chyba. Alfons jí totiž vyzná lásku. A pak se vrací domů Tristan, na kterého si Suzan tak trochu myslí. A oba se spolu pomilují. Alfréd odjíždí do města Helena. Zde si zařídí obchod a vůbec „dělá kariéru“. Zato Tristanovi trošku kape na karbid, a proto odjíždí. A o hodně později napíše Suzan, aby na něj nečekala. Alfréd kandiduje na poslance, což se otci nějak moc nezamlouvá.A bohužel to odnese zdravotně. Tristan se vrací až po dlouhých letech. A zde se doví, že z Alfonse už je kongresman a je se Suzan ženatý. Pak je svatba Tristana a Isabel Dvě. To je dívka co s ním vyrůstala. Narodí se jim syn a dostane jméno Samuel. Později mají i dceru a zdá se, že jinak divoký Tristan se zklidnil. Jenže obchoduje načerno s alkoholem. A jednou je jeho auto s rodinou zastaveno policií a při tom je nechtěně zabita jeho manželka. Tristan začne zuřit a málem zabije strážníka, který to způsobil a končí ve vězení. Tam jej navštíví Suzan a oba vědí, že jejich láska neskončila. Tristan je z vězení propuštěn a věci naberou nečekaný spád.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o vášni
Plukovník Ludlow opustil armádu Spojených států, protože nesouhlasil s genocidou indiánských kmenů, a se svými třemi syny Alfredem, Samuelem a Tristanem se usadil na farmě v Montaně. Když si v roce 1913 přivedl Samuel na usedlost krásnou snoubenku Susannah, nikdo netušil, jak významným způsobem ovlivní život rodiny. Zatím ale v Evropě vypukla válka a všichni bratři se proti vůli otce dobrovolně přihlásí do armády. Krvavá řež raněn válečného běsnění si brzy vybere krutou daň - Alfred je těžce raněn a Samuel umírá.

Tristan pomstí smrt svého bratra a po skončení války odchází na moře. Když se po čase vrací do Montany, netuší, že ho čeká vášnivý milostný vztah s osamělou Susannah, že se jeho bratr Alfred stane kongresmanem a že on sám bude muset kvůli záchraně rodinné farmy pašovat alkohol a bojovat s bezohlednou zákeřnou konkurencí...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o vášni
Historická sága o osudech jedné rodiny, která začala na konci 19. století. Pluko-vník William Ludlow, důstojník americké kavalérie, ostře nesouhlasí s chováním vlády k místním domorodým obyvatelům. Rozhodne se opustit službu a postavit ranč v opuštěných kopcích Montany, Tady vychovává své tři syny - nejmladší-ho, idealisticky smýšlejícího Samuela, Alfréda, jenž brzo zapomene na dobrá pona-učení svého otce, a prostředního, nezkrotného Tristana. Do tohoto mužského světa osudově zasáhne krásná Susannah, kterou si přivede ze studií Samuel. Dřív, než se s ní ožení, padne ve válce a manželem inteligentní Susannah se stane Tristan a poté Alfred.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o vášni
Melodramatické rodinné ságy jsou vděčnými náměty jak pro filmová plátna, tak pro televizní obrazovky. Nejinak je tomu i s knihou Jima Harrisona, kterou zfilmoval Edward Zwick. Legenda o vášni je příběhem tří bratrů a jejich otce, které kromě samozřejmých rodinných pout svazuje i osudový vztah k jedné ženě. Plukovník Ludlow vychovává syny sám na ranči uprostřed drsné přírody v Montaně. Nejmladší Samuel si v roce 1913 přivede ze studii snoubenku Susannah, do níž se zamiluje jak nejstarší Alfred, tak divoký a nezkrotný Tristan. Samuel padne v I. světové válce a dívka se vdá nejdříve za Tristana a pak za Alfreda. Zatímco Tristan se nedokáže zříct svého divokého impulzivního způsobu života, Alfred se stává váženým občanem v blízkém městě. Zároveň s tím však zapomíná na morální hodnoty, jež mu otec vštěpoval. - Snímek vypovídá o situaci na americko-kanadské hranici v první čtvrtině našeho století. (Výjimkou je dlouhá sekvence z evropského bojiště.) Dominuje v něm osudová vášeň, přinášející sice chvilky opojného štěstí, ale způsobující také rodinné tragédie. - Děj se odvíjí jako tradiční „kronikářské" vyprávěni, přičemž vypravěčem je starý Indián, který s plukovníkovou rodinou strávil celý život. Stařec, podobně jako jeho pán, měl nejraději Tristana, a ten je tedy v centru pozornosti. - Film je bohužel poznamenán přílišnou melodramatičností. Nesporně zaujme vizuální krásou divoké přírody, poutavostí děje i hereckými výkony, zejména Brada Pitta, Anthonyho Hopkinse a Aidana Quinna.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eugene C. Cashman

Cashman Eugene C.

Naposled navštívené:
Eugene C. Cashman

Cashman Eugene C.