Duben
ohodnotit

Left Luggage aneb kufry pana Silberschmidta

Left Luggage

Rok:
1997
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
6.4.2000
„Strhující románová adaptace o nevyřčené lásce, nenávisti a smíření“
Popis / Obsah / Info k filmu Left Luggage aneb kufry pana Silberschmidta
Drama. Příběh studentky, která pracuje jako dětská pečovatelka v rodině chasidských Židů. V hlavních rolích Isabella Rossellini, Maxmilian Schell a Chaim Topol.
Film byl oceněn na letošním filmovém festivalu v Berlíně Cenou Modrého Anděla za režii, Cenou za zajímavý herecký výkon Isabelly Rossellini, Cenou publika deníku Berlín Morgenpost a Cenou německých art-kin.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nizozemský herec mezinárodního formátu Jeroen Krabbé se ve svém režijním debutu zabývá problémy židovské komunity: ozvuky holocaustu a situací ortodoxních věřících v moderní společnosti. Děj se odehrává ve dvou rovinách - pří`běh dívky Chaji se odehrává v Anrverpách v roce 1972. Dívka přijme práci v chasidské rodině, díky její lásce a péči se naučí čtyřletý chlapec mluvit - vztah Chaji k jejím rodičům, stárnoucí otec chce za každou cenu najít zakopané kufry s rodinnými památkami.
Filmová přehlídka holandské produkce 2000

Autor/Zdroj: /


Film se zabývá stále živými problémy židovské komunity - ozvuky holocaustu a situací ortodoxně věřících v moderní společnosti. Děj relativně jednoduchého příběhu se odehrává v Antverpách roku 1972.
Svobodomyslná dívka Chaja přijme práci u dětí v ortodoxní chasidské rodině, ačkoli sama příliš nevěří. Druhou rovinu vyprávění tvoří vztah Chaji k jejím rodičům. Dívka zpočátku odmítá sveřepé lpění na minulosti i na víře, postupně však chápe, co lidi z jej~o okolí vede k tak vyhraněným postojům. Tvůrci, obklopeni plejádou herců velmi zvučných jmen, zdůrazňují především morální vyznění příběhu. Pracují též s nenápadným humorem a s očividným pochopením pro různé postoje svých hrdinů.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Left Luggage aneb kufry pana Silberschmidta
Nizozemský herec mezinárodního formátu Jemen Krabbé se ve svém režijním debutu Left Luggage aneb Kufry pana Silberschmidta zabývá stále živými problé-my židovské komunity: ozvuky holocaustu a situací ortodoxních věřících v moder-ní společnosti. - Děj jednoduchého příběhu se odehrává v Antverpách roku 1972. Svobodomyslná dívka Chaja přijme práci u dětí v chasidské rodině, ačkoliv sama nevěří. Díky její lásce a péči se čtyřletý chlapec Simcha (zjevně poznamenaný bigotními poměry doma) naučí mluvit. Po hádce s antisemitským domovníkem však dívka na přání chlapcovy submisívní matky přestane načas chodit do domu a Simcho se utopí v jezírku v parku. Druhou rovinu vyprávění tvoří vztah Chaji k jejím rodičům. Stárnoucí otec je posedlý minulostí chce za každou cenu najít kufry s rodinnými památkami, jež na útěku před nacisty zakopal u jednoho domu. Pova-žuje to za svůj závazek vůči příbuzným, kteří zahynuli v koncentráku. Matka naopak tvrdí, že je zapotřebí žít přítomností. Chaja zpočátku odmítá sveřepé lpění na minulosti i na víře, postupně však chápe, co lidi z jejího okolí k vyhraněným postojům vede. Prostředníkem jejího poznávání je moudrý pan Apfelschnitt, který ji zná od dětství. Tvůrci zdůrazňují morální vyznění příběhu, jejž však pojednávají poněkud sentimentálně a také zjednodušeně (příliš okatý domovníkův antisemitis-mus, jednoznačné rodinné vztahy apod). Pracují i s nenápadným humorem a s očividným pochopením pro různé postoje hrdinů. - Jeroen Krabbé získal vynikající herecké obsazení, přičemž sám ztělesnil postavu ortodoxního pana Kalmana. Sní-mek byl natočen v anglické verzi (odtud i jeho název Left Luggage = Ztracená zavazadla), přičemž se v něm střetávají jazykové schopnosti jednotlivých herců. Představitelkou Chaji je britská herečka Laura Fraserová, která dosud hrála vedlejší role v několika filmech (mj. Madam Bette).

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

11 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

21 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

111 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

11 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376643
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10