Zari
ohodnotit

Lavina

Žánr:
Rok:
1946
Délka:
73 minut
Premiéra v ČR:
5.7.1946
Popis / Obsah / Info k filmu Lavina
POZOR SPOILER

Mladý kapelník Pavel Benda čeká v penzionu Astra na Olgu, bývalou pěvkyni Heranovou. Ta opustila domov i svého muže, ke kterému již nic necítí. A zatímco vrátný pomáhá pokojské, prochází přes halu Olžin manžel. Mezi manželi dochází v pokoji k šarvátce, padne výstřel a Olga padá k zemi. Ukrytý Pavel prchá, stejně jako předtím manžel. Ale na rozdíl od něj je Pavel polapen. Bohužel má zranění, na která umírá. Jeho manželka nevěří v jeho vinu, tím méně v nevěru. Celý případ má na starosti doktor Urban a jeho pomocník, vyšetřovatel inspektor Ptáček. Ten také nalezl knoflík z rukavice na místě vraždy, ale až později přijde na to, že je z rukavice doktora Herana. Ten chce dát pojistku, tedy peníze za smrt své ženy, paní Bendové, ta je však odmítá. Heran přichází za Olžinou kamarádkou, se kterou se dává dohromady. Její otec je proti, ale Heran jej přitlačí ke zdi a jsou rázem jedna ruka. Takže se koná svatba. Toto naprosto uniká pozornosti kriminalistů, protože případ byl již odložen, ale paní Bendová je na svatbu upozorní. Ptáček ušije na Herana boudu. Ta mu částečně vyjde. Heran bere případ vraždy, který se podobá jeho příběhu. V rámci pátrání končí on i Ptáček na horské chatě. Zde se jej Ptáček pokusí usvědčit, ale nepodaří se to. Ocitne se zde i Heranova žena a Ptáček odchází. Posléze srub zavalí lavina. Přijde záchrana včas? A co se tím vyřeší?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lavina
Ctižádostivý a sobecký advokát se v ohrožení života přizná k vraždě první manželky. (Za pachatele byl považován tragicky zahynulý náhodný svědek). Některé ze scén byly natočeny ještě v posledních válečných týdnech - dokončen a uveden byl tento konvenční psychologicko-kriminální příběh až po roce. Kritika v něm viděla typickou ukázku "překonané" minulosti.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Lavina
Despotický advokát Heran zastřelí ze žárlivosti svou ženu Olgu, která od něho chtěla odejít a vrátit se k divadlu. Jediný svědek zločinu, Olžin kolega z divadla Pavel Benda, si uvědomí, že na něho padne podezření a rozhodne se uprchnout. Na útěku před policií se však smrtelně zraní. Policie chce případ uzavřít, neboť je přesvědčena o jeho vině. Jen detektiv Ptáček má pochybnosti a pokračuje v pátrání. Brzy začne podezírat Herana, který se po neblahé události oženil s Olžinou přítelkyní Irenou. Psychologickým nátlakem přinutí Herana, aby převzal obhajobu člověka, obviněného z vraždy vlastní ženy. V horské chatě, kde Heranův klient zločin spáchal, je advokát i s Irenou zasypán lavinou. V předtuše blížící se smrti se Heran písemně přizná k Olžině vraždě. V poslední chvíli jsou však manželé zachráněni. Zároveň záhadně zmizí přiznání. Při soudním jednání, kde Heran hájí svého klienta, se Ptáčkovi potvrdí podezření. Heran pozná, že je odhalen a otráví se dřív, než ho Ptáček předá spravedlnosti.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Archivní tajemství

17:05 - 17:35

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

99 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

39 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gang ze zadního traktu (Le gang des tractions-arrière)

Gang ze zadního traktu
Le gang des tractions-arrière

David Novotný

Novotný David

Imprese (Impresia)

Imprese
Impresia

Naposled navštívené:
Gang ze zadního traktu (Le gang des tractions-arrière)

Gang ze zadního traktu
Le gang des tractions-arrière

David Novotný

Novotný David

Imprese (Impresia)

Imprese
Impresia