Zari
ohodnotit

Láska je utrpením

Žánr:
Rok:
1919
Délka:
33 minut
Premiéra v ČR:
3.10.1919
„Příběh z hereckého prostředí: slavný herec utrpí při filmování natáčení úraz a šok“
Popis / Obsah / Info k filmu Láska je utrpením
Milostný vztah slavného herce Milana Dumavského a jeho kolegyně Olgy je rozbit mladou rozmarnou Zorou. Olga o svou lásku nebojuje. Ačkoliv čeká Milanovo dítě, odjede na venkov a tam porodí synka. Milan je zpočátku se Zorou v manželství šťastný, ale brzy se jim nedostává peněz. Zora se totiž nedokáže vzdát přepychu. Aby vydělal peníze, přijme Milan nabídku filmové společnosti: má vyšplhat na petřínskou rozhlednu. Svůj úkol splní, ale na zpáteční cestě spadne. Následkem pádu utrpí šok, ztratí řeč a nejeví zájem o okolí. Zora se nechce o něho starat, rozvede se a provdá se za Milanova přítele. Olga se z tisku dozví o Milanově neštěstí a vyhledá ho v sanatoriu. Lékař jí sdělí, že by Milana snad mohl zachránit další šok. Olga, která Milana stále miluje, se proto odhodlá k odvážnému činu: před jeho zraky se zřítí z rozhledny. To Milana skutečně vzpamatuje. Naštěstí se Olga nezabila, a tak mohou spolu i se synkem začít nový život.

V rámci děje vyšplhal Vladimír Slavínský skutečně po železné konstrukci až na vrchol petřínské rozhledny. Film byl prodán do zahraničí, mimo jiné do Spojených států. Film byl považován za ztracený. Neúplná kopie se srbochorvatskými titulky se dochovala a byla nalezena v Rakousku.

Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Hlavní ženskou roli vytvořila přední herečka Vinohradského divadla Anna IBLOVÁ a Vladimír SLAVÍNSKÝ v rámci děje skutečně vyšplhal po konstrukci až na samý vrchol petřínské rozhledny. Film byl prodán mimo jiné i do Spojených států.

Autor/Zdroj: Březina Václav/noticka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

79 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

15:20 - 15:50

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

19 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

19 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama