Zari
ohodnotit

Kukuška

Další název:
Kukačka, CUCKOO
Země:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
9.10.2003
„Potkají se Rus, Fin a Laponka… a nerozumějí si ani slovo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kukuška
POZOR SPOILER

Vojáci přikovávají svého druha na řetěz ke skále. Vypadá to, že jinak proti němu nic nemají. Dovolí mu udělat zástřel na plechovku, nechávají mu spoustu věcí včetně potravin a odcházejí. On se po jejich odchodu snaží osvobodit.

Nedaleko projíždí v gazíku tři lidé. Je to velitel eskorty, podporučík s vězněm, kapitánem a řidič. S jistými potížemi se dostanou až na dohled uvězněného muže. Zde exploduje puma svržená z letadla. Řidič je mrtvý, podporučík a vězeň skoro také. Jejich těla najde místní obyvatelka, a když je chce zahrabat, zjistí, že vězeň ještě dýchá. Odtáhne jej tedy do své jurty, kde jej léčí.

Voják se konečně osvobozuje a kráčí směrem k jurtě. Vevnitř se jaksi domluví a zjistí jména dívky i muže. Dívka je Anni, muž Pšolty a příchozí je Vejko. Neznají navzájem svou řeč, a tak se domlouvají, jak to jde. V podstatě se zde pak usadí a pomáhají Anni s čím se dá. Pšolty se dívá do papírů, které Anni našla u auta, a dozví se z nich, že jej udal jeho kamarád. Pak muži spolu berou saunu a vůbec jsou v pohodě. Anni začíná pospávat s Vejkem, jak prý slyšel Pšolty. A ten se chystá k odchodu. Skutečně odchází, ale daleko nedojde. V lese totiž narazí na nacisty. Vrací se zpět a chce je zatknout. Jenže Vejko nechce dát zbraň, a tak se poperou. Následně kousek od nich spadne letadlo. Letěla v něm dvě mladá děvčata, ale jsou obě mrtvá. Pšolty však jedné z nich uzmul zbraň, s tou na Vejka při nedorozumění vystřelí. Z letáčku v letadle se však dozví, že Vejko může zpět do Finska, a tak jej ošetří a nese zpět k Anni. Nastává další ošetřování, a to i pomocí magie. Vejko se uzdraví. Nakonec se oba muži vydávají sami do tundry, kde se pak rozejdou jako přátelé. A Anni vypráví dvěma malým chlapcům o tomto setkání.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kukuška
Ruský režisér Alexandr Rogožkin se v devadesátých letech prosadil cyklem satirických komedií, z nichž byly u nás uvedeny Svéráz národního lovu (1995, FP 12/96) a Svérázný rybolov (1998, FP 11/99). Základní motiv k jeho novému snímku Kukuška údajně vymysleli herci Viktor Byčkov (populární hajný Kuzmič ze „Svérázů“) a Ville Haapasalo při natáčení Svérázného rybolovu. Rogožkin pak námět doplnil a zpracoval scénář o setkání ruského a finského vojáka na konci II. světové války kdesi uprostřed tundry. Oba muži, shodou okolností odsouzení vlastními lidmi, se náhodou ocitnou v péči mladé laponské vdovy, která má své malé hospodářství v malebné krajině na břehu moře. Princip vyprávění je jednoduchý: těží z kontrastu „národních“ povah a z toho, že si trojice vzhledem k jazykovým odlišnostem vůbec nerozumí. Ruský válečný hrdina považuje Fina za fašistu a stále se ho pokouší zabít. Činorodý „nepřítel“ mu marně vysvětluje, že je pacifista a že válka pro něj skončila. Laponka sleduje věčné spory obou mužských s nadhledem. Oběma zachrání život a zůstanou jí po nich dva chlapci, kteří nesou jména svých otců Veiko a Diněkam. – Navzdory jemnému humornému tónu snímek přesně odhaluje absurdnost války, v níž smrt přichází jakoby mimochodem a nikoho nepřekvapuje. Válka je o to nesmyslnější, že se odehrává uprostřed krásné a tiché severské přírody. Do realistického líčení je poněkud neústrojně zasazena vize Finova návratu ze zásvětí, a také samotný závěr je zbytečně doslovný. Vyprávění je postaveno na pouhých třech postavách, jež jsou precizně charakterizovány a ještě lépe zahrány. Kromě obou zmíněných herců si zaslouží uznání mladá finská herečka Anni-Kristina Juusoová, která s přehledem odstiňuje různé polohy laponské ženy, zvyklé žít o samotě. – Název Kukuška, tedy „kukačka“, je odvozen od vojenského slangu, jímž ruští vojáci označovali zákeřné ostřelovače. Zároveň se tak původně jmenuje Laponka, která se k tomu přizná až na samém konci.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/10,


Popis / Obsah / Info k filmu Kukuška
Potkají se Rus, Fin a Laponka ….a nerozumějí si ani slovo… Nový film režiséra “svérázných lovů“ Alexandra Rogožkina. Je září 1944, těsně před ukončením válečného stavu mezi Finskem a Sovětským svazem. Finský „nacista“, ostřelovač Veiko, je připoután ke skále, zatímco Ivan, kapitán sovětské armády, je zatčen tajnou policií. Oba, odsouzeni k smrti svou vlastní armádou, na poslední chvíli unikají neblahému osudu a náhodně nalézají útočiště u mladé Laponky Anni. Ta v nich však nevidí vojáky znepřátelených armád, ale především muže… Každý z nich rozumí pouze svému rodnému jazyku: finštině, ruštině a laponštině. V pustině severní tajgy však musí všichni žít pohromadě po několik dní…
Kukuška = výraz používaný ruskými vojáky pro finské ostřelovače a pravé jméno hlavní hrdinky filmu.
Kino Aero 2003/11


Popis / Obsah / Info k filmu Kukuška
Píše se září roku 1944, pár dní předtím, než pro Finsko bojující proti Rusku na německé straně skončí 2. světová válka. Finský snajpr Wille, odhodlaný k čemukoliv, připravuje únik na svobodu. Ivan, kapitán Sovětské armády, který byl zatčen a uvězněn vojenskou tajnou policí "Směrš", se k finskému kamikadze přidá. Každý z nich patří na jinou stranu barikády, oba byli odsouzeni k smrti, nemluví stejným jazykem, jsou úhlavními nepřáteli, ale společně nacházejí úkryt na území nikoho, na farmě Laponky Anni. Ta je však nepovažuje za znepřátelené vojáky, ale prostě za muže… Kukačka je přezdívka, kterou Rusové dali finským ostřelovačům ve válce 1939 – 40. Navzdory mizerné výzbroji totiž dokázali nadělat Rudé armádě značné ztráty. Kukačka je však i tajné ženské jméno…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

17 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

42 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

7 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama