Zari
ohodnotit

Kouzlo doteku [TV film]

The Miracle Worker

Další název:
Pomocná ruka
Rok:
1979
Délka:
98 minut
„Nikdy nemůžeš říct, že něco nedokážeš, dokud to nezkusíš... Rodinné drama z přelomu století podle hry Williama Gibsona“
Popis / Obsah / Info k filmu Kouzlo doteku
Do rodiny Kellerových, kteří mají postiženou dcerku, přijíždí mladá vychovatelka Anne Sullivanová, aby pomohla rodičům, kteří už dívku nezvládají a museli by ji umístit do ústavu. Helen Kellerová je od dětství slepá a hluchoněmá, k tomu trpí ještě nekontrolovatelnými záchvaty agrese. Jako postižené ji všichni nechali dělat, co chtěla, proto se také nikdy nic nenaučila, natož poslouchat. A den ze dne je to s ní horší. Anne, bývalá žačka Perkinsova institutu vůbec netuší, jak obtížný úkol ji čeká, ale je vynalézavá a tvrdohlavá. Protože sama také dobře nevidí a neslyší, je pevně rozhodnuta pomoci dívce proniknout temné ticho osamělého světa nevidomých a navrátit jí ztracenou sebedůvěru. Rodiče i mladá žena stojí před řadou otázek: nakolik se má režim domácnosti přizpůsobit zdravotnímu stavu děvčete, či kde končí mantinely privilegií, které nesmí dítě překročit? I láska k postiženému dítěti musí mít své hranice. Díky vytrvalosti a lásce Anne prorazí stěny Helenina ticha a tmy a učí ji komunikovat prostřednictvím znakové řeči.

Televizní drama, které se zamýšlí nad výchovou postižených dětí, natočil režisér Paul Aaron podle dramatu Williama Gibsona, který k filmu napsal také scénář. Nezdolnou a vynalézavou učitelku Anne hraje Patty Dukeová, která jako desetiletá ztvárnila postiženou Helen ve stejnojmenné hře na Broadwayi.

Snímek byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší televizní film a na 5 cen Emmy, z nich obdržel tři, jednu z nich Patty Dukeová.


Autor: Veronika42

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Holka na vdávání (1972) [TV in...

07:15 - 07:50

3 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:30

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama