Kouzlo doteku (1979) [TV film]

Kouzlo doteku (The Miracle Worker)

The Miracle Worker

Další název: Pomocná ruka

    Žánr: životopisný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 98 min.
„Nikdy nemůžeš říct, že něco nedokážeš, dokud to nezkusíš... Rodinné drama z přelomu století podle hry Williama Gibsona“
Do rodiny Kellerových, kteří mají postiženou dcerku, přijíždí mladá vychovatelka Anne Sullivanová, aby pomohla rodičům, kteří už dívku nezvládají a museli by ji umístit do ústavu. Helen Kellerová je od dětství slepá a hluchoněmá, k tomu trpí ještě nekontrolovatelnými záchvaty agrese. Jako postižené ji všichni nechali dělat, co chtěla, proto se také nikdy nic nenaučila, natož poslouchat. A den ze dne je to s ní horší. Anne, bývalá žačka Perkinsova institutu vůbec netuší, jak obtížný úkol ji čeká, ale je vynalézavá a tvrdohlavá. Protože sama také dobře nevidí a neslyší, je pevně rozhodnuta pomoci dívce proniknout temné ticho osamělého světa nevidomých a navrátit jí ztracenou sebedůvěru. Rodiče i mladá žena stojí před řadou otázek: nakolik se má režim domácnosti přizpůsobit zdravotnímu stavu děvčete, či kde končí mantinely privilegií, které nesmí dítě překročit? I láska k postiženému dítěti musí mít své hranice. Díky vytrvalosti a lásce Anne prorazí stěny Helenina ticha a tmy a učí ji komunikovat prostřednictvím znakové řeči.

Televizní drama, které se zamýšlí nad výchovou postižených dětí, natočil režisér Paul Aaron podle dramatu Williama Gibsona, který k filmu napsal také scénář. Nezdolnou a vynalézavou učitelku Anne hraje Patty Dukeová, která jako desetiletá ztvárnila postiženou Helen ve stejnojmenné hře na Broadwayi.

Snímek byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší televizní film a na 5 cen Emmy, z nich obdržel tři, jednu z nich Patty Dukeová.  Autor: Veronika42

režie:
Paul Aaron
 
 
hraje:
Patty Duke (Anne Sullivanová), Diana Muldaur (Kate Kellerová), Charles Siebert (kapitán Keller), Anne Seymour (teta Ev), Melissa Gilbert (Helen Kellerová), Stanley Wells (James Keller), Jonathan Gilbert (Jimmy), Hilda Haynes (Viney), Titos Vandis (Anagnos), Noniece Williams (Martha)
 
 
námět:
William Gibson (hra)
 
 
scénář:
William Gibson
 
 
kamera:
Ted Voigtlander
 
 
hudba:
Billy Goldenberg
 
 
střih:
Gerald Lee Taylor
 
 
producent:
Fred Coe
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.