Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Klub poslední naděje
Píše se rok 1985. Texaský rodák Ron Woodroof, elektrikář a příležitostný jezdec rodea, vede lehkovážný a nezřízený život. Ten se mu však obrátí vzhůru nohama poté, co mu lékaři diagnostikují AIDS a oznámí, že mu zbývá nanejvýš třicet dní života. Ron ovšem nehodlá takový rozsudek smrti přijmout. Když ale zjistí, že žádné schválené prostředky k léčbě nemocí způsobených virem HIV ve Spojených státech neexistují, začne hledat alternativní cesty a vyráží do Mexika, kde se jeho šancí stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA.

Zvláštního spojence najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i podobnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha, a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 19.04.2015 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Klub poslední naděje
V roce 1985 se machistický texaský elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof (1950-1992) dozví po úrazu elektrickým proudem, že je HIV pozitivní a že mu zbývá třicet dnů života. Zpočátku tomu nevěří, protože přece není homosexuál. Pak si však ověří fakta a rozhodne se proti nemoci bojovat. Začne si opatřovat léky, jež nejsou ve Spojených státech povolené, a založí si na jejich pašování a důmyslném získávání firmu, která záhy získá velkou popularitu mezi podobně postiženými. Se spolupracovníkem transsexuálem Rayon se tak ocitá v gay komunitě. Aby legálně obešel zákony, dodává antivirotika a doplňky stravy jen členům svého Dallas Buyers Clubu. Postupně se stává expertem jak na léčbu tak na boj proti legislativě. Oporu nachází i v imunoložce dr. Eve Saksové. Zemře až v roce 1992. – Scenárista Craig Bolton začal pracovat na látce už v roce 1992, kdy se mu podařilo s Woodroofem hovořit. Trvalo však dvacet let, než se dílo začalo natáčet. Kanadský režisér Jean-Marc Vallée v dramatu Klub poslední naděje realisticky zprostředkovává dobovou atmosféru i skutečný příběh člověka, který pod vlivem nemoci zcela změnil svůj život a paradoxně právě jeho tragédie mu jej pomohla naplnit. Postava Rona Woodroofa se stala životní rolí Matthewa McConaugheyho, který kvůli ní drasticky zhubnul (právě tak jako Jared Leto ve fiktivní roli Rayon).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/1


Popis / Obsah / Info k filmu Klub poslední naděje
Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi.

CinemArt a.s.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Stůj, nebo se netrefím (1998)

10:45 - 12:15

61 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

11:30 - 12:20

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Lví král (1994)

11:10 - 13:00

36 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo ...

09:55 - 12:15

111 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178391

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10