Kdybych byl tátou (1939)

Kdybych byl tátou
74.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 10.3.1939        
    Délka: 85 min.
„Ušlápnutý úředníček, podivín a hypochondr, pan Adamička, vyhraje čtvrt miliónu, zjistí, že pravé štěstí nebývá jen v penězích.“
POZOR, SPOILER

Začínáme křikem u kanceláře, ale naštěstí je to jen sen, který se zdál panu Adamičkovi, takto věčnému hypochondrovi. Ten je v podnájmu u paní Jandové už deset let, žena zde bydlí se svou neteří. Jeho kolegové v práci si jej neustále dobírají a je neustálým terčem jejich vtipů. Jeden z nich je ten, že mu nacpali obálku losy, aniž si je objednal.

Neteř paní Jandové, Míla právě vyslechla od taxikáře Karla nabídku k sňatku.

Když v bytečku pana Adamičky explodují kamna, ocitá se tento i v novinách. Následuje pozvání k šéfovi a zde jej čeká šok. Vyhrál spoustu peněz, to jej porazí. Takže končí v nemocnici. Když se pak vrátí domů, je v bytě obyvatel navíc - Karel. Ten si občas zahraje partičku karet a nechává tam spoustu peněz. Například i splátku na nábytek. Takže si usmyslí mít svůj vůz a půjčit si na něj peníze. Nabádá svou ženu, aby o ně řekla právě panu Adamičkovi. Ta muže nejprve odmítá, ale pak přece jen uposlechne a o peníze si říká.

Karel mohutně oslavuje nový vůz a rozhazuje jako Rothschild. A opět jde hráti v karty. Jenže ještě téhož večera za ním Míla přijde s dopisem, který jest upomínkou na splátku za automobil. Přesto jde Karel zase na karty. Celá věc končí tím, že zanechává dopis na rozloučenou a odchází. Adamička pak žádá domácí, aby směl zůstat, protože ona se domnívala, že se bude chtít odstěhovat kvůli narozené holčičce Karličce. Tu si Adamička strašně oblíbí a hned jí kupuje spoustu dárků, kterážto činnost mu vydrží další léta.

Když je malá větší, hraje jí divadlo a vůbec se všemožně stará. Dělá s ní děsný randál a také jí udělá Mikuláše. Právě v ten den přichází Míle osudný dopis…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Jindřich Plachta (úředník Antonín Adamička), Zdeňka Baldová (Jandová, Adamičkova bytná), Hana Vítová (modistka Míla, neteř Jandové), Ladislav Boháč (taxikář Karel Novák, Mílin muž), Zita Kabátová (prodavačka v automatu Helena), Bolek Prchal (šofér Škába), Vilém Pfeiffer (šofér Vlček), Ladislav Janeček (šofér Brožík), František Paul (úředník Vitouš), Marie Norrová (úřednice Kubešová), Lola Skrbková (vedoucí hudební školy), Slávka Rosenbergová (domovnice Horáková), Bohuš Záhorský (šéf firmy Praga), Eman Fiala (agent autotovárny), Alois Dvorský (pan domácí), Václav Menger (kominík), Eva Prchlíková (modistka), Milena Velíšková (modistka), Emanuel Kovařík (reportér), Antonín Zacpal (lékař), Karel Němec (úředník), Ferdinand Jarkovský (úředník Adolf), Břetislav Hrstka (majitel taxiků), Václav Švec (Karlův šofér), Václav Mlčkovský (právní zástupce), František Filipovský (úředník loterijní kanceláře), Jindřich Fiala (expedient v hračkářeství), Emilie Hráská (svědkyně výbuchu), Jarmila Holmová (svědkyně výbuchu), Josef Příhoda (svědek výbuchu), Bohunka Nosková (Karlička Nováková, dcera Míly), Robert Morávek (úředník), Bedřich Frank (hráč v herně)
 
 
námět:
Josef Hlaváč
 
 
scénář:
Jarka Mottl, Josef Hlaváč, Josef Neuberg
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
výtvarník:
V. Kliment
 
 
zpěv:
Jindřich Plachta
 
 
text písně:
Jarka Mottl (skladba "Život je plničký nadějí")
 
 
asistent režie:
Karel Šilhánek
 
 
vedoucí výroby:
Karel Feix
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.