Kámen mudrců (1988)

Kámen mudrců (L'oeuvre au noir)
59.2 %
 
 

L'oeuvre au noir

Další název: The Abyss

    Žánr: historický / drama / adaptace
    Země: Francie / Belgie
    Délka: 105 min.
„Historická freska o osudech inkvizicí pronásledovaného lékaře a učence, která rezonuje s ideovými a lidskými dilematy naší doby.“
Historické drama Kámen mudrců (1988) je posledním celovečerním filmem nejvýznamnějšího belgického filmaře Andrého Delvauxe (1926-2002), z jehož tvorby bylo u nás uvedeno pouze psychologické drama Jeden večer, jeden vlak (1967, FP 20/70). Jedná se o adaptaci stejnojmenné knihy přední francouzské a belgické spisovatelky Marguerite Yourcenarové (1903-1987). Se souhlasem autorky zpracoval Delvaux poslední dvě části (Život usedlý a Vězení) třídílného románu, popisujícího život lékaře a vědce Zénona Ligrea, v jehož postavě se naplno projevuje dilema renesančního učence. Děj se odehrává ve druhé polovině šestnáctého století v období odboje proti španělské okupaci dnešní Belgie a Nizozemska. Stárnoucí Zénon se pod falešnou identitou vrací do rodných Brugg, protože už je unaven životem štvance, putujícího Evropou a čelícího bigotnosti, pokrytectví a hlouposti. Svému osudu „kacíře“ stejně neunikne, před smrtí na hranici však spáchá sebevraždu v antickém stylu. Chronologické vyprávění narušuje Delvaux flashbacky hrdinových vzpomínek na postavy či události z jeho minulosti (zejména z dětství) i drobnou filmovou stylizací (hlas postavy v záběru se zavřenými ústy, vracející se obrazy apod.). Některé okamžiky tak jsou obestřeny zvláštní tajemností a nedořečeností. Tvůrce se vyhýbá explicitním naturalistickým scénám a různé motivy (např. hřešení mnichů s „Anděly“), sloužící k postižení dobové atmosféry, jen naznačuje. Výraznou součastí díla jsou výtvarně koncipované obrazy krajiny. Ke zdařilému výsledku přispívá soustředěný výkon známého italského herce Giana Marii Volontèho (1933-1994). – Český název je odvozen z alchymistického termínu, přičemž magický kámen zde symbolicky znamená osvobozování ducha od předsudků a hledání cesty k vědění.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/10

režie:
André Delvaux
 
 
hraje:
Gian Maria Volontè (Zénon), Sami Frey (převor), Senne Rouffaer (Le Cocq), Jacques Lippe (Myers), Anna Karina (Catherine), Philippe Léotard (Henri-Maximilien), Jean Bouise (kanovník), Marie-Christine Barrault (Hilzonde), Marie-France Pisier (Martha), Mathieu Carrière (Pierre de Hamaere), Pierre Dherte (Cyprien), Johan Leysen (Rombaut), Dora van der Groen (Greete), Geert Desmet (Han), Michel Poncelet (Josse), Christian Maillet (Philibert), Isabelle Roelandt (Idelette), Pedro Romero (španělský důstojník)
 
 
námět:
Margurite Yourcenar (stejnojmenný román (1968, česky naposledy nakl. Hynek, Praha 1999))
 
 
scénář:
André Delvaux
 
 
kamera:
Charlie Van Damme
 
 
hudba:
Frédéric Devreese
 
 
výprava-architekt:
Claude Pignot
 
 
kostýmy:
Jacqueline Moreau
 
 
střih:
Albert Jurgenson, Nadine Muse, Jean-Pierre Resnard
 
 
zvuk:
Henri Morelle
 
 
vedoucí produkce:
Jef Van de Water
 
 
titulky-česká verze:
Gabriela Kliková
 
 
dabing:
Pierre Vaneck (Zénon)
 
 
zvláštní efekty:
Thierry De Brouckere
 
 
masky:
Laurence Azouvy
 
 
výkonný producent:
Jean-Claude Batz
 
 
producent:
Jean-Claude Batz, Philippe Dussart
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.