Duben
ohodnotit

Já, legenda

I Am Legend

Další název:
Ja, legenda; Som Legenda
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2008
„Poslední člověk na Zemi není sám...“
Popis / Obsah / Info k filmu Já, legenda
Robert Nevill (Will Smith) je jeden z posledních žijících lidí na Zemi. Naneštěstí pro něj většinu obyvatel naší planety proměnila neznámá nákaza v krvežíznivé bestie. V noci Robert bojuje se svými "nemocnými" spoluobčany a přes den, se věrný svému původnímu vědeckému povolání snaží ze své krve vyvinout protilátku, která by mohla zachránit zbytky lidstva. Tak nějak vypadá nepříliš růžová budoucnost v novém počinu režiséra Francise Lawrence (Constantine). Zajímavý příběh, o který se v minulosti zajímala i dvojice Ridley Scott/Arnold Schwarzenegger, spatří šero světa v prosinci 2007 a stávající kombinace obou jmen je spolu s námětem příslibem velmi zajímavé podívané.


Autor: Cllementine

Popis / Obsah / Info k filmu Já, legenda
Genetickým upravením vírusu osýpok, získala Dr.Tripinová liek proti rakovine. 100% úspešnosť liečby je niečím prevratným. No o nejaký čas neskôr vírus KV, čo mal pomáhať liečiť rakovinu zmutoval a stal sa z neho smrtiaci vírus, ktorý vyhubil takmer celú planétu. Armádny doktor, plukovník Robert Neville, ako jediný prežil, vďaka prirodzenej imunite. Opustený, spolu so svojim štvornohým priateľom, prehľadáva New York, a snaží sa nájsť niekoho, kto prežil. Každý deň vysiela správy pomocou vysielačky a čaká aspoň nejakú odozvu. No márne. Dr.Neville však vie, že to že je v New Yorku jediný, nie je tak celkom pravda. Okrem všadeprítomných divokých zvierat, obýva veľkomesto aj niekto iný.
Will Smith (Bad Boys, Ja, robot...) v apokalyptickej sci-fi dráme, pod taktovkou Francisa Lawrenca (Constantine). Skvelé stvárnenie New Yorku po vyhubení ľudskej rasy a bezvýchodisková situácia, a jedinečný Will Smith, sú hlavnou devízou tohto filmu, kde nádej zomrela prvá..


Autor: funlover

Popis / Obsah / Info k filmu Já, legenda
Lékaři s nadějí oznámili převratný objev nového léku na rakovinu, vyvinutého genetickou úpravou viru spalniček. Místo záchrany však přišla zkáza, když svět zachvátila pandemie zmutovaného viru, která vyhubila většinu lidstva. Ty co přežili, změnila ve světloplachá, krvežíznivá monstra. V ulicích New Yorku, se pokouší ulovit jelena poslední nenakažený obyvatel města a možná i poslední zdravý člověk na Zemi, vědec Robert Nevill, který je proti viru imunní. Se stále většími obtížemi si obstarává potravu, i když všeho ostatního má dostatek. V přepychově zařízeném domě se pokouší z vlastní krve vytvořit lék, který by mohl zachránit zbytky lidstva, vytrvale vysílá do éteru výzvy a každý večer mění dům v nedobytnou pevnost. Jeho osamělým životem ho provází fena německého ovčáka Sam, kterou mu svěřila jeho dcerka Marley těsně předtím, než se s matkou Zoe dostala do evakuačního vrtulníku. Také s její pomocí uniká útokům krvelačných mutantů a daří se mu přežít. Při jednom z útoků je Sam infikována. Robert ví, že věrná fenka nemá naději, a tak ji s velkým sebezapřením zabije. Zůstává ve zničeném světě zcela sám a zmítán zoufalstvím podnikne útok, při němž masakruje nakažené mutanty. Ocitne se přitom v pasti, z níž by nedokázal uniknout, kdyby se mu nedostalo nečekané pomoci. Brzy nato sice zjistí, že jeden ze vzorků experimentálního séra funguje, nově probuzená naděje na záchranu lidstva je však vzápětí ohrožena dalším útokem mutantů, kteří napadnou jeho dům.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Já, legenda
Sci-fi horor Já, legenda je adaptací klasické stejnojmenné předlohy jednoho z nejvýznamnějších autorů žánru Richarda Mathesona z roku 1954, jež se dočkala českého vydání až letos. Zároveň se jedná již o třetí přepis, nepočítáme-li krátký španělský snímek Soy leyenda (1967; r. Mario Gómez Martín). První snímek natočil v americko-italské koprodukci Ubaldo Ragona pod titulem The Last Man on Earth (1964, Poslední člověk na Zemi) s Vincentem Pricem. Mnohem známější je The Omega Man (1971, Poslední muž; r. Boris Sagal) s Charltonem Hestonem, o jehož scénář se opírali tvůrci současné adaptace. Projekt prošel od devadesátých let četnými změnami. Původně ho měl realizovat Ridley Scott s Arnoldem Schwarzeneggerem, nakonec se však jeho režisérem stal tvůrce videoklipů Francis Lawrence, který zatím natočil jen komiksový akční horor Constantine (FP 5/2005). A rozhodujícími činiteli znovuoživení látky byli populární černošský herec Will Smith a scenárista a spoluproducent Akiva Goldsman. - Základním filmařským problémem je, že vyprávění má jen jediného hrdinu, vědce, který přežil pandemii, jež zasáhla Zemi. Udržet diváckou pozornost s jedním hercem na plátně není rozhodně jednoduché. Tvůrcům se to podařilo zejména díky dobře konstruovanému scénáři, díky zajímavým reáliím vylidněného New Yorku v roce 2012 i díky střídmě použitým retrospektivám. – Vojenský výzkumník Robert Neville, provázený fenou německého ovčáka Samanthou, má celé město, měnící se postupně v divočinu, sám pro sebe. Může používat auta, opuštěná v ulicích, může se zásobit konzervami z obchodů, hudbou i filmy z videopůjčoven, může si ve svém dobře zabezpečeném domě pověsit nejlepší artefakty z galerií. Mimo domov se ovšem může pohybovat jen ve dne. V noci patří město tisícům zmutovaných bytostí, prahnoucích po krvi. Neville se v podzemní laboratoři stále snaží nalézt protilátku ke geneticky upravenému viru, jenž původně sloužil jako lék proti rakovině a jehož vedlejší účinky měly katastrofické důsledky. Samozřejmě se v pravý čas objeví žena a dítě. Vědec obětuje svůj život na jejich záchranu, přičemž jim může předat i sérum, jež umožní přežití hrstky dalších živých. – Autoři vnášejí do žánru kromě akčních scén i psychologické prvky, soustřeďují se na jednání osamělého jedince, přičemž věnují pozornost i jeho protivníkům, jejichž podání vychází z běžných klišé (bytosti jsou podobné zombiům). Novinkou je hlavně ztvárnění postkatastrofického města, jež namísto obvyklých ruin ukazuje postupný rozklad, způsobený přírodou. – Natáčelo se na autentických místech, často k nevůli Newyorčanů, jimž vadila dopravní omezení i dočasné úpravy ulic.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

35 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10