Zari
ohodnotit

Instalatér z Tuchlovic

Další název:
Inštalatér
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
6.10.2016
„Všechno spraví, svůj život spravit nedokáže...“
Popis / Obsah / Info k filmu Instalatér z Tuchlovic
Luboš Cafourek (Jakub Kohák) je svéráz. I ve svých čtyřiceti letech pořád žije se svojí matkou (Eva Holubová), kterou opouští jen tehdy, když se někomu v okolí rozbije vodovod nebo ucpe odpad. Luboš pracuje jako instalatér, za svoji práci si ale ani nenechá pořádně zaplatit. Matka by ho už ráda viděla z domu, to ale nebude tak jednoduché, neboť Luboš to s ženami vůbec neumí… Režisér Tomáš Vorel se po úspěšných snímcích jako Cesta z města nebo Cesta do lesa opět zaměřuje na mikrokosmos české vesnice, kterou zabydluje více či méně humornými figurkami rázovitých obyvatel. Současný venkov ale zároveň nevidí jako idylické místo, kde se zastavil čas: mezi některými obyvateli bují rasismus a jedna z Lubošových zákaznic čelí násilnickému manželovi. Tomáš Vorel dal titulní rolí příležitost reklamnímu tvůrci a baviči Jakubu Kohákovi, pro nějž je klátivá postava nekňuby s bezbranným pohledem první hlavní filmovou rolí.

Jan Škoda
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Instalatér z Tuchlovic
POZOR SPOILER

Instalatér Luboš žije se svou matkou v rodinném domku. Jednou je Luboš zrovna volán k Sýkorům, kterým neteče teplá voda. Pan Sýkora se ke své ženě nechová dobře a hádají se kvůli baterky. Večer si jde Luboš sednout do hospody s kamarády Pepou a Radkem. Domů se vrací veselý. Další den jde k Pepovi opravit splachovadlo, jindy znovu k Sýkorům. Paní si prý zabouchla dveře. Její muž je doma, ale nevpustí ji. Luboš opraví bojler a nechá si poradit od Sýkory v otázce sázení na fotbal, který má Luboš velmi rád. Maminka namlouvá Lubošovi Květu, ta pracuje na poště a její matka poštu roznáší. Luboš ukáže Květě své království. Následně dělá práci pro teraristu, vsadí nějaké peníze a odchází na dovolenou. Ano, odchází. Protože jde jen k místnímu rybníku. Po návratu je na zábavě a místní dívka se s ním pak venku pokouší o sex. Marně. Pak se veze s paní Sýkorovou a dcerkou. Manžel opět dělá potíže. Jednou přijede Lubošův bratr, maminka má totiž narozeniny. Ta později Lubošovi něco vytkne a ten se hodně rozčílí. Pak je opět u Sýkorů, kde se začíná nějak moc sbližovat s paní Sýkorovou. Doma jeho maminka padá, když lezla ke splachovadlu a následně umírá. Luboš zůstává v domku zcela sám. S kamarádem opraví střechu a začíná pociťovat nedostatek peněz. Opět za ním přijede paní Sýkorová s opravou auta, která proběhne u Lubošova kamaráda. Luboš ji pak s dcerkou pozve k sobě, když se zde objeví Sýkora a dělá rachot. Luboše ztluče, ale odjede jen s dcerkou. Nakonec se paní Sýkorová k Lubošovi nastěhuje natrvalo a dcerku má sebou. Luboše čeká už jen štěstí.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Instalatér z Tuchlovic
O natáčení
Tuchlovice

Natáčelo se v několika časových etapách, z velké části v obci Tuchlovice na Kladensku, ve skutečném domě skutečného instalatéra z Tuchlovic. „Točili jsme v jeho dílně, na jeho zahradě, v jeho domku. Točili jsme v Tuchlovicích, ale také v okolních vesnicích a městečkách, kam náš filmový instalatér jezdí na kole opravovat porouchaná umyvadla, odpady a záchody,“ říká Tomáš Vorel.
Věšení třešní

Natáčelo se na etapy, aby bylo možné v příběhu akcentovat různé proměny Lubošova okolí a okolní krajiny v průběhu roku. Produkce se musela ovšem vyrovnat i s některými nástrahami přírody. Před natáčení scény, kdy Eva Holubová jako mamka češe třešně, nevydržela skutečná třešeň náletu ptáků, a tak musela produkce urychleně zajet do prodejny ovoce a zeleniny nakoupit třešně, které pak „dověšovala“ na strom.
Osm koček

Ve filmu hraje poměrně velké množství zvířat. Zásadní roli mají toulavé kočky, o které se Luboš stará. Pro natáčení bylo nakonec použito 8 koček. „Byly to samozřejmě kočky cvičené, které musely na písknutí přiběhnout ke Kohákovi a nechat se krmit. A proto honorář všech koček dohromady byl větší než oba honoráře Koháka a Holubové. Kočky byly nejdražší herci filmu,“ tvrdí Tomáš Vorel.
Deset hadů a dva leguání

Ve scéně, kdy jde Luboš instalovat ohřívač k chovateli plazů, si zahrálo 10 hadů a 2 leguáni. Točilo se to u reálného chovatele hadů v Žihli v paneláku, kde s nimi reálně bydlí. „Natáčení s leguánkou Filoménou proběhlo bez problémů, koukala se a hejbala přesně na povel. Ale hadi se tyčili zcela jinak, než jsme chtěli,“ popisuje režisér Vorel úskalí režírování plazů.
Paruka Evy Holubové

Evu Holubovou museli maskéři ostaršit do věku Kohákovy maminky. Kromě kostýmů se o to postarala hlavně šedá naondulovaná paruka. V podzimních sychravých dnech pak bylo nutné Evu chránit před deštěm, aby se paruka nezničila a v mokru neztratila svou kučeravost.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Instalatér z Tuchlovic
Tomáš Vorel natočil svůj další film z venkova, konkrétně ze středočeské obce nedaleko Kladna. Jeho Instalatér z Tuchlovic je smutnou komedií o muži, který vede vcelku spokojený život v malém domku s matkou a který ani příliš netouží mít se lépe, i když mu občas schází žena. Scenáristé se inspirovali skutečnými lidmi a štáb natáčel na autentických místech (včetně domku skutečného instalatéra). Odpozorovaná realita a přesně postižené charaktery jsou ostatně hlavními přednostmi civilně pojatého vyprávění, jemuž však chybí dramatická linka. Jedná se spíše o mozaiku různých, vesměs trpce humorných epizod, okořeněných protagonistovými „moudry“ a převzatými lidovými hláškami. Nescházejí rasistické narážky a hospodské žvásty ani peripetie rodinných vztahů. Jediným „příběhovým“ prvkem je sbližování nesmělého instalatéra s mladou paní, týranou manželem, která v zadrhávajícím a nedbale vyhlížejícím Luboši Cafourkovi překvapivě vidí „řešení“ vlastní situace. Pro děj je významný také vztah Luboše a jeho matky. – Vyprávění se odehrává během čtyř ročních dob a opírá se o civilní herecké výkony, zejména přesvědčivého Jakuba Koháka.

Zdroj: -tbk- / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Instalatér z Tuchlovic
Čtyřicetiletý Luboš Cafourek je svérázný instalatér z vesnice Tuchlovice u Prahy. Je zručný a poctivý, se vším si poradí, žádné práce se nikdy nezalekne. Nemá auto, za zákazníky jezdí na kole, nebo autobusem, nebo se nechá vozit. Mobil nepoužívá, telefonáty za něj vyřizuje jeho matka, která mu také vaří, nakupuje, pere, dělá účetnictví a řídí chod celé domácnosti.
Luboš má vždy na všechno nečekanou a vtipnou odpověď, ale praktický a společenský život mu uniká mezi prsty. Za práci si nedokáže říct pořádné peníze, kamarádům opravuje zadarmo a to, co vydělá, hned utratí za jídlo pro toulavé kočky, nebo prosází. Luboš všechno nepříjemné odsouvá na „později“, nebo na „uvidíme“. Všechny jeho pokusy o kontakt se ženami končí fiaskem, mamka se marně snaží, aby syn konečně získal partnerku...

Falcon


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Orlík (L'aiglon)

Orlík
L'aiglon

Krasavec Beauty (Black Beauty)

Krasavec Beauty
Black Beauty

Naposled navštívené:
Orlík (L'aiglon)

Orlík
L'aiglon

Krasavec Beauty (Black Beauty)

Krasavec Beauty
Black Beauty