Zari
ohodnotit

Fotr je lotr

Meet the Parents

Další název:
Foter je lotor (SK); Meine Braut, ihr Vater und ich
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
28.12.2000
„Konečně nalezl dívku scých snů, ale pro jejího otce se stal ošklivou noční můrou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Fotr je lotr
Greg Focker je až po uši zamilován do Pamely a tak když přijde svatební oznámení od dívčiny mladší sestry, je připraven poznat celou rodinu své vyvolené a požádat rodiče o ruku. Zdánlivě banální situace, kdy se obě strany snaží za každou cenu vytvořit o sobě ten nejlepší dojem. Otec Bynres, někdejší agent CIA, od přírody nedůvěřivý a podezíravý, má ovšem mnohem lepší výchozí pozici. Je na domácí půdě a zásadně mu pro jeho prvorozenou nikdo není dost dobrý. Natož hoch, který nemá kladný vztah ke kočkám, ztratil mu čtyřnohého miláčka a chtěl ho trapně nahradit jiným z útulku, je zaměstnán v nemocnici jako zdravotní "bratr", detektor lži na něj prozradil, že dobře ví, co jsou to pornofilmy a ještě ke všemu má tak směšné a nemožné příjmení. Gregovi se navíc daří skutečně mistrovsky šlapat v porcelánu a nechávat za sebou spoušť a poušť. V jednu chvíli už to vypadá, že Pam si s ním své ano nikdy neřekne.

Po diváckém úspěchu Špionátora (uvedeného u nás jen ve videodistribuci) a akčně-lechtivé retrokomedie Austin Powers : Špión, který mě vojel, byl mladý režisér Jay Roach doslova zavalen komediálními scénáři. "Fotr je lotr byl rozhodně nejvtipnější z těch zhruba padesáti, které jsem přečetl," uvedl později. "Obsahuje velice jasnou výpověď o důvěrně známé situaci, v níž se ocitla či ocitne většina z nás. Musíte ji zvládnout, protože jen tak máte šanci nalézt své místo v rodině budoucího partnera či partnerky." Navíc obě mužské role jsou skvěle napsány i sehrány. Prim ovšem hraje Robert De Niro, podivín, zatížený svou někdejší profesí, přesvědčený sám o sobě, že je tolerantní, chápající a navíc dobrák od kosti, což je sebeklam. Skvělé komerční výsledky komedie Fotr je lotr v USA potvrzují, že s humorem a příběhem, který nabízí, se ztotožňuje velice široké divácké spektrum. Je zkrátka filmem do nepohody.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Fotr je lotr
Poněkud nesmělý Greg Focker, který pracuje v nemocnici jako ošetřovatel, letí se svou přítelkyní Pam na svatbu její sestry Debbie. Při té příležitosti chce požádat rodiče Pam o její ruku. Tréma a nešťastná shoda náhod však způsobí, že se neuvede zrovna nejšťastněji. Zejména otec Pam Jack Byrnes není s mladíkem příliš spokojen. Nelíbí se mu ani jeho jméno ani jeho povolání, a také mu vadí, že si Greg nepadl do oka s jeho milovaným kocourem Jinxem. Navíc se zmatený Greg neustále zaplétá do drobných lží, kterými se snaží vylepšit tak, aby se rodičům své nastávající zalíbil. Jeho smůla vyvrcholí u večeře, kdy zátkou od šampaňského rozbije urnu s popelem Jackovy uctívané matky. Když navíc Greg v noci bloudí domem, objeví v podzemí Jackovu tajnou pracovnu, a když ho tam Jack přistihne, musí se podrobit testu na detektoru lži. Pam přiznává Gregovi, že její otec není penzionovaným zahradníkem, ale bývalým specialistou CIA na psychologické profily a vyšetřování. A jako by to nestačilo, přistihne další den ráno Jack svého syna s dýmkou na marihuanu a ten tvrdí, že patří Gregovi. Jack poté nic netušícího Grega varuje, že si na něj dá hodně dobrý pozor. Situace dojde tak daleko, že Jack nakonec Grega vyhodí. Pam vyčte otci, že jeho žárlivost na nápadníky přesahuje meze zdravého rozumu, a ten se rozhodne vše napravit.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Fotr je lotr
Snímek s chytlavým českým názvem Fotr je lotr natočil režisér Jay Roach, který se na komerčním trhu prosadil díky dvoudílné sérii vulgárních parodií Špionátor (u nás uveden pouze na videu) a Austin Powers: Špón, který mě vojel. I tentokrát zůstal věrný komediálnímu žánru, avšak ku prospěchu věci se zříká "podpásových " efektů. Příběh vychází z tuctové situace, v níž se ocitá mladý muž, který poprvé přijíždí do rodiny své vyvolené. - Mladik Greg Focker se dostaví do rodného domku milované dívky Pam plný dobrých úmyslů. Jeho úporná snaha zalíbit se dívčiným příbuzným však vede k pravému opaku. Nešťastný mladík se stále více zaplétá do nevinných lží a s nevídanou usilovností působí nejrůznější trapasy. Nutno však přiznat, že má krajně nevýhodnou pozici.

Předpokládaný tchán je totiž bývalý specialista CIA na psychologické vyšetřování a funguje vlastně jako živý detektor lži. Navíc má sám o sobě velmi vysoké mínění. Je přesvědčen, že všechno se musí řídit podle něho, neboť je to tak prostě nejlepší. - Střetnutí dvou zcela odlišných povah nutně musí směřovat ke katastrofě; avšak konec neméně nutně vše napraví. - Tvůrci obratně rozehrávají různé "bakalářské" epizody a chytře ponechávají prostor oběma protagonistům: Robertu De Nirovi v další komediální roli a Benu Stillerovi, který je známý zejména díky hitu Něco na té Mary je a kterého jsme viděli i vmnohem sofistikovanější komedii Rabín, kněz a krásná blondýna. - Snímek, inspirovaný stejnojmenným nezávislým filmem herce a režiséra Grega Glienny z roku 1992, ovšem postrádá nezbytnou lehkost a až příliš se spoléhá na "jistotu ".

Tomáš Bartošek Filmový přehled 2000/12/

Greg (Ben Stiller) a Pamela (Teri Polová) se mají rádi a Greg se právě definitivně rozhodl požádat svou milou o ruku. Jeho odvážný úmysl je ale zmařen nečekanou zprávou: Pamelina sestra se bude vdávat. Následně se Greg dozví, že pokud by chtěl s Pamelou vstoupit do požehnaného svazku, je životně důležitý souhlas její rodiny, ale především otce. A tak se Greg vydává přímo do jámy lvové - do rodinného sídla Byrnesových, kde kromě otce (Robert De Niro) a matky musí pozitivně zapůsobit také na syna a druhou dceru, což ovšem nebude snadné. Gregův smysl pro humor se totiž zcela míjí s Byrnesovými a příliš nepomůže ani několik malých lží, ze kterých se postupně stanou velké lži, díky kterým ho rodiče nikdy na milost nevezmou. A nejde jen o „braní na milost". Jack Byrnes se sice tváří jako starostlivá hlava rodiny se zálibou v květinách, ale Greg z malých náznaků postupně vytuší, že nejde jen tak o ledajakého tatíka.

„Jsem trpělivý muž. Jinak bych těch devateněct měsíců v nepřátelskěm zajetí nevydržel."
Jack Byrnes je totiž bývalý agent CIA s bohatými špionážními i válečnými zkušenostmi, které chce naplno využít při hledání toho nejlepšího nápadníka pro svou dceru. A tak se záhy Greg musí začít obávat nejen o své psychické, ale i fyzické zdraví...

Zdá se, že Ben Stiller bude už do konce života hrát komické smolaře. Jeho Greg je téměř přesně stejnou postavou, kterou hrál ve Flirtování s katastrofou, Něco na té Mary je nebo Rabínovi, knězi a krásné blondýně. Vyjevené obličeje a koktání zvládá na výbornou a nic jiného se po něm nechce.

Robert De Niro hraje naopak nevděčnou roli tatíka, který má být komický tím, jak je seriózní. Daří se mu to, občas to i pěkně zajiskří (v některých scénách se Stillerem), ale většinu filmu je jeho kreace pouze mírně nadprůměrná a propilovanosti mafiánského bosse z Přeber si to! nedosahuje ani zdaleka. Jediný další herec, který stojí za zmínku, je Owen Wilson (Tenkrát na východě, Armageddon) v menší roli narcisistického milionáře, bývalého Pamelina nápadníka, jehož „bývalost" není zdaleka jistá.

Největší vadou na kráse je ale scénář, který vznikl na motivy stejnojmenného filmečku z roku 1992 s neznámými herci a neexistujícím marketingem, ze kterého pravděpodobně v nové verzi zůstala jen základní dějová linie, která byla „vylepšena" zaručeně vtipnými momenty, jako je hořící altánek, neposlušná kočka, záměna kufříků, zahrada plná močůvky a Gregovo příjmení Focker (každý s aspoň základní znalostí angličtiny jistě pochopí). Většinou tyto momenty vtipné jsou, ale je evidentní, že jsou ve filmu pouze proto, že byli scenáristé líní pořádně propracovat hlavní zápletku s tatínkem-agentem, který potenciálního zetě testuje na detektoru lži a možná tajně chystá převrat v některé exotické zemi. Místo chytrých dialogů se scenáristé uchýlili ke zbabělým berličkám ve formě velmi nepravděpodobných náhod, Gregovy nemotornosti a neschopnosti se smysluplně vyjádřit.
Zkušený komediální režisér Jay Roach režíruje rutinně, a pokud si vzpomeneme na oba díly Austina Powerse, dalo by se i napsat, že „vkusně". Z vody ovšem guláš neuvaříš a z tohoto scénáře se ani při největší snaze nemohlo podařit vykřesat nic lepšího než slušný áčkový film s áčkovými herci, který by ovšem s méně slavným ansámblem pravděpodobně skončil rovnou na videu.

Přes to všechno Fotr je lotr není špatný film, nemluvě o tom, že jeho rekordní tržby byly dostatečným důvodem k tomu, aby se rozběhly práce na pokračování, ve kterém se naopak Pam vydá navštívit Gregovu rodinu. A pokud se vy rozhodnete navštívit kino, dočkáte se komedie, při které se pobavíte a několikrát nahlas zasmějete a která neurazí vaši inteligenci ani vkus. Což je víc, než se dá napsat o mnoha jiných současných komediích. Ale mohla být mnohem, mnohem lepší, kdyby nešlo jen o narychlo slepenou mozaiku sitcomových (bťt legračních) scének.

František Fuka Cinema 2001/1/44


Popis / Obsah / Info k filmu Fotr je lotr
K méně příjemným okamžikům v životě muže bezpochyby patří první setkání s rodiči jeho vyvolené. Ale je-li potenciální tchán tajným agentem ve výslužbě, který ovládá nejrafinovanější výslechové techniky stejně jako bojová umění a je rozhodnut svou holčičku nedat jen tak někomu, může se návštěva rodiny za účelem žádosti o ruku proměnit v nejhorší noční můru. Zejména když otec jeho milé umí dělat zlé obličeje přesně jako Robert De Niro, který od rolí mafiánů a drsňáků na správné i odvrácené straně zákona, zdá se, v posledních letech přesedlává na jejich komediální karikatury (Přeber si to).

„Nic vtipnějšího jsem v životě nečetl," prohlásil režisér Jay Roach po přečtení scénáře Jima Herzfelda a Johna Hamburga. V jeho kariéře znamená Fotr je lotr patrně menší změnu směru: po dvou pokusech o třeskutou švandu se špionem Austinem Powersem přesedlal na trochu jiný druh humoru.

Ben Stiller (Něco na té Mary je, Rabín, kněz a krásná blondýna) si zahrál nešťastného nápadníka Grega Fockera (už to příjmení mu stačí pokazit půl reputace - zní skoro stejně jako... no nic), který svou profesí zdravotního bratra není zrovna připraven na střet s agentem CIA, nenávidí kočky (domácí miláčky budoucího tchána), a ještě k tomu je žid. Roli jeho budoucí tchyně ztvárnila Blythe Dannerová (v civilu matka Gwyneth Paltrowové) a jeho nevěstu si zahrála televizní hvězdička Teri Polová.

Podle ohlasů zaznívajících zpoza oceánu se ve filmu Fotr je lotr můžeme těšit na jednoho z adeptů na komedii roku.

Autor/Zdroj: /Premiere


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Fotři jsou lotři (2010)

 Fotři jsou lotři (2010)
Fotři jsou lotři n
Meet the Fockers Sequel
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Weitz

(---)

Jeho fotr, to je lotr! (2004)

 Jeho fotr, to je lotr! (2004)
Jeho fotr, to je lotr! n
Meet the Fockers
Žánr: komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Jay Roach

(---)

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

09:20 - 10:15

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

9 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

29 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pochyby (Doubt)

Pochyby
Doubt

Lovec rybích obrů (Chasing Monsters)

Lovec rybích obrů
Chasing Monsters

Jessica Drake

Drake Jessica

Razvan Vasilescu

Vasilescu Razvan

Naposled navštívené:
Pochyby (Doubt)

Pochyby
Doubt

Lovec rybích obrů (Chasing Monsters)

Lovec rybích obrů
Chasing Monsters

Jessica Drake

Drake Jessica

Razvan Vasilescu

Vasilescu Razvan